Cum apare hipotermia şi cum îi putem ajuta pe cei care îi cad victime. „Pacientul nu trebuie abordat cu brutalitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum să te fereşti de hipotermie FOTO Infografie „Adevărul”
Cum să te fereşti de hipotermie FOTO Infografie „Adevărul”

Doi bătrâni au fost internaţi la începutul lunii octombrie la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi cu hipotermie severă. Un medic de medicină de urgenţă a explicat pentru „Adevărul” ce înseamnă acest diagnostic.

Doi bărbaţi cu vârstă de 70, respectiv 75 de ani, au ajuns, la începutul lunii octombrie, aproape îngheţaţi de frig la spital. Pacienţii au fost internaţi în stare gravă la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi după ce au petrecut mai multe ore în frig. Bărbaţii au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce temperatura corpului le-a scăzut la 26 de grade Celsius.

Profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi, medic de medicină de urgenţă, a precizat că hipotermia apare atunci când temperatura corporală măsurată la nivel central scade sub 35 de grade Celsius. Categoriile cele mai expuse instalării acestei suferinţe sunt persoanele în vârstă, copiii şi persoanele care consumă alcool. Martorii care identifică persoane care cad victime frigului trebuie, în primul rând, să le scoată din mediul rece.

„Pacientul trebuie scos din mediul rece cât mai repede. Important este ca mai întâi să-i fie scoase hainele reci şi umede. Acestea împiedică încălzirea eficientă. În cazul în care nu ştim dacă pacientul a devenit inconştient din cauza unei traume - cădere accidentală, lovitură - atunci victima trebuie doar învelită, şi nu mobilizată. Asta pentru că în cazul traumei există riscul de leziune de coloană cervical, iar dacă îl mişcăm există riscul apariţiei paraliziei. În astfel de cazuri este bine doar să învelim persoana în cauză şi să aşteptăm ambulanţa”, a punctat medicul. 

Potrivit medicului, în cursul reîncălzirii unui pacient hipotermic pot apărea diferite complicaţii: tulburări de coagulare, sângerări multiple sau tulburări cardiace. „Un bolnav cu hipotermie nu trebuie abordat cu brutalitate: orice manevră de întoarcere foarte bruscă, de ridicare, de mobilizare, poate duce la apariţia acestor aritmii cardiace şi poate complica prognosticul”, a mai completat urgentistul. 

Recomandări pentru sezonul rece

Pentru a evita instalarea hipotermiei sau a degerăturilor, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi recomandă:

1. Să se evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig. În cazul în care este necesară deplasarea, se recomandă folosirea mijloacelor de protecţie adecvate: căciuli, mănuşi etc.

2. Să se acorde o atenţie specială copiilor – să se evite situaţiile în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, transporturile pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.

3. Să se consume alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi să se evite consumul băuturilor alcoolice.

4.  Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, este bine să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate.

5. Încălzirea locuinţelor şi a spaţiilor închise de locuit trebuie să fie corespunzătoare. Trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.

6.  Este importantă evitarea expunerii prelungite a mâinilor şi a picioarelor la temperaturi scăzute la nivelul cărora pot să apară degerături.

Citeşte şi:

Scenă tulburătoare într-o casă din Iaşi: fetiţă de 3 ani găsită de medici mângâindu-şi mama moartă subit

Iaşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite