Bătălie în justiţie pe opera lui Petre Ţuţea. Şeful ICR Iaşi, acuzat că l-a furat pe filosof

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cassian Maria Spiridon a fost dat în judecată de nepotul filosofului Petre Ţuţea FOTO Adevărul
Cassian Maria Spiridon a fost dat în judecată de nepotul filosofului Petre Ţuţea FOTO Adevărul

Viorel Ţuţea, nepotul filosofului Petre Ţuţea, l-a dat în judecată pe scriitorul Cassian Maria Spiridon pentru că acesta ar fi publicat o carte a unchiului său fără să plătească drepturile de autor.

Numele unuia dintre cei mai mari filosofi ai României este implicat într-un proces deschis zilele trecute la Tribunalul Iaşi. Nepotul scriitorului Petre Ţuţea, Viorel, l-a dat în judecată pe directorul editurii ieşene Timpul, poetul Cassian Maria Spiridon, preşedinte al Institutului Cultural Român –
filiala Iaşi.

Viorel Ţuţea, care a primit prin testament drepturile de autor asupra operei filosofului Petre Ţuţea, susţine că editura patronată de Cassian Maria Spiridon i-ar fi datoare pentru editarea, tipărirea şi comercializarea lucrării filosofice „Omul – Tratat de antropologie creştină“. În acţiunea depusă în instanţă de Viorel Ţuţea, acesta cere judecătorilor obligarea Editurii Timpul şi a patronului acesteia la plata a 25.000 de lei, bani despre care susţine că ar reprezenta drepturi de autor neonorate.

CONTRACT VECHI DE 11 ANI

Viorel Ţuţea invocă în acţiunea depusă la Tribunal un contract încheiat în 2002 cu Editura Timpul, privind cesionarea drepturilor de autor asupra operei menţionate, care, susţine el, nu ar fi fost respectat de Cassian Maria Spiridon şi de editura sa. „Numiţii au editat şi tipărit, în perioada 2002-2006, lucrarea în tirajele pe care le-au dorit, le-au comercializat la preţurile pe care şi le-au fixat liberi şi au achitat drepturi de autor în sume mai mult sau mai puţin modice. Profitând abuziv, inelegant şi chiar indecent de faptul că n-au fost controlaţi la sânge, nu s-au oprit nici la atingerea tirajului total maxim convenit, de 2.000 de exemplare“, susţine Viorel Ţuţea, în acţiunea depuse la instanţă.

Potrivit contractului de cesiune semnat de acesta cu Editura Timpul, consultat de reporterii „Adevărul“, Viorel Ţuţea era îndreptăţit să primească 8 procente din costul fiecărui exemplar vândut. El susţine însă că editura condusă de Cassian Maria Spiridon ar fi vândut de două ori mai multe exemplare decât cele stipulate prin contract a fi tipărite, fără a preciza însă câţi bani a primit până în prezent.

„După informaţiile noastre, pârâţii au vândut astfel peste 4.000 de exemplare pentru care nu au mai plătit drepturile de autor corespunzătoare. După socoteli simple, care vor fi, sigur, confirmate de expertizele tehnice ce vor fi dispuse în elucidarea cauzei, pârâţii datorează cel puţin 25.000 de lei“, a mai precizat Viorel Ţuţea.

ŞEFUL ICR IAŞI NEAGĂ ACUZAŢIILE

Cassian Maria Spiridon respinge acuzaţiile aduse de Viorel Ţuţea, susţinând că, în opinia sa, editura pe care o conduce nu îi datorează niciun ban nepotului de frate al lui Petre Ţuţea. „Eu nu am fost informat despre faptul că domnul Ţuţea m-a dat în judecată. Nu am nicio datorie la dumnealui. Au fost tipărite, conform acelui contract, 2.000 de exemplare, care nu au fost vândute în integralitate nici până acum. Dumnealui spune că am continuat să vindem cărţile după expirarea contractului privind cesiunea drepturilor de autor, însă în 2010, când i-am achitat 2.620 de lei nu a spus nimic“, a declarat Spiridon. Acesta a menţionat că ar mai fi pe piaţă în jur de 100 de volume „Omul – Tratat de antropologie creştină“, preţul mediu fiind de 60 de lei. De asemenea, Cassian Maria Spiridon a spus că i-a mai achitat urmaşului filosofului român, în 2007, suma de 2.124 de lei.

Şeful ICR Iaşi nu se află la primul conflict în instanţă cu nepotul lui Petre Ţuţea. „În perioada 1992-1995, pârâţii au editat, tipărit şi comercializat fraudulos, pe piaţa cărţii din toată ţara, trei lucrări din opera (şi după manuscrisele) autorului Petre Ţuţea, fără a plăti drepturi legale de autor“,a mai spus nepotul filosofului. Şi atunci, ca şi în prezent, Viorel Ţuţea l-a dat în judecată pe Cassian Maria Spiridon şi, potrivit susţinerilor acestuia, a avut câştig de cauză. Potrivit testamentului filosofului Petre Ţuţea, depus la dosar, toată averea sa, inclusiv drepturile de autor, au fost lăsate nepotului de frate Viorel Ţuţea. Cassian Maria Spiridon a fost pus la conducerea ICR Iaşi de către Andrei Marga, la începutul acestui an.

CINE A FOST PETRE ŢUŢEA

Supranumit „Socrate al României“ datorită preocupărilor filosofice, Petre Ţuţea a murit în 1991, la 99 de ani. Prima funcţie importantă a lui Petre Ţuţea a fost cea de director în Ministerul Economiei Naţionale, în perioada Guernului Naţional-Legionar instaurat în 1940. După venirea comuniştilor la putere, Ţuţea a fost arestat şi condamnat mai întâi la cinci ani de închisoare, iar apoi la 18 ani de muncă silnică, din care a executat opt ani. A fost eliberat în 1964, cu sănătatea zdruncinată. 

Citeşte şi:

Andrei Marga a inaugurat ICR Iaşi. Finanţarea e lăsată la mila publică

Cassian Maria Spiridon - pus să conducă ICR Moldova, "o abstracţiune" înfiinţată din pix de Andrei Marga

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite