Dinastia Astărăstoae, dărâmată după 16 ani. Un traseist politic, un medic acuzat de malpraxis şi un altul de luare de mită vor şefia de la Colegiul Medicilor Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Epoca profesorului Vasile Astărăstoae care se află la conducerea Colegiului Medicilor Iaşi (CMI) din 1999 se încheie în mai puţin de o lună. Momentan, şi-au exprimat public intenţia de a candida la şefia colegiului doi medici ieşeni, Tudor Ciuhodaru şi Răzvan Socolov, surse din sistem indicând că inclusiv actualul decan al Facultăţii de Medicină de la UMF, Doina Azoicăi, ţinteşte către această poziţie.

Mandatul lui Vasile Astărăstoae la conducerea CMI încetează în câteva săptămâni, după ce în luna martie profesorul şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte a Colegiului Medicilor România pe care o deţinea din 2007. Medicul ieşean care s-a retras la începutul anului inclusiv din funcţia de rector a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) rămâne astfel fără nicio poziţie oficială de conducere din sistemul sanitar.

La începutul lui 2011, rectorul în funcţie, Vasile Astărăstoae, împreună cu alţi angajaţi ai universităţii au fost acuzaţi de procurorii DNA că ar fi trucat un proiect european de e-learning, favorizând o firmă din Bucureşti la licitaţie. Dosarul se află în prezent pe rolul Tribunalului Suceava. În paralel, rectorul Astărăstoae era declarat în incompatibilitate şi în conflict de interese de Agenţia Naţională de Integritate. Inspectorii ANI susţineau că profesorul ar fi cumulat mai multe funcţii de conducere simultan şi şi-ar fi angajat fiica, dar şi pe sine, în proiectele europene derulate de Institutul de Medicină Legală Iaşi în perioada în care Astărăstoae a condus şi această instituţie.

Programul alegerilor CMI

În weekendul acesta, medicii ieşeni îşi aleg pe parcursul a trei zile reprezentanţii în Consiliul CMI. Primul tur de scrutin se organizează de pe 29 noiembrie până pe 1 decembrie, cel de-al doilea fiind anunţat în cel de-al doilea weekend din decembrie. Medicii trebuie să voteze 21 de membri în CMI dintre 73 de colegi care şi-au anunţat candidatura. Odată ales, consiliu va alege la rândul său Adunarea Generală a colegiului formată din cinci membri. Ulterior, Adunarea Generală va vota preşedintele colegiului. Cu toate că procedura de alegere a celui care va conduce colegiul nu este echivalentă, de exemplu, cu cea de alegere a preşedintelui ţării, desemnarea sa făcându-se ulterior votului tuturor medicilor, unii dintre medicii carte s-au înscris pe lista pentru consiliul CMI şi-au anunţat candidatura pentru funcţia de conducere.

Cine sunt candidaţii

Tudor Ciuhodaru, medic primar urgentis, deputat de Vaslui care a schimbat numai anul acesta două partide politice, trecând de la Partidul Poporului Dan Diaconescu la Uniunea Naţională pentru Progresul României, îşi propune „să acţioneze pentru bunăstarea acestei profesii”. „ Timp de zece ani nu s-a întâmplat nimic. Nimic bun, ca să fiu mai precis, că rele sunt destule. Acum poţi alege acţiunea. E momentul să alegi pe cineva care a dovedit că ştie, poate şi vrea să te reprezinte. Am cunoştintele, experienţa şi voinţa necesară pentru a acţiona. Am dovedit acest lucru de fiecare dată”, a precizat medicul în anunţul oficial de lansare în campania electorală.

image

Tudor Ciuhodaru a intrat în politică pe filiera Partidului Social Democrat, în care a fost membru până în 2010 când a devenit independent. Medicul „a cochetat” şi cu Partidul Conservator, fiind ales deputat în 2008 pe listele Alianţei PSD+PC. În 2011, Tudor Ciuhodaru a fost acuzat că a încasat aproape 30.000 de lei, semnând pontaje false. „Am o hotărâre definitivă prin care se arată că acuzaţiile au fost nefondate. Nu am luat în viaţa mea niciun ban necuvenit. Acuzaţiile de atunci au fost politice, între un director de spital care era membru PDL şi un medic membru PSD”, a spus urgentistul ieşean.

Un alt medic ieşean care intenţionează să câştige alegerile pentru conducerea CMI, Răzvan Socolov, a fost anul trecut în atenţia CMI din cauza unor suspiciuni care au planat asupra sa. În 2014, medicul a fost cercetat în comisia de culpă medicală a colegiului, după ce o tânără pe care a operat-o a suferit o hemoragie puternică, necesitând ulterior intervenţiei de înlăturare a sarcinei extrauterine, încă patru operaţii.După ce a fost sesizat cu privire la cazul pacientei, Colegiul Medicilor Iaşi a analizat modul în care a intervenit medicul curant Răzvan Socolov în comisia de malpraxis şi a concluzionat că nu a fost culpă medicală. În acelaşi an, doctorul care era director medical al Maternităţii „Elena Doamna” şi-a pierdut funcţia după ce Ministerul Sănătăţii a anchetat decesul unui bebeluş în unitatea medicală.

image

„Nu cred că cele două cazuri îmi vor afecta demersul pentru că în prezent se ştie că la primul dintre ele nu a fost culpă medicală, ci mai degrabă un cumul de factori, printre care şi defecţiunea unui aparat, iar în al doilea nu eram în spital. Eu am atacat în instanţa decizia prin care am fost înlăturat din funcţie”, a spus Răzvan Socolov.

Surse medicale susţin că în cursa pentru preşedinţia colegiului ieşean s-a înscris şi decanul Facultăţii de Medicină Generală, Doina Azoicăi, cu toate că medicul nu şi-a exprimat public această intenţie. „Deocamdată candidez pentru consiliu. În funcţie de rezultat, voi vedea dacă voi merge mai departe”, a precizat medicul. Decanul celei mai importante facultăţi de la universitatea ieşeană a fost şi el trimis în judecată de procurorii DNA într-un dosar în care este acuzat de luare de mită. Doina Azoicăi este judecată în prezent în stare de libertate după ce ar fi primit mită pentru a înlesni, ilegal, înscrierea la UMF a unul student din Maroc.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite