Declaraţii halucinante legate de apa băută de ieşeni. Primarul Mihai Chirica: „Eu personal n-am încredere în reţeaua publică“
0Edilul-şef al Iaşiului a făcut mai multe afirmaţii legate de problemele de mediu din Iaşi într-un interviu pentru green-report.ro, apărut în această lună. Declaraţiile legate de situaţia conductelor de apă, preluate în presa locală, au fost catalogate de reprezentanţii companiei ApaVital ca fiind „iresponsabile“. Ulterior, şi primarul Chirica şi-a revizuit poziţia.
Într-un interviu pentru Mihai Chirica afirma: „Eu personal n-am încredere în reţeaua publică. Eu nu-mi las copiii să bea de la chiuvetă, pentru că eu ştiu ce-i pe conducte. Acum câţiva ani, a fost o avarie la priza Chiriţa, unde este staţia de tratare, şi au folosit o conductă abandonată de ani de zile, care fusese folosită de oamenii din zona pentru dejecţii, conductă care avea în ea şobolani morţi de ani şi ani de zile. Aia e crimă cu premeditare“.
Declaraţia edilului a fost imediat taxată de şefii companiei de apă ApaVital şi catalogată drept iresponsabilă. „Trebuie să fii iresponsabil să declari aşa ceva, nu are nicio probă, sperie lumea. Nu stăpâneşte problema şi nu înţeleg ce a urmărit“, a declarat Ion Toma, managerul ApaVital, pentru un post de radio local.
Practic, oficialul companiei de apă susţine că până să ajungă la robinete, apa captată din Prut şi Timişeşti parcurge trei etape de verificare. Totodată, rezultatele analizelor sunt publicate pe site-ul ApaVital, la adresa de internet www. apavital.ro/calitatea_apei_potabile-1639-ro.html. Ultimele rezultate au fost făcute publice la începutul săptămânii, iar, potrivit acestora, în toate cartierele apa este potabilă. „Dăm apă la 600.000 de oameni, nu ne jucăm. Apa din Iaşi este una din cele mai bune din ţară. În proproţie de 90% vine de la Timişeşti, dar şi apa din Prut este foarte bună, după ce trece prin staţia de la Chiriţa. De fapt, e chiar mai bună, pentru că nu e la fel de dură. E caldă vara, dar aici nu avem ce face. Clorul de care se mai plânge lumea este obligatoriu prin lege. Se introduc automat 0,5 mg la litru, pentru a distruge microorganismele. Este însă clor gazos, care se evaporă în scurt timp. Cei care suferă de alergii la clor trebuie doar să lase apa într-o carafă timp de o jumătate de oră“, a precizat Toma, citat de Ziarul de Iaşi.
Anunţul făcut de ApaVital a fost confirmat şi de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi. Instituţia care monitorizează calitatea apei potabile din judeţ susţine că nicio analiză din probele recoltate în ultimii ani nu a indicat valori depăşite ale radioactivităţii. „DSP Iaşi prelevează zilnic probe de apă în diferite puncte din judeţ, pe care le analizează în laboratoarele proprii. Nu s-a pus niciodată problema că apa ar fi contaminată. Mai mult, nu a existat nicio îmbolnăvire pe fondul consumului de apă de la robinet”, a declarat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi.
După ce declaraţiile sale pentru Mihia Chirica a revenit marţi cu câteva clarificări, precizând că în acel interviu el făcea o comparaţie cu situaţia de acum un deceniu. „Era o comparaţie dintre cum exista sistemul acum 10 ani înainte să intrăm ca membru cu drepturi depline în UE şi cum este acum. Acum 10 ani puteai să ai situaţii în care din greşeală să te trezeşti cu conţinuturi exagerate de clor sau chiar şi cu şobolani în reţelele care nu erau încă utilizate, iar acum avem unul dintre cele mai performante sisteme din Moldova. Acum 10 ani, cine ar fi îndrăznit să lase copiii să bea? Pe când, acum, implementarea ne-a dus într-o situaţie mult mai bună“, a comentat Chirica pentru Ziarul de Iaşi. Edilul a mai precizat că el bea apă de la chiuvetă „fără niciun fel de problemă“ şi că are „încredere deplină în calitatea apei potabile furnizate de ApaVital SA“.
Citeşte şi: