Dezastru financiar la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi. Salarii tăiate cu 15% şi angajaţi ce iau în calcul începerea grevei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi FOTO Adevărul
Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi FOTO Adevărul

Cea mai veche universitate din România trece printr-o criză financiară fără precedent. În jur de 1.000 de angajaţi, în special din sectorul administrativ, vor trebui să suporte reducerea lefurilor.

Sute de angajaţi ai Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi au primit salarii aferente lunii februarie reduse cu 15%. Deşi zvonurile privind situaţia financiară delicată a instituţiei circulă de mai multe luni în mediul academic, cei afectaţi de măsura de austeritate decisă de conducere au aflat abia după punerea acesteia în aplicare. 

Primii afectaţi sunt salariaţii din sectorul administrativ, precum paznici, şefi de birouri, menajere, femei de serviciu sau administratori financiari, majoritatea cu lefuri în jurul a 1.000 de lei. Aceştia au primit în urmă cu câţiva ani un bonus financiar de 30%, alocat din excendentul de venit au universităţii. Senatul a decis acum ca acest bonus să scadă până la 15%.

Micşorări ale veniturilor au fost decise şi în sectorul didactic. Asistenţilor, lectorilor, conferenţiarilor şi profesorilor le-a fost suspendată plata orelor suplimentare, cele făcute în afara grilei de încadrare. Mulţi dintre aceştia câştigau din ore suplimentare încă o normă didactică. Pe de altă parte, cadrele didactice de la facultăţile considerate sărace, precum cele de Matematică, Chimie sau Biologie, au primit pe 14 martie lefuri mai mici cu 300-500 de lei, din cauza reducerii bugetului de salarii stabilit în baza numărului de studenţi şi a performanţei academice. 

Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi are în jur de 1.800 de anjajaţi, 70% dintre aceştia fiind membri ai Sindicatului UNIO. Proporţia între sectorul didactic şi cel administrativ este de 50%-50%. Voci din interiorul instituţiei de învăţământ vorbesc despre o politică de personal deficitară, de scheme supradimensionate, în condiţiile în care numărul de studenţi a scăzut drastic în ultimii ani. Dacă în 2007 la cea mai veche universitate din România învăţau în jur de 42.000 de studenţi, acum numărul acestora s-a redus la 26.000. Din cei 26.000 de studenţi, maxim 1.500 mai plătesc taxe de şcolarizare. Restul învaţă "la buget". De altfel, universitatea ieşeană a pierdut mult şi din banii alocaţi de la bugetul de stat. Finanţarea guvernamentală se face pe criterii care ţin de numărul de studenţi şi performanţele academice realizate de cadrele didactice pe plan internaţional. Dacă în 2007 finanţarea guvernamentală per student era de 3.200 de lei anual, acum suma alocată s-a redus la 2.200 de lei. 

În funcţie de facultate sau secţie, un asistent universitar, cel mai mic grad didactic, încasează între 1.000 şi 1.500 de lei. Un lector primeşte lunar între 1.200 şi 1.800 de lei, un conferenţiar între 1.600 şi 2.500 de lei, iar un profesor între 2.500 şi 4.000 de lei. Veniturile profesorilor cresc exponenţial la facultăţile "bogate", cele cu un număr mare de studenţi. La Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor un profesor poate ridica lunar în jur de 8.000 de lei. Paradoxal, schema de austeritate decisă de Senatul universităţii afectează cel mai puţin cadrele didactice cu salariile cele mai mari. 

De altfel, majoritatea angajaţilor se arată revoltaţi de comunicarea deficitară avută cu cei din conducerea universităţii. "Sunt luni de zile de când solicităm o întâlnire pentru a clarifica această situaţie. Abia astăzi am fost contactaţi de cineva din Senat şi am stabilit că ne vom întâlni marţi, 19 marţi, într-o comisie paritară, în cadrul căreia vom încerca să mediem soluţiile decise de conducere. În cazul în care nu vom reuşi, este clar că luăm în calcul inclusiv o soluţie radicală, precum greva", a precizat Cătălin Lungu, preşedinte interimar al sindicatului UNIO de la Universitatea "Al. I. Cuza". 

Conducerea spune că măsurile de austeritate decise recent au fost imposibil de evitat. „Eu sper că personalul universităţii, mă refer la personalul didactic auxiliar şi nedidactic, are suficientă înţelepciune pentru a înţelege că nu trecem prin cea mai bună perioadă din ultimii 10-12 ani, astfel încât să ne apucăm de conflicte instituţionale sau, ştiu eu, personale sau de grup”, a declarat Vasile Işan, rectorul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza", pentru Digi Iaşi.

Instituţia de învăţământ din Iaşi deţine proprietăţi imobiliare impresionante, atât în zone rezidenţiale ale Iaşiului, cât şi în restul Moldovei. Cu toate acestea, conducerea actuală a decis în urmă cu câţiva ani să închirieze de la Romtelecom un sediu în centrul Iaşiului. Problemele financiare ale universităţii ieşene au fost accentuate şi de programele pe fonduri europene, în valoare de zeci de milioane de euro, desfăşurate de instituţia de învăţământ. Din cauza suspendării temporare a plăţilor decisă de autorităţile europene, şefii de la "Cuza" au contractat credite bancare substanţiale pentru a putea continua programele.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite