Cunoscut avocat ieşean, cetăţean de onoare al oraşului, ridicat de mascaţi şi dus la audieri
0Anchetatorii susţin că acţiunea vizează o grupare infracţională care ar fi specializată în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani şi abuz în serviciu. Conform oamenilor legii, suspecţii ar fi creat un prejudiciu de 2,5 milioane de euro.
O reţea de ieşeni specializată în tranzacţii cu terenuri în numele unor oameni care ulterior nu mai vedeau niciun ban a fost destructurată miercuri, 24 noiembrie, de procurorii DIICOT.
Au fost efectuate 18 percheziţii imobiliare, un număr de 14 persoane fiind conduse la audierile prelungite până seara târziu.
„Pe data de 24 noiembrie 2021, ofiţerii au efectuat 18 percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Iaşi, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani şi abuz în serviciu”, au subliniat anchetatorii ieşeni.
Grupul vizat de procurori ar fi acţionat în ultimii şase ani. Procurorii susţin că gruparea identifica persoane care aveau dreptul să primească suprafeţe mari de teren şi aşteptau punerea în posesie, fiind în proceduri de stabilire a amplasamentelor.
„Principiul de bază al activităţii infracţionale a constat în identificarea unor persoane, de regulă în vârstă, fără moştenitori sau cu moştenitori care domiciliază în străinătate, care au solicitat reconstituirea drepturilor de proprietate asupra unor imobile reprezentate de suprafeţe mari de teren, iar cererile acestora au fost confirmate prin hotărâri de reconstituire a drepturilor de proprietate emise de Comisiile de fond funciar sau prin pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti”, se menţionează într-un comunicat al DIICOT.
Potrivit sursei citate, membrii reţelei aveau în vizor persoane în vârstă sau care se aflau în străinătate şi îi convingeau să le dea procuri de reprezentare. După vânzarea terenurilor, banii nu mai ajungeau la proprietari.
Printre cei audiaţi de procurori se numără şi avocatul Alexandru Bernic, care a fost desemnat cetăţean de onoare al Iaşului pe data de 21 decembrie 2019.
Contactat de reporterul „Adevărul” pentru un punct de vedere referitor la acest caz, avocatul Alexandru Bernic nu a oferit un răspuns până la publicarea acestui articol.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Analiză Reuters: Jocul lui Putin la graniţele Ucrainei. Ce urmăreşte liderul de la Kremlin?