„Marii Arşi“ care ajung la Iaşi sunt plimbaţi prin ţară, în lipsă de paturi pentru pacienţii cu arsuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos/Ovidiu Micsik
FOTO Inquam Photos/Ovidiu Micsik

Clinica de Chirurgie Plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi încă nu poate fi folosită pentru tratarea „Marilor arşi”. Lucrările la noul sediu al clinicii s-au finalizat în ianuarie.

Noua clinică de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi nu poate fi folosită, cu toate că lucrările au fost finalizate. Noul sediu al clinicii în care vor fi trataţi pacienţii cu indicaţie pentru diagnostic şi tratament pe chirurgie plastică, inclusiv marii arşi, nu poate fi folosit pentru că nu este încă dotat corespunzător.

În ianuarie, după finalizarea lucrărilor, conducerea spitalului arăta că până la finalizarea primului semestru din 2017 clinica va fi funcţională. În martie, managerul Ioan Bârliba a revenit asupra termenului lansat iniţial şi a precizat că finalizarea clinicii va presupune mai mult timp, întrucât nu se va mai face prin Ministerul Sănătăţii, ci prin Banca Mondială. Din cauza acestei schimbări, noua clinică de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon” va putea fi folosită, cel mai probabil, începând cu 2018.

Potrivit conducerii spitalului, clinica va fi dotată printr-un proiect care are doi beneficiari: Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi şi Spitalul Judeţean Timişoara. Clinica de chirurgie plastică „Casa Austria” din cadrul spitalului timişorean şi clinica de chirurgie plastică din cadrul spitalului ieşean vor fi dotate corespunzător după ce ambele unităţi medicale vor depune un proiect comun pentru obţinerea finanţării de la Banca Mondială. Miercuri, 15 martie, managerii celor două spitale care au fost cuprinse în Programul Naţional pentru Arşi au avut o întâlnire la Ministerul Sănătăţii.

„Pentru dotarea celor două clinici de chirurgie plastică vom merge pe finanţare de la Banca Mondială printr-un proiect comun, cu doi beneficiari. Realizarea acestui proiect va decala cu câteva luni termenul la care clinica noastră ar fi putut primi pacienţii într-un nou spaţiu”, a arătat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon”.

Pentru dotarea clinicii cu echipamentele necesare, conducerea Spitalul „Sfântul Spiridon“ a precizat că are nevoie de 15 milioane de lei. Până la dotarea noului sediul al clinicii de chirurgie plastică cu aparatură corespunzătoare, chirurgia plastică de la cel mai mare spital din Moldova primeşti pacienţii în acelaşi spaţiu în care îşi desfăşoară şi în prezent activitatea, îngrămădit între clinicile ORL, BMF şi Oftalmologie.

Pacienţi plimbaţi prin ţară

Cu toate că Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi a fost inclus în Programul Naţional pentru Arşi, bolnavii de la Iaşi consideraţi „Mari Arşi“ sunt transferaţi, în continuare, în alte clinici din ţară. Ultimul caz tragic a fost înregistrat joi, 23 martie, când o pacientă de 21 de ani cu arsuri sub 20% a fost transportată cu elicopterul SMURD la Târgu-Mureş, după ce s-a ars la un foc din curte, la Tansa, alături de soţ. Elena-Mihaela P. prezenta o arsură prin flacără în spaţiu deschis pe aproximativ 17% suprafaţă corporală, arsuri de gradul II A, II B şi III pe faţă şi la nivelul căilor aeriene. Medicul de gardă din clinica de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ a solicitat însă transferul pacientei argumentând că nu are loc liber în ATI pentru internarea pacientei.

Iniţial, doctorul a încercat să transfere victima la Bucureşti, însă din lipsă de paturi pentru arşi şi în Capitală femeia a fost transportată la Târgu Mureş. O parte din drum, până la Miercurea-Ciuc, tânăra a fost transportată cu elicopterul SMURD Iaşi, de acolo fiind preluată de elicopterul SMURD Târgu-Mureş. Soţul pacientei, Costică P., în vârstă de 26 de ani, şi el ars în urma unui incendiu la domiciliu, a rămas internat la Spitalul „Sfântul Spiridon“. „Cei doi soţi au fost transportaţi în UPU cu arsuri prin flacără într-un spaţiu deschis. Pacienta prezenta o arsură pe aproximativ 17% suprafaţă corporală pe mâini, faţă, scalp. Medicul de gardă de pe chirurgie plastică a solicitat transferul pacientei şi astfel tânăra a fost transportată cu elicopterul SMURD Iaşi până la Miercurea-Ciuc, urmând să fie preluată de acolo cu elicopterul de la Târgu-Mureş”, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Actuala clinică de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon” îşi desfăşoară activitatea în condiţii de provizorat de doi ani. Potrivit unui răspuns oferit de Ministerul Sănătăţii, amplasamentul actual al clinicii nu respectă mai multe prevederi necesare pentru tratarea bolnavilor din această specialitate: nu are toate spaţiile necesare, în saloane nu se respectă suprafaţa care trebuie să revină fiecărui pat, iar spaţiul destinat bolnavilor arşi este total nepotrivit acestei categorii sensibile.

Citeşte şi:

Bolnavii care încă mor pe capete în spitale după Colectiv. „Un pacient cu arsuri de gradul II are şanse minime“

Situaţia neverosimilă la un an de la Colectiv. În toată România sunt doar şase paturi pentru „marii arşi“. „La o tragedie similară trimitem pacienţii în străinătate“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite