Elevă diagnosticată cu encefalită, internată în stare critică. DSP le-a administrat colegilor săi antibiotic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O elevă de 16 ani, diagnosticată cu encefalită de origine bacteriană, este internată în stare critică în Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi.

O adolescentă diagnosticată cu encefalită de origine bacteriană este internată în stare critică la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi. Pacienta în vârstă de 16 ani, elevă la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iaşi, a fost internată joi, 25 ianuarie. 

Potrivit medicilor, starea de sănătate a pacientei s-a degradat în decurs de câteva ore. „În aproximativ şase ore, de la stări de ameţeală şi vomă, pacienta a avut nevoie de manevre medicale specifice terapiei intensive. După ce a ajuns în spital, a fost imediat intubată”, a relatat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Adolescenta a fost internată pe secţia ATI, acolo unde se află şi în prezent sub supraveghere. 

„Pacienta este supravegheată în ATI în stare gravă, cu susţinerea funcţiei respiratorii, respectiv intubată şi ventilată mecanic. Suspiciunea iniţială a fost de encefalită de origine virală, determinată de virus gripal, având în vedere că sezonul gripei a debutat chiar în acest interval. Totuşi, vă pot preciza că, după rezultatele pe care le-am primit astăzi, tânăra suferă de encefalită de origine bacteriană“, a precizat profesorul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi.

Conform medicului, eleva urmează o schemă de tratament standard, cu antibiotic, dar nu înregistrează încă rezultate îmbucurătoare. Medicii infecţioniştii au mai subliniat că pacienta a dezvoltat boala pe fondul unei infecţii generalizate care a fost depistată în analizele de sânge. „Rezultatul bacteriologic a ieşit pozitiv, ceea ce înseamnă că encefalita a apărut după o infecţie sistemică, o infecţie generalizată, care a ajuns la creier“, a mai punctat Dorobăţ.

Encefalita reprezintă o inflamaţie a creierului care în unele cazuri se poate extinde şi la meninge. Afecţiunea poate fi de origine virală, de origine bacteriană sau de origine autoimună. „Encefalita de origine virală dă emoţii mai multe medicilor, pentru că nu avem medicamente pentru tratament. Encefalita de origine bacteriană este mai previzibilă, în sensul că răspunde mai bine la tratamentul antibiotic, iar situaţia pacientului poate decurge mai bine. Subliniez că, dacă pacientul cu encefalită virală vine dintr-o colectivitate, nu înseamnă neapărat că şi oamenii cu care a intrat în contact vor face boala“, a specificat managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Potrivit DSP Iaşi, elevii care au intrat în contact cu adolescenta bolnavă au primit, în scop profilactic, o doză de antibiotic.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite