Cum a ajuns un poliţist să plătească daune de 5.000 de lei unui tânăr drogat care l-a scuipat. Filmul unei agresiuni soldate cu o mandibulă ruptă în două

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tânărul a fost băgat cu forţa-n Ambulanţă şi era dus la spital FOTO Arhivă
Tânărul a fost băgat cu forţa-n Ambulanţă şi era dus la spital FOTO Arhivă

Un poliţist din Iaşi a fost obligat să achite daune morale de 5.000 de lei unui tânăr căruia i-a provocat o dublă fractură de mandibulă. Înainte de lovitură, agentul fusese scuipat în ochi de tânărul care se afla sub influenţa drogurilor.

Agentul-şef de poliţie Petru Cîtea, din localitatea ieşeană Paşcani, a mai fost condamnat şi la şase luni de închisoare, pedeapsa fiind însă amânată. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Iaşi şi este definitivă.

Victima lui Cîtea a fost Andrei B., un tânăr care la momentul faptelor avea 24 de ani. În 2011, pe fondul unei decepţii în dragoste, băiatul a devenit consumator de etnobotanice, fapt semnalat părinţilor în 2014 de nişte cunoştinţe. În toamna acelui an, Andrei B. s-a întors pentru a locui cu părinţii în Paşcani având, în 8 noiembrie 2014, o criză psihotică provocată de consumul de etnobotanice, dar şi de faptul că părinţii i-au interzis să iasă din apartament. În timpul crizei şi-a lovit violent ambii părinţi, care au solicitat o ambulanţă.

La faţa locului a ajuns, pe lângă ambulanţieri, şi poliţistul Petru Cîtea, care a stat în par­tea din spate a ambulanţei, alături de Andrei B., fiind provocat, pe timpul de­plasării, de mai multe ori de tânăr. Andrei B. a fost transportat încătuşat şi prins în centura de siguranţă. La un moment dat, tânărul i-a cerut poliţistului o ţigară, fiind refuzat.

A reacţionat după ce a fost scuipat în ochi

„Pe acest motiv, persoana vătămată s-a enervat, scuipându-l în faţă pe agentul de poliţie, împrejurare confirmată atât de inculpat, dar şi de persoana vătămată, prindeclaraţia sa“, se arată în motivarea judecătorilor.

Tânărul şi poliţistul au avut versiuni diferite cu privire la ceea ce s-a întâmplat mai departe. În timp ce victima a precizat că a fost lovită violent, de două ori, în mandibulă, poliţistul a spus „că persoana vătămată s-a enervat întrucât i-a spus că în ambulanţă nu este permis fumatul, s-a învineţit la faţă şi a spus că vrea să se «mierlească» apoi, pe o porţiune de drum cu denivelări, a vrut să-l lovească pe inculpat cu capul, acesta însă l-a apucat cu mâinile de cap, blocându-l astfel şi împingându-l înapoi. Inculpatul susţine că în acel moment persoana vătămată «s-a lovit de mâinile sale», el văzând cum îi curge sânge din gură“, se mai arată în motivare.

Poliţistul a mai spus şi că, în timpul deplasării, tânărul s-a lovit cu capul de stâlpul maşinii şi că l-a scuipat, înjurat şi i-a adresat cuvinte vulgare. La spital, tânărul a fost operat de dublă fractură de mandibulă. Audiaţi, ambulanţierii au declarat că nu ştiu ce s-a întâmplat pe timpul deplasării pentru că nu au văzut. În urma analizării probelor, chiar dacă au reţinut provocarea, judecătorii au concluzionat că tânărul a fost lovit de poliţist.

„Din punct de vedere obiectiv era imposibil ca B.A., încătuşat cu mâinile la spate şi asigurat cu o centură de siguranţă pretensionată să se poată lovi singur de acel stâlp, atât cu mandibula dreaptă, cât şi cu cea stângă (...) Dincolo de faptul că centura de siguranţă s-ar fi tensionat şi l-ar fi blocat în acele momente, o lovitură care să fie în măsura să provoace o fractură de mandibulă ar fi trebuit să fie atât de puternică încât nu avea cum să nu provoace şi alte leziuni“, au stabilit judecătorii.

Citeşte şi:

Intervenţia care l-a costat funcţia pe un poliţist din Iaşi: a vrut să pedepsească doi hoţi de etnie romă, însă a ajuns să le plătească daune

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite