Nouă plante-prietene ale stomacului lovit de indigestie. Cum „îmblânzesc“ fructele de fenicul peştele, varza sau brânzeturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Feniculul combate afecţiunile digestive FOTO: Arhivă
Feniculul combate afecţiunile digestive FOTO: Arhivă

Indigestia se manifestă prin stări de greaţă, arsuri la stomac, balonări şi este cauzată de mâncăruri grase, picante, precum şi de băuturi carbogazoase. Disconfortul creat de o masă copioasă poate fi combătut cu ajutorul remediilor naturale. Anumite plante au rol în prelucrarea şi asimilarea alimentelor consumate.

Printre alimentele ‘’grele’’ pentru stomac, care produc indigestii, se numără carnea de porc, ouăle, brânzeturile. Acestea sunt chiar alimentele nelipsite de la mesele românilor, astfel că apariţia indigestiei este frecventă.

Sunt însă câteva plante medicinale care ajută la evitarea acestei afecţiuni. Pentru uşurarea digestiei, specialiştii recomandă ca în mâncare să se adauge ghimbir, mărar, salvie sau mentă.

Menta de exemplu are efect antispastic la nivelul stomacului.
Teiul
ajută la relaxare, iar muşeţelul, prin efectul său antiinflamator este benefic în special în cazul balonărilor. Salvia combate balonarea şi colicile digestive prin efectul său calmant, iar păpădia constituie la diminuarea concentraţiei de colesterol din sânge. Ceaiul de rozmarin îmbunătăţeşte digestia şi stimulează secreţia biliară. 

„Adăugată în mazăre, menta reduce formarea de gaze şi facilitează digestia. Măghiranul este folosit şi el în acest scop. Planta este utilizată în bucătărie pentru a compensa, prin calităţile sale stimulatorii, dificultatea digerării cărnii “grele” de porc sau de gâscă. De asemenea, fructele de fenicul, plantă denumită şi “prietenul stomacului”, sunt folosite atât în bucătărie, cât şi în medicina populară. Vechile reţete recomandă fructele de fenicul ca favorizând digestia peştelui, a fasolei, mazării, verzei şi brânzeturilor’’, spune prof. univ. dr. Constantin Milică, specialist în remedii naturiste, pe site-ul Farmacia Verde. 

Mai mult, busuiocul stimulează producţia de sucuri digestive, combate balonarea, este antivomitiv şi antiseptic. 

Şi ananasul proaspăt se găseşte pe lista cu remedii naturale pentru indigestie. El ajută prin conţinutul său de bromelină la funcţionarea tractului gastrointestinal. 

Vă mai recomandăm:

Top 7 afrodisiace din bucătărie cu efect garantat. De ce este supranumit avocado „copacul cu testicule“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite