Fermier milionar, fost deputat şi ţigani din paradisul fiscal din Iaşi, acuzaţi de fraudă de 1,5 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA au deferit justiţiei mai multe persoane acuzate că ar fi fraudat fonduri europene. Pe lista inculpaţilor se află patronul uneia dintre cele mai importante fabrici de pâine din Moldova, un fost deputat, dar şi persoane de etnie romă din judeţul Iaşi.

Nu mai puţin de 18 persoane au trimis în judecată procurorii anticorupţie într-un dosar în care sunt aduse acuzaţii privind o fraudă de aproximativ 1,5 milioane de euro din fonduri europene.

Pe lângă fondurile europene presupus a fi fost obţinute pe nedrept, anchetatorii mai impută un prejudiciu de aproximativ 800.000 de lei, ce ar fi fost cauzat statului prin evaziune fiscală.

Printre cei trimişi în judecată se numără Liviu Bălănici, administratorul Pandora Impex, precum şi fostul deputat Constantin Sergiu Vizitiu, Cristina Bălănici, Maria Monica Rabei, Cristinel Ionescu, Costel Pânzaru, Ovidiu Mariciuc, Mircea Pepine, Irina Sîrghi, toţi acuzaţi de infracţiuni de deturnare a unor fonduri europene. 

„Sunt nişte suspiciuni rezonabile, nu probe. Ferma există, funcţionează, nu există prejudiciu. Domnul procuror a considerat că o adeverinţă nu este valabilă, dar ea există şi este valabilă”, a declarat Liviu Bălănici. 

Pe lista inculpaţilor se află şi Dănuţ, Dragoş şi Ferdinand Stănescu, precum şi Gagarin Munteanu, toţi membri ai comunităţii rome din judeţul Iaşi, acuzaţi de evaziune fiscală.

Potrivit procurorilor, firmele Pandora Impex SRL şi Urban Design SRL, deţinute de Bălănici şi Vizitiu, ar fi solicitat, în 2011, finanţări nerambursabile pentru construirea unor ferme de porci în comuna Andrieşeni, judeţul Iaşi.

În acest sens, cele două societăţi, cu ajutorul altor persoane şi firme, ar fi falsificat o serie de documente şi proceduri de achiziţii, obţinând fiecare, spun procurorii în mod ilegal, peste 3 milioane de lei.

„Raportat la infracţiunile împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene reţinute în cauză, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (fosta Agenţie de Plăţi Pentru Dezvoltare Rurală Şi Pescuit) s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal astfel: cu suma de 3.383.047,74 lei pentru contractul de finanţare având ca beneficiar PANDORA IMPEX SRL; cu suma de 3.345.105,58 lei pentru contractul de finanţare având ca beneficiar URBIS DESIGN SRL”, au precizat procurorii DNA. 

Aceştia au mai arătat că au instituit sechestru asiguratoriu pe bunurile deţinute de cele două firme. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite