De ce este considerată banana fructul cu cea mai proastă reputaţie în cazul curelor de slăbire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bananele nu sunt indicate în cazul dietelor
Bananele nu sunt indicate în cazul dietelor

Mulţi dintre specialiştii în alimentaţie exclud bananele din meniul celor aflaţi la dietă. O banană medie conţine 100 de calorii, o treime din cât are o bucată de ceafă prăjită în ulei. Cu cât sunt mai coapte, cu atât bananele devin mai periculoase pentru că le creşte cantitatea de zaharuri. De asemenea, bananele au un conţinut semnificativ de fibre.

Vorbele din popor spun că bananele sunt fructe care îngraşă şi deci ar trebui să lipsească din alimentaţia celor care vor să scadă în greutate. Acest lucru este confirmat şi de specialiştii în nutriţie, care se bazează pe date ştiinţifice şi pe numărul de calorii.

Studiile arată că o banană medie, de 120 de grame, are în jur de 100 de calorii. Nu foarte departe de o porţie de ceafă de porc prăjită în ulei, care poate ajunge la 300 de calorii.

Nutriţioniştii nu recomandă din acest motiv bananele atunci când vine vorba de diete. În plus, cele mai ‘’dăunătoare’’ dietelor sunt bananele coapte. 

‘’Energia pe care o furnizează aceste fructe provine, aproape în totalitate, din carbohidraţi. Astfel, o banană medie conţine 27 de grame de carbohidraţi, 1 gram de proteină şi 0,3 grame de grăsimi. Atunci când este crudă încă, banana conţine mai mult amidon, dar pe măsură ce se coace, amidonul se transformă în zaharuri mai simple, acesta fiind motivul pentru care bananele coapte au un gust mai plăcut. Când banana este coaptă şi coaja este galbenă, peste 90% din carbohidraţii conţinuţi sunt reprezentaţi de zaharuri precum glucoza, fructoza sau sucroza’’, explică nutriţionistul Adina Rusu. 

Mai mult, bananele au un conţinut semnificativ de fibre în pulpa fructului, dar sunt o sursă bună de vitamina C şi potasiu. 

‘’Bananele sunt bogate în serotonină, dopamină şi alţi neurotransmiţători implicaţi în crearea stării de bine şi a bunei dispoziţii. Bananele au o capacitate antioxidantă ridicată, putând să contribuie la prevenirea apariţiei unor tipuri de cancer, a afecţiunilor cardiovasculare şi a variate afecţiuni cronice’’, încheie nutriţionistul Adina Rusu. 

Vă mai recomandăm:

Cât adevăr există în antrenamentele pentru slăbirea „localizată“

Reţeta de slăbit de succes a unui reputat medic ieşean. Vezi ce mituri despre dietă spulberă

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite