La scurt timp după promovare, judecătoarea acuzată de favorizarea infractorului de la ÎCCJ a fost scoasă basma curată de procurorii DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Văleanu a scăpat de acuzaţia de favorizare a infractorului
Cristina Văleanu a scăpat de acuzaţia de favorizare a infractorului

Judecătoarea Cristina Văleanu, de la Secţia Civilă a Curţii Supreme, a primit scoatere de sub urmărire penală în dosarul DNA în care a fost acuzată de favorizarea infractorului.

Soluţia în acest dosar a fost dată de structura centrală a DNA, acolo unde dosarul a fost luat de la Iaşi la finele anului trecut. Cristina Văleanu fuseseră pusă sub învinuire de procurorul DNA Emilian Eva, în septembrie 2012, fiind acuzată că l-ar fi informat pe fostul preşedinte al Tribunalului Iaşi, Radu Tărniceriu, că a autorizat interceptarea telefonică şi ambientală a sa.

Potrivit rezoluţiei de scoatere de sub urmărire penală, “rezultă că actele de urmărire penală efectuate nu au condus la obţinerea unor probe din care să rezulte în afara oricărui dubiu săvârşirea de către învinuita Văleanu Cristina a infracţiunii de corupţie, reţinută în sarcina sa.”

“Soluţia ne face să desprindem mai multe concluzii, printre care ăi cea legată de faptul că nu pot fi imputate judecătorilor «rateurile» privind folosirea tehnicilor speciale de investigaţii în cazurile de mare complexitate”, a spus avocatul Cristinei Văleanu, Ionel Nechita.

Acuzaţiile DNA

Potrivit documentului DNA, Văleanu a fost cercetată după ce în perioada 18-20 octombrie 2010 i-ar fi spus lui Tărniceriu că a autorizat interceptările cerute de DNA Iaşi pentru el şi Osoianu. Ulterior, Osoianu ar fi fost informat despre acest lucru de fostul preşedinte al Tribunalului.

“În declaraţiile date, Osoianu Emanuel a precizat, referitor la împrejurările în care a aflat aceste informaţii, că în data de 18 octombrie 2010 judecătorul Tărniceriu Radu Dimitrie i-a spus că ar fi bine ca în perioada următoare să nu se mai întâlnească şi nici să  nu mai comunice prin telefon, întrucât le sunt interceptate convorbirile şi fac obiectul unor activităţi de supraveghere”, se mai arată în rezoluţia de scoatere de sub urmărire penală dată în cazul Cristinei Văleanu.

Traseul către ÎCCJ

Cristina Văleanu s-a înscris la concursul organizat de CSM la începutul acestui an. Rezultatele finale ale concursului au fost validate de plenul CSM la finele săptămânii trecute, tot atunci stabilindu-se şi data de la care promovările Cristinei Văleanu şi ale celorlalţi 20 de judecători admişi devin efective: 15 iunie.
Concursul trecut cu brio de şefa Curţii de Apel Iaşi a fost alcătuit din trei probe. Văleanu a obţinut un punctaj final de 83 de puncte, baremul minim fiind de 70 de puncte. Candidaţii au avut mai întâi de prezentat o lucrare, ulterior au susţinut un interviu în faţa reprezentanţilor CSM, ultima probă fiind examenul scris. În total, fuseseră scoase la concurs 29 de posturi de judecător la ÎCCJ, opt dintre acestea rămânând neocupate.
Dacă procurorii DNA vor reuşi să probeze acuzaţiile imputate Cristinei Văleanu şi o vor trimite pe aceasta în judecată, magistratul ieşean ar putea avea o carieră scurtă la ÎCCJ. Legea spune că un judecător este suspendat din funcţie în momentul în care împotriva sa este pusă în mişcare acţiunea penală. În cazul excluderii din magistratură e nevoie de o condamnare definitivă şi irevocabilă.

O speţă similară cu cea a lui Văleanu a fost înregistrată chiar la Curtea Supremă, anul trecut. Atunci, judecătoarea Georgeta Barbălată a fost suspendată din funcţie după ce a fost trimisă în judecată de DNA, tot pentru favorizarea infractorului. Barbălată este acuzată că l-a avertizat pe fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov, Mihai Vlad, că-i va fi percheziţionată locuinţa. Ea nu a fost condamnată definitiv până acum.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite