FOTO Patriarhul Daniel colaborează cu un condamnat din „lotul Fenechiu”. Ioan Turbatu se ocupă de licitaţii şi achiziţii pentru Catedrala Mântuirii Neamului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un condamnat penal pentru abuz în serviciu în "dosarul Transformatorul" este însărcinat de către mai marii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) să se ocupe în mod direct de achiziţiile şi licitaţiile de la măreţul proiect al construirii Catedralei Mântuirii Neamului.

Inginerul Ioan Turbatu, condamnat în urmă cu câteva săptămâni în dosarul “Transformatorul”, deţine în prezent o funcţie de conducere în cadrul departamentului economic responsabil cu proiectul “pentru eternitate” al Patriarhiei Române.

Turbatu deţine, în mare, aceleaşi atribuţii pe care le-a avut în perioada 2002-2004, atunci când a fost director general al fostei Societăţi de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrica (SISEE) Moldova şi când, potrivit procurorilor anticorupţie şi a unui complet de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ÎCCJ), ar fi cumpărat transformatoare vechi de la firmele lui Fenechiu la preţuri de catalog. De altfel, pentru acele tranzacţii dubioase o parte din bunurile lui Turbatu se află sub sechestru el fiind acuzat, împreună cu ceilalţi inculpaţi din dosar, că ar fi produs statului un prejudiciu de 1,8 milioane de euro.

Toate firmele trec pe la el

La Catedrala Mântuirii Neamului, Ioan Turbatu are responsabilitatea a mult mai multor milioane de euro, proiectul fiind estimat, în prezent, la 80 de milioane de euro. Catalogat de reprezentanţii Patriarhiei ca fiind “un bun profesionist”, inginerul originar din Bacău realizează caietele de sarcini ale diferitelor licitaţii despre care aceiaşi reprezentanţi spun că sunt “transparente”.

„Până la definitivarea judecăţii, când se va da o sentinţă finală, ţinem cont de prezumţia de nevinovăţie. Domnul Turbatu este un bun profesionist, reuşita de până acum în acest proiect datorându-se şi dumnealui. După realizarea infrastructurii construcţiei costurile lucrărilor au scăzut cu 20%, asta şi datorită domnului Turbatu. În orice stat democratic se ţine cont de prezumţia de nevinovăţie“, Constantin Stoica, purtător de cuvânt Patriarhia Română.

Acesta a mai arătat că Turbatu a fost angajat la Patriarhie “din mediul privat”, în perioada anterioară demarării lucrărilor la catedrală.

O atribuţie importantă a lui Ioan Turbatu, fost partener de afaceri dubioase cu Relu Fenechiu (foto jos), este cea de a primi toate ofertele din partea firmelor care vor să lucreze la edificiul bisericesc, aşa cum reiese dintr-un document consultat de reporterii “Adevărul”.

Relu Fenechiu

Potrivit atribuţiilor de serviciu, condamnatul din dosarul “Transformatorul” are şi sarcina de a face propuneri în ceea ce priveşte firmele participante la licitaţiile şi achiziţiile organizate de Patriarhia Română în cadrul proiectului catedralei. Propunerile sunt primite de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc, care are 16 membri şi care, potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica, are putere de decizie în ceea ce priveşte desemnarea firmelor câştigătoare.

“Nu am ce să comentez în legătură cu acest subiect. Dacă doriţi informaţii, adresaţi-vă, vă rog, biroului de presă“, Ioan Turbatu, consilier patriarhal.

Ultima şi cea mai importantă licitaţie în care a fost implicat Ioan Turbatu a fost cea de la finele lunii iunie, atunci când reprezentanţii Patriarhiei au selectat firma SC Strabag SRL pentru a se ocupa de lucrările la suprastructura Catedralei. Caietul de sarcini pentru această licitaţie a fost realizat chiar de Turbatu.

A invocat divinitatea în timpul procesului

Pe site-ul Patriarhiei Române sau pe cel dedicat Catedralei Mântuirii Neamului nu apare niciunde numele lui Ioan Turbatu, în ciuda faptului că acesta deţine o funcţie importantă în proiectul de ridicare al edificiului. Reprezentanţii instituţiei au confirmat funcţia importantă deţinută de Turbatu spunând însă că acesta beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Ioan Turbatu (foto dreapta) mai deţine şi funcţia de consilier patriarhal, aşa cum a precizat şi avocatul său, Tiberius Bărbăcioru, în timpul unui termen de judecată din dosarul “Transformatorul”. De altfel, înainte de pronunţare Bărbăcioru spunea judecătorilor că speră ca divinitatea să-i împiedice să dea o sentinţă cu executare.
Contactat telefonic, Bărbăcioru a refuzat să dea detalii cu privire la actele depuse în dosar în această privinţă. La rândul său, inginerul Ioan Turbatu nu a dorit să stea de vorbă cu jurnaliştii.

image

Potrivit unui material publicat anul trecut pe site-ul finanţişti.ro, salariul unui consilier patriarhal ar fi de 2.000 de lei. Cea dintâi licitaţie importantă la care a participat Ioan Turbatu a fost cea privitoare la desemnarea proiectantului Catedralei Mântuirii Neamului. Firma care a realizat proiectarea monumentului se numeşte SC Vanel Exim SRL şi este deţinută de Constantin Amariei, un arhitect din oraşul de baştină al lui Ioan Turbatu, Bacău.

Vila primită şpagă de la Fenechiu, aranjată ca-n filme

În municipiul Bacău, într-o zonă centrală a oraşului, inginerul Ioan Turbatu deţine o vilă impetuoasă despre care procurorii DNA au spus că i-ar fi fost ridicată de firmele lui Relu Fenechiu pentru “bunăvoinţa” fostului director al SISEE de a cumpăra vechituri de la societăţile baronului liberal.

Vila de pe strada Prelungirea Bradului a lui Ioan Turbatu a fost construită în spatele unei alte vile, departe de ochii lumii. Apropiaţii care i-au vizitat casa lui Turbatu afirmă că în spatele construcţiei este un adevărat paradis, cu piscină şi cramă cu vinuri vechi, aduse din podgoria Bucium Iaşi, pe care le bea doar împreună cu prietenii apropiaţi.

Beciul a fost construit de meseriaşi aduşi din zona Piatra Neamţ, cu piatră de râu. Aceiaşi foşti subalterni ai lui Turbatu îşi mai amintesc cât de „bogat“ era acesta în momentul venirii ca şef la Bacău: „avea o Dacie veche şi o garsonieră în Vaslui“. În scurt timp, după ce a început „afacerea Transformatorul“, în doar câteva luni a răsărit vila de pe strada Prelungirea Bradului. De altfel, strada a fost iniţial o uliţă plină de gropi, un calvar pentru şoferi. După ce Turbatu şi-a ridicat vila (foto jos), Primăria Bacău a turnat covor asfaltic pe stradă la scurt timp. În momentul acesta, strada în lungime de jumătate de kilometru, aflată în cartierul Nord al Bacăului, este considerată o zonă rezidenţială a oraşului.

image

„Numiţii Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian, Damian Mihai Bogdan au oferit şi remis foloase necuvenite învinuiţilor Turbatu Ioan, Mazilu Traian şi Ioan Ciutea, constând în construirea/ reabilitarea unor imobile aparţinând acestora pentru ca aceştia în calitatea lor de directori ai SC SISEE Electrica Moldova SA să îşi exercite necorespunzător atribuţiile de serviciu sau să sprijine asemenea activităţi infracţionale“, se arăta în ordonanţa de începere a urmăririi penale din dosarul „Transformatorul“. Menţionăm că Relu Fenechiu nu a putut fi contactat ieri, până la închiderea ediţiei.

La Iaşi, este de notorietate cununia politico-religioasă pe care Patriarhul Daniel a parafat-o cu liderii liberali şi prietenii lor. De exemplu, Daniel şi Fenechiu sunt două dintre persoanele influente care au susţinut, din capul locului, demararea şi ridicarea ansamblului Palas. Fenechiu este bun prieten cu omul de afaceri Iulian Dascălu, cel care deţine Palas-ul. În 2007, atunci când Iulian Dascălu s-a căsătorit, Patriarhul Daniel a fost transportat cu un avion de lux pentru a oficia căsătoria.

Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului s-au reluat de săptămâna trecută. Potrivit lui Constantin Stoica costurile totale s-ar ridica la 80 de milioane de euro la faza roşu-gri.

Acuzaţiile imputate consilierului patriahal Turbatu în "dosarul Transformatorul"

Ioan Turbatu a fost trimis în judecată în 2012, alături de fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu şi alţi doi directori din cadrul SISEE de la începutul anilor 2002. Acuzaţia principală adusă de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie împotriva inginerului băcăuan a fost de abuz în serviciu.

Turbatu a fost condamnat la şase ani de închisoare, în timp ce Relu Fenechiu a primit cinci ani de închisoare în luna iulie. Sentinţa nu este definitivă şi a fost atacată cu recurs. De asemenea, prin aceeaşi sentinţă, judecătorii au menţinut sechestru asigurator asupra mai multor bunuri deţinute de actualul consilier patriarhal. Este vorba de o vilă şi un teren din municipiul Bacău şi un autoturism de lux.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada în care era director la SISEE – 2002-2004-, Turbatu ar fi acceptat mai multe achiziţii de transformatoare vechi, din anii ’70, vândute de societăţile deţinute de Relu Fenechiu şi acoliţii săi. Aceeaşi manevră ar fi realizat-o şi alţi reprezentanţi ai Electrica, respectiv Petru Andronache şi Ion Marghidan, foşti directori general şi comercial în cadrul aceleiaşi unităţi.

Cei doi au primit şapte, respectiv şase ani de închisoare. În timpul procesului dosarului “Transformatorul”, Ioan Turbatu a dat o declaraţie care a cântărit destul de mult la sentinţa finală. “Nu am fost implicat în mod direct în procedura de achiziţie publică şi nu ştiu dacă a fost legală. Au existat nişte comisii care, posibil, nu şi-au făcut treaba”, spunea acesta în luna februarie.

Transformatorele lui Fenechiu au băgat SISEE în colaps financiar

Cea mai mare parte a echipamentelor electrice vândute de firmele lui Relu Fenechiu către Electrica Moldova zace şi acum într-un depozit aflat în apropierea Gării din Bacău. Este vorba despre Atelierul de Reparaţii Energetice (transformatoare) din cartierul CFR, aflat în administrarea Servicii Energetice Moldova (fostul SISEE), sucursală a Electrica SA. Este vorba despre 64 de transformatoare, plus alte echipamente electrice. Alte câteva zeci de transformatoare livrate prin intermediul lui Fenechiu sunt depozitate de ani de zile într-o altă zonă a oraşului, Gherăieşti.

Toate transformatoarele nu mai pot avea decât o singură destinaţie – un alt depozit de fier vechi – afirmă cu siguranţă meseriaşii de la atelier. „Încă de când au fost cumpărate nu aveau ulei în ele, iar fiecare transformator «mănâncă» cam 400-500 de litri de ulei. Un litru de ulei costă minim 8 lei. În plus, sunt roase de rugină, iar ca să le aduci la viaţă trebuie făcută muncă de restaurare. Dar oricum, chiar dacă ar fi reparate, nu mai ai ce face cu ele, pentru că în momentul de faţă nu mai corespund standardelor. E.On. nu mai acceptă nicicum să fie folosite“, a spus, sub protecţia anonimatului, un angajat al fostului SISEE.

De altfel, acesta afirmă că „afacerea Transformatorul“ a adus SISEE într-o situaţia economică catastrofală. În momentul de faţă, societatea care ar trebui să presteze servicii pentru E.On se află în pragul falimentului. Angajaţii nu şi-au mai primit salariile din luna mai, iar ieri se aflau în grevă.

Fotografiile realizate în exclusivitate de către reporterii „Adevărul“ (foto jos) în cursul zilei de ieri, 31 iulie, probează fără dubiu că fostul ministru al Transporturilor a încălcat cerinţele stricte din contractul încheiat cu Electrica Moldova, legate de calitatea produselor livrate.

Transformatoare Fenechiu

Înţelegerea prevedea vânzarea de echipament nou, iar transformatoarele, spun cei de la atelier, nu puteau fi bagate în producţie din cauza uzurii avansate nici măcar în urmă cu zece ani.

Ulterior, după ce procurorii DNA au probat că „transformatoarele de putere erau uzate fizic sau psihic, aspect vizibil prin rugina şi lipsa de componente, fiind inutile scopului urmărit prin achiziţia lor“, Fenechiu şi-a adapat declaraţiile. „Transformatoarele pe care le-am vândut nu erau noi. Nu am susţinut niciodată că am vândut echipamente noi. Dacă cineva cumpără un Mercedes din 1965, trebuie să cumpere piese de schimb din 1965. Sunt condamnat că nu am ştiut să gestionez acest proces. Nu am ştiut să aduc probele mai rapid. Nu m-am implicat pentru că ştiu că sunt nevinovat. În 2004 eram un umil consilier local aflat în opoziţie“, a spus Fenechiu în faţa instanţei la ultimul termen al procesului, din 4 iulie 2013.

Un amănunt important în „afacerea Transformatorul“ este că atât Fenechiu, cât şi unul dintre directorii Electrica condamnaţi, Traian Mazilu, sunt născuţi în localitatea băcăuană Dărmăneşti.
 

Mai puteţi citi:

Sentinţă în „Dosarul Transformatorul“:  Ministrul Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Ponta, interimar la Transporturi

Transformatoarele au lăsat pe întuneric imperiul lui Fenechiu. Afacerile cu statul care l-au îmbogăţit pe baronul liberal

Cătălin Striblea, despre FENEGRUP: „Aşa a ajuns Relu doar ministrul trenurilor”

Ascensiunea şi decăderea lui Fenechiu. Traseul de la bişniţar la înalt demnitar

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite