Cum ne apărăm de „piraţii“ internetului. Cele mai folosite metode ale celor care ne fură din spatele monitorului şi ce reguli trebuie să respectăm pentru a-i evita

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hackerii pot obţine datele dumnevoastră de contact numai în situaţia în care sunteţi neglijenţi FOTO Arhivă
Hackerii pot obţine datele dumnevoastră de contact numai în situaţia în care sunteţi neglijenţi FOTO Arhivă

Numărul mare de români care preferă să facă tranzacţii online a dus şi la o înmulţire a site-urilor care le intermediază. Acestea însă nu au cum să garanteze că vânzătorul sau cumpărătorul este de bună credinţă, negocierile şi discuţiile purtate între aceştia fiind particulare.

Escrocii postează anunţuri de vânzare a unor bunuri fictive şi bazându-se pe faptul că la primire, în general, firma de curierat nu permite deschiderea coletelor, trimit în loc de telefoane, camere foto sau alte electronice pietre, săpun sau bucăţi de lemn.

Poliţiştii spun că multe dintre aceste anunţuri atrag atenţia potenţialelor victime din cauza preţurilor mult mai mici decât cele ale pieţei. „Cumpărătorii trebuie să conştientizeze că nu tot ce pare a fi frumos este real sau legal. Recomandăm tuturor cetăţenilor să fie precauţi atunci când efectuează o tranzacţie online şi să renunţe atunci când au cel mai mic indiciu că ar putea fi înşelaţi“, a spus Mădălin Ţăranu, reprezentant al Poliţiei ieşene.

Acesta a mai precizat că escrocii vin în mod permanent cu noi metode prin care vor să-şi înşele semenii, metode pe care de multe ori le adaptează, în mod abil, în funcţie de persoana pe care vor să o înşele. „Când cumpărăm de pe internet, trebuie de asemenea să fim foarte atenţi la modalitatea în care se efectuează plata. Sub nicio formă cumpărătorul nu trebuie să ofere celui cu care negociază datele personale sau codul PIN“, a mai explicat poliţistul. Acesta a mai arătat că au fost situaţii, în trecut, în care hackerii au clonat diverse site-uri ale unor firme mari în tentativa de a-i înşela pe clienţii acestora.

Metode de înşelăciune de pe net

O metodă care a lăsat multe persoane păgubite este cea denumită de reprezentanţii de la Crimă Organizată „phishing“. „Utilizatorii internetului primesc pe e-mail un mesaj prin care este anunţat că a câştigat o sumă de bani sau un produs de valoare şi i se cere, în schimb, datele de identificare a contului bancar sau cele personale. Ulterior, folosindu-se de aceste date escrocii reuşesc să cloneze carduri şi să sustragă bani din conturile victimelor“, explică un poliţist de la Crimă Organizată.

Tot pe internet puteţi găsi anunţuri cu locuri de muncă atractive la prima vedere sau cu imobile de închiriat la preţuri ce par a fi sub cele ale pieţei. Un alt ieşean a rămas recent păgubit cu aproximativ 1.500 de euro după ce a găsit un anunţ de închiriere a unei cabane din Italia. Au fost schimbate mai multe e-mailuri şi a fost prezentată vila. Până la urmă, ieşeanul a trimis banii în avans şi, ulterior, şi-a dat seama că fusese victima unui escroc rămas neidentificat.

În ceea ce priveşte locurile de muncă, profitând de numărul mare al şomerilor, escrocii postează diverse anunţuri, în general cu privire la joburi din străinătate. După ce sunt contactaţi de victime, „ţeparii“ cer diverse sume de bani drept comision. Andrei Cătălin Vasilescu (29 de ani), de pildă, este un român care în 2013 a reuşit să înşele în jur de 120 de persoane din Iaşi şi din alte judeţe ale ţării, folosindu-se de această metodă.

Bărbatul a fost arestat la vremea respectivă calculându-se un prejudiciu de 160.000 de lei.
De la începutul acestui an, sute de persoane din Iaşi s-au plâns oamenilor legii că au fost înşelate urmare a unor tranzacţii negociate pe internet. Foarte puţini dintre escroci au putut fi identificaţi de oamenii legii.

Reguli generale pentru a evita riscurile unor păcăleli la tranzacţiile online

1. Nu dezvăluiţi nimănui, parola pentru e-banking ori codul PIN de la card, nici măcar persoanelor care spun că sunt angajaţi ai băncii dumneavoastră.

2. La cumpărăturile online evitaţi să plătiţi prin virament sau chiar cu un card de debit. Banii pleacă imediat din contul dvs şi pot fi scoşi cash de un escroc. De altfel, în Europa, şi mai ales în America, la rezervările la hoteluri, bilete de avion etc se acceptă doar carduri de credit (sumele sunt doar blocate până când are loc rezervarea sau are loc anularea, dar sunt şi site-uri care „trag“ banii, iar în cazul unei anulări, vă debitează ulterior contul).  Dacă vă consultaţi zilnic tranzacţiile (prin e-banking), puteţi bloca o tranzacţie realizată cu cardul de credit. Perioada în care puteţi bloca tranzacţia depinde de banca emitentă. Puteţi, de asemenea, să activaţi un serviciu de alertă prin SMS, care să vă semnaleze că s-a făcut o tranzacţie cu cardul dvs.

3. Pot să apară în contul dvs. tranzacţii pe care nu le-aţi realizat, în cazul în care vi s-au „furat“ datele. Acest lucru se poate întâmpla când aţi intrat pe e-banking prin calculatoare sau reţele wireless dubioase. Se mai poate întâmpla în cazul în care aţi fost victima unui „atac“ cu un virus care v-a luat username-uri şi parole. Folosiţi programe antivirus cu opţiuni de protecţie pentru e-banking sau shopping online.

4. Preferaţi să cumpăraţi de la magazine online care vă permit să desfaceţi coletul la primire şi apoi să faceţi plata sau care garantează tranzacţia, în sensul că puteţi returna produsul într-un termen precizat. Marile companii de vânzări pe net permit returnarea produselor (amazon.com, ebay.com etc).

5. Unele site-uri ce intermediază tranzacţiile online (de exmplu okazii.ro) au detalii despre istoricul vânzătorului sau cumpărătorului. Alegeţi, pe cât posibil, vânzători care au efectuat mai multe tranzacţii pe site-ul respectiv şi care au referinţe bune din partea utilizatorilor.

6. Nu vă lăsaţi păcăliţi de preţurile ce sunt cu mult sub cel al pieţei în cazul unor produse. De regulă, aceasta este o modalitate a escrocilor care vor să vă atragă atenţia.

7. Nu achitaţi în avans produsul cumpărat, mai ales dacă vânzătorul este o persoană pe care nu o cunoaşteţi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite