FOTO Hărţile care arată nivelul alarmant de poluare din Iaşi. Ce particule nocive au valori chiar şi de 12 ori mai mari decât media zilnică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsurători-maraton realizate de un cercetător de la Facultatea de Fizică a Universităţii „Al. I. Cuza” arată nivelul alarmant de poluare din capitala Moldovei. În urma recentelor verificări, a reieşit că pulberile în suspensie PM2,5 şi PM10 au valori depăşite şi de 12 ori, în unele cartiere.

În cursul săptămânii trecute, conf. dr. Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universităţii „Al. I. Cuza”, a realizat mai multe măsurători în trafic, în aceleaşi zone fiind înregistrate date atât dimineaţa, cât şi seara. „Am întocmit hărţile de poluare PM2.5 şi PM10 pentru Iaşi.  Am punctat zonele de potenţial maxim al poluării, dimineaţa (cu violet PM2.5 şi cu verde PM10), respectiv seara (cu roşu PM2.5 şi cu galben PM10). Valorile maxime admise conform legislaţiei sunt: PM 2.5 = 25 (medie anuală) şi PM 10 = 50 (medie zilnică)”, a explicat cercetătorul.

Practic, în hărţile făcute publice se pot observa zone în care valoarea PM2,5 ajunge şi la 220, iar a PM10 la 600, ceea ce înseamnă depăşiri chiar şi de 12 ori. „Sunt prezentate valorile maxime posibile obţinute efectiv în trafic pe culoarul de mers al maşinilor. Valorile pentru arterele pietonale pot fi uşor mai reduse, însă cu siguranţă zonele fierbinţi sunt aceleaşi. Dimineaţa, poluarea este mult mai redusă cu particule PM2.5, iar zona centrală este curată, dar acestea se acumulează foarte mult pe seară şi apar zone cu poluare deosebită”, explică specialistul.

image

„O atenţie aparte ar trebui acordată pentru bulevardul Vasile Lupu (zona Doi Băieţi, Pod Metalurgie) unde sunt valori extreme ale poluării pe timp de seară. De asemenea, sunt obţinute depăşiri mari în zona Ţuţora, strada Bucium, Pod Bulevard Socola, CUG, zona de intrare în Horpaz, unde s-a raportat o concentraţie foarte mare de PM2.5 pe seară. Una dintre cele mai curate zone este Zona Copou Agronomie-Breazu. Zonele Tătăraşi, Metalurgie, Bularga sunt dintre cele mai poluate”, a atras atenţia conf. dr. Silviu Gurlui, cercetător în cadrul Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie şi Laseri LOA-SL.

Efectele pulberilor
Potrivit www.calitateaer.ro, poluarea cu pulberile în suspensie PM10 şi PM2.5 pot provoca inflamaţii şi intoxicări: „sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare şi respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii. Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, şi în consecinţă mai mulţi poluanţi. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltaţi, iar ţesutul pulmonar care se dezvolta în copilărie este mai sensibil. Expunerea pe termen lung poate cauza cancer şi moartea prematură”. Principalele cauze care determină prezenţa acestor pulberi sunt „traficul rutier, activitatea industrială, sistemul de încălzire a populaţiei”.

image

Interesant este faptul că în măsurători nici nu apare menţionată zona Podu de Piatră, acolo unde Agenţia de Mediu are amplasată o staţie de măsurare a poluării, care a devenit motiv de contre cu Primăria Iaşi. Datele raportate de staţie la începutul anului au fost contestate de primarul Mihia Chirica, aceste susţinând că lângă staţie este o „brutărie“.

image

Punctul de servire de tip fast-food de lângă staţia de măsurare din Podu de Piatră - cea din dreapta cu carcasă albastră

În fapt, în zonă, lângă staţia de măsurare este un chioşc care vinde mâncare fast-food. Shaormeria este aproape la fel de mare ca staţia de măsurare, dar care, spun şefii de la Mediu, nu poate concura cu traficul greu din zonă. „Poluarea din Podu de Piatră şi din tot oraşul este produsă de şantiere şi trafic. Punct. Rezolvi aceste două probleme, rezolvi tot. Măsurătorile din Podu de Piatră se potrivesc cu ce ne raportează celelalte staţii din oraş. Este un sistem integrat, care comunică”, a declarat recent directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi, Victor Davideanu, citat de un cotidian local.

Într-o conferinţă organizată pe 29 martie, primarul Mihai Chirica a precizat că este nevoie să fie  restricţionat traficul greu în oraş, printr-un grafic clar, pe ore şi zile. „Vom încerca, împreună cu Poliţia Rutieră, să nu mai aglomerăm traficul, ci să-l diluăm pe parcursul unei zile. La orele de trafic să nu mai apară şi camioane. Poate reuşim să-i convingem să circule sâmbăta, când indicatorii de trafic sunt mai reduşi. Până acum sunt 33 de depăşiri, mai sunt doar două până la finalul acestui an. Vrem să introducem o reglementare chiar de luna viitoare“, a anunţat Chirica. Acesta a mai anunţat că orice autorizaţie de construcţie ce va fi eliberată de Primărie va avea şi obligativitatea unei rampe de spălare a maşinilor folosite în şantiere.

Citeşte şi:

Poluare fără precedent în râul care traversează Iaşiul. Poliţia şi Garda de Mediu au deschis de urgenţă anchete  

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite