„Fabrica“ de piele umană artificială din Iaşi. Cum se produce materia primă esenţială pentru operaţiile estetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialişti din cadrul Facultăţii de Bioinginerie din Iaşi lucrează la un proiect la finalul căruia vor realiza piele mai ieftină cu 50% faţă de ce se produce în alte ţări, destinată chirurgiei plastice din România.

O echipă de cercetători din cadrul Facultăţii de Bioinginerie Medicală din Iaşi lucrează din 2012 la producerea pielii artificiale perfecte.

Este vorba despre un ţesut obţinut 100% în laborator, dar compatibil cu organismul uman. Proiectul, unic în România prin complexitate, ar urma să-şi arate efectele începând cu anul 2016.

În momentul de faţă, se află în faza de testare, dar specialiştii ieşeni estimează că produsul finit, destinat cu precădere clinicilor de chirurgie plastică, va putea fi folosit pe pacienţi umani peste doi ani.

4 euro pentru un centimetru pătrat

„Este nevoie să facem foarte multe teste şi să obţinem o mulţime de acreditări şi avize. Materialul creat de noi reprezintă, practic, un pansament care poate fi aplicat în zone cu arsuri grave sau pe ulceraţii“, a explicat Liliana Vereştiuc, prodecan al Facultăţii de Bioinginerie Medicală din Iaşi.

Principalul avantaj al proiectului de cercetare de la Iaşi îl reprezintă reducerea costurilor. În momentul de faţă, chirurgii plasticieni din România lucrează exclusiv cu piele artificială din import, al cărei cost mediu este de 8 euro/centimetrul pătrat.

Produsul creat la Iaşi ar urma să fie comercializat la jumătate din această valoare. „Durează între 21 şi 28 de zile să producem acest ţesut bioartificial“, a detaliat Maria Butnaru, biolog şi şef de lucrări la centrul din Iaşi.

Alte proiecte: oase şi grefe vasculare artificiale

Laboratorul în care se obţine pielea artificială este parte a Centrului de Formare şi Cercetare în Inginerie Tisulară, Organe Artificiale şi Medicină Regenerativă. Instituţia a fost pusă pe picioare încă din 2006, ca parte a unui proiect iniţiat de conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi, în subordinea căreia se găseşte Facultatea de Bioinginerie.

Aparatura adusă la centru valorează în jur de 1 milion de euro, bani obţinuţi din finanţări interne sau din colaborări cu institute de cercetare din Europa.

Alte două direcţii ale centrului vizează obţinerea în laborator a unor substituienţi osoşi sau grefe vasculare. „Şi partea de ortopedie va avea de beneficiat de pe urma activităţii centrului de la Iaşi. Avem un proiect în derulare care vizează umplerea unor zone osoase care au fost îndepărtate ca urmare a prezenţei unor celule canceroase“, a adăugat Liliana Vereştiuc, prodecanul Facultăţii de Bioinginerie.

Pentru testarea materialelor produse în laborator, cei de la Facultatea de Bioinginerie colaborează cu Facultatea de Medicină Veterinară  din Iaşi.

„Ţesutul bioartificial îl obţinem prin aplicarea unor celule produse în laborator sau provenite prin extracţie din diverse ţesuturi animale pe o matrice, un suport obţinut tot aici, pe bază de colagen şi acid hialuronic. În faza finală, se vor folosi celule recoltate de la pacientul care are nevoie de piele, pentru ca ţesutul să fie biocompatibil“, a spus Maria Butnaru, biolog şi şef de lucrări la centrul din Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite