Cum recuperezi banii pentru maşina distrusă de copacii căzuţi. Cazul unui şofer care va primi 40.000 de lei de la primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşinile distruse de copacii căzuţi pot fi reparate din banii primăriilor
Maşinile distruse de copacii căzuţi pot fi reparate din banii primăriilor

O sentinţă care poate fi invocată ca precedent de sutele de români care au maşinile distruse din cauza copacilor doborâţi de vremea din ultimele săptămâni a fost pronunţată, zilele trecute, la Iaşi.

Un bărbat din acest municipiu a obţinut o sentinţă favorabilă în urma unui litigiu pe care l-a avut cu municipalitatea. Viorel S. a cerut judecătorilor să oblige Primăria Municipiului Iaşi să plătească reparaţiile maşinii persoane, distrusă acum trei ani de un arbore netoaletat care s-a prăbuşit peste vehicul.

Aproape 40.000 de lei, plus cheltuieli de judecată, a obţinut şoferul ieşean, care a convins trei completuri de judecată, ultimul de la Curtea de Apel Iaşi, că are dreptate. Motivarea ultimei instanţe nu a fost încă publicată însă concluziile magistraţilor de la Judecătorie şi Tribunal explică modalitatea în care un şofer păgubit în mod similar poate fi despăgubit.

Cum s-a apărat Primăria

Viorel S. a dat în judecată Primăria Iaşi la scurt timp după ce un salcâm aflat în patrimoiul autorităţilor locale din Iaşi a căzut peste maşina sa. Accidentul a avut loc pe 18 ianuarie 2016, în jurul orei 9.00, atunci când ieşeanul se afla la serviciu şi a observat cum copacul a căzut peste vehiculul său, marca Volkswagen, care era parcat regulamentar. Viorel S. a sunat imediat la Poliţie, care au constatat că maşina a fost distrusă în totalitate. Ulterior incidentului, bărbatul a apelat la o firmă de specialitate care a evaluat pagubele la 38.886,60 de lei.

În timpul procesului a fost efectuată o expertiză tehnică judiciară de către un silvicultor. Potrivit expertului, copacii din zona în care a avut loc accidentul au vârsta de aproximativ 80 de ani, cioata celui care s-a prăbuşit peste maşina ieşeanului fiind putrezită.

Tot expertul a arătat că asupra vegetaţiei din acel perimetru, în ultimii 5 ani, nu se efectuase toaletări de craci uscate sau recoltări de arbori uscaţi.

În replică, Primăria Iaşi s-a apărat spunând că activitatea de îngrijire a copacilor din oraş îi aparţinea unei societăţi la care municipalitatea era asociat. Mai mult, reprezentanţii Primăriei au mai precizat că şoferul nu a demonstrat că arborele ar fi căzut din cauza inacţiunii autorităţilor locale, precizând chiar că ieşeanul ar vrea să se îmbogăţească din banii Primăriei.

Ce a concluzionat instanţa

Argumentele instituţiei au fost însă insuficiente pentru judecători care au precizat: „instanţa reţine că reclamantul a dovedit în mod cert evenimentul produs - fapta ilicită, care a avut loc pe o perioadă mai lungă de timp, respectiv pârâtul nu a întreprins toate activităţile necesare pentru doborârea arborilor uscaţi sau care prezintă pericol de prăbuşire.” Judecătorii au mai precizat că inacţiunea reprezentanţilor Primăriei a fost cea care a dus la prăbuşirea copacului.

Un aspect important: judecătorii au mai invocat şi un ordin din 2000 al Ministerului Apelor Pădurilor si Protecţia Mediului potrivit căruia vârsta maximă de recoltare în cazul salcâmului folosit în pădurile amenajate în scop recreativ este de 40 de ani. Ordinul poate fi folosit în cazul majorităţii copacilor căzuţi în oraşe, cu menţiunea că, în funcţie de specie, durată de viaţă a arborilor este mai mica sau mai mare.
La finele lunii ianuarie, din cauza vremii, peste 360 de maşini din România au fost afectate de căderile de copaci. Cifra a fost lansată de către Ministerul Afacerilor Interne, printr-o informare de presă. Oficialii au mai arătat că peste 2.200 de copaci s-au prăbuşit din cauza vremii, cele mai multe incidente fiind înregistrate în Bucureşti.

Potrivit avocatului ie
şean Olivian Moroşanu, pentru a-şi recupera pagubele, şoferii maşinilor lovite trebuie să deschidă în instanţă o acţiune având ca obiect „răspundere delictuală – pretenţii” şi să cheme în judecată persoana fizică, juridică sau instituţia care ar fi trebuit să se îngrijească de copacii care le-au avariat maşinile. De asemenea, în instanţă, şoferii trebuie să mai demonstreze şi că prăbuşirea arborilor a fost provocată de o acţiune sau inacţiune a proprietarilor lor. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite