Iaşiul, ocolit de autorităţile centrale la „Mica Unire“. Hora Unirii a fost jucată doar de ieşeni şi de politicienii locali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Mica Unire“ a adunat în jur de 10.000 de persoane în centrul Iaşiului. Marii absenţi de la sărbătoarea de la Iaşi au fost cei mai importanţi oameni în stat, cei care în 2016, an electoral, s-au înghesuit la aceleaşi manifestaţii.

„Mica Unire“ a fost sărbătorită marţi la Iaşi de ieşeni alături de autorităţi locale. Doar doi miniştri ai Cabientului Grindeanu au onorat invitaţia municipalităţii şi au venit la Iaşi pe 24 ianuarie.

Dacă anul trecut trei din cei patru cei mai importanţi oameni în stat au fost prezenţi la Iaşi (preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş şi preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea), anul acesta în capitala Moldovei au fost prezenţi doar ministrul Culturii Ionuţ Vulpescu şi ministrul Apărării Gabriel-Beniamin Leş. Acestora li s-a adăugat ministrul Culturii din Republica Moldova, Monica Babuc, şi şefii administraţiei locale şi judeţene: primarul Mihai Chirica, preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, şi prefectul Marian Grigoraş. La sărbătoarea de la Iaşi a fost prezent şi vicepreşedintele Senatului, parlamentarul PNL Iulia Scântei.

Pentru aniversarea celor 158 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, municipalitatea ieşeană a organizat mai multe manifestări în Piaţa Unirii. Acestea au debutat dimineaţă, la ora 10.00, cu un concert folcloric. O oră mai târziu, ieşenii au participat la evenimentele oficiale: slujba religioasă, depunerea de coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi parada militară.

image

Manifestările s-au încheiat cu încă o oră de concert şi cu o masă populară la care municipalitatea a împărţit 5.000 de plăcinte.

Evenimentele au fost concentrate sub sloganul „România s-a născut la Iaşi“. În cursul amiezii, la Iaşi a ajuns şi „Trenul Unirii“: garnitura IR 10661, remorcată de o locomotivă tricoloră, care a plecat la ora 05.50 din Bucureşti. Trenul a pus la dispoziţie un vagon pentru biciclişti. Astfel, 15 tineri din Bucureşti au venit cu cu bicicleta la Iaşi, s-au întâlnit cu colegi de aici şi împreună au urcat spre Piaţa Unirii, unde au dansat pe bicicletă, în cerc.

Discursuri huiduite

Cei 10.000 de ieşeni care au sărbătorit în Piaţa Unirii au fluturat steagul naţional şi au purtat cocarde în piept. Oamenii au venit în faţa autorităţilor cu pancarte pe care scria „Vrem Unirea“ sau „Unirea, obiectiv naţional“.

image

O pensionară, care în urmă cu câteva seri se afla printre protestatarii care strigau în Piaţa Unirii din Iaşi împotriva proiectului de ordonanţă de urgenţă privind graţiere, şi-a reiterat dorinţa, purtând o pancartă pe care scria „Ordonanţa Graţierii: Stop“. La finalul manifestărilor, primarul Mihai Chirica i-a strâns mâna bâtrânei protestatare.

Chirica, în discordanţă cu liderii de la centru

Edilul Iaşiului,Mihai Chirica, vicepreşedinte PSD, a afirmat în ultimele zile că protestele faţă de proiectul de graţiere nu reprezintă o lovitură de stat, în discordanţă cu declaraţii pe aceeaşi temă făcute de politicienii de la centru. În acest context, Mihai Chirica a precizat în discursul său din Piaţa Unirii că, în zilele noastre, ura înlocuieşte tot mai mult iubirea. „Ne răzvrătim din orice şi nu mai suntem în stare să purtăm un dialog. Nu acesta este drumul nostru. Trebuie să schimbăm ceva în modul în care ne vedem pe noi înşine“, a precizat primarul.

Unii ieşeni au huiduit mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, transmis de consilierul prezidenţial Ion Oprişor. De asemenea, oamenii din piaţă au reacţionat negativ şi în timpul discursului parlamentarului PNL Iulia Scântei, după ce vicepreşedintele Senatului a vorbit mai bine de 10 minute. Autorităţile locale şi miniştrii prezenţi la Iaşi au subliniat că Moldova are nevoie de o autostradă care să o lege de Transilvania, dar şi de alte investiţii care să conducă la îmbunătăţirea condiţiile de viaţă din această regiune. Ordinea din Piaţa Unirii a fost asigurată de peste 200 de poliţişti şi jandarmi.

Citeşte şi:

DOCUMENTAR Adevărul despre Unirea cu Moldova (realizat la începutul anului 2014)
 


 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite