Cum au ajuns Nike, Adidas, Hugo Boss şi alţi cinci giganţi din industria modei să se judece cu un vânzător român de petarde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produsele contrafăcute au fost găsite în timpul unei percheziţii FOTO Poliţia de Frontieră
Produsele contrafăcute au fost găsite în timpul unei percheziţii FOTO Poliţia de Frontieră

Mari firme din industria textilă s-au constituit părţi civile într-un dosar în care un vasluian este acuzat de contrafacere. Bărbatul a ajuns în vizorul legii după ce poliţiştii l-au percheziţionat suspectându-l că vinde ilegal petarde.

Un vasluian de 36 de ani se luptă în instanţă să scape de puşcărie după ce opt dintre cele mai cunoscute companii din lume în industria textilă l-au dat în judecată. Constantin Lăcătuşu este judecat pentru contrafacere şi a fost condamnat, în primă instanţă, la 1 an şi 4 luni de închisoare cu executare. S-a ajuns la această pedeapsă după fapte comise de vasluian în perioada în care acesta se afla sub supraveghere, el fiind condamnat, în trecut, pentru trafic de ţigări.

Procesul bărbatului se află acum pe rolul Curţii de Apel Iaşi, care urmează să stabilească sentinţa definitivă.

Care sunt acuzaţiile

Dosarul vasluianului Lăcătuşu a fost deschis în a doua zi de Crăciun din 2014, atunci când autorităţile au efectuat percheziţii la locuinţa sa având suspiciunea că ar deţine, fără drept, articole pirotehnice. „Cu ocazia efectuării percheziţiei din 27.12.2014, la domiciliul inculpatului au fost identificate mai multe articole de îmbrăcăminte purtând mărci identice sau similare cu mărcile înregistrate pentru produse identice sau similare, care îi prejudiciază pe titularii mărcilor înregistrate”, se arată în motivarea primei instanţe.

În casa vasluianului s-au descoperit la percheziţii articole de îmbrăcăminte Nike, Puma, Diesel, Lacoste, Adidas, Gucci, Levi Strauss, Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Pola, dar şi parfumuri Hugo Boss şi Giorgio Armani.

Toate au fost fotografiate şi trimise firmelor producătoare. Doar oficialii de la Levi’s au precizat că produsele analizate sunt originale şi că nu era nevoie de un accept al companiei pentru a fi comercializate. „În ultima declaraţie dată la procuror, precum şi în faţa instanţei de judecată, inculpatul a recunoscut comiterea faptei, în sensul că deţinea aceste obiecte în scopul comercializării”, se mai arată în motivare. Produsele contrafăcute urmează a fi distruse pe cheltuiala inculpatului, dacă decizia va rămâne definitivă.

Bărbatul a scăpat însă de plata unor despăgubiri către companiile de textile după ce judecătorii au stabilit că  „în lipsa unor facturi sau altor documente din care să rezulte preţul de achiziţie al produselor, acesta a fost calculat avându-se în vedere valoarea medie a unui produs original purtând mărcile respective”.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite