Controverse imobiliare într-unul dintre cele mai mari oraşe din ţară. Proiectele care au atras cel mai mult atenţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu un Plan Urbanistic General (PUG) expirat de 10 ani, în Iaşi au apărut în ultimele luni zeci de proiecte urbanistice dintre cele mai diverse ca amploare şi impact asupra comunităţii.

Planurile pentru zeci de blocuri cu sute de locuinţe au trecut prin faţa aleşilor locali ieşeni în ultimele luni. Unele au stârnit discuţii aprinse în contextul în care Iaşiul are Planul Urbanistic General (PUG) expirat din 2007, iar acum avizele se dau pe baza unei documentaţii prelungite succesiv, dar neadecvată unui oraş în continuă expansiune. 

Unul dintre cele mai mari proiecte aduse în discuţie în spaţiul public a vizat un absamblu imobiliar de pe amplasamentul fostei fabrici Nicolina. În Primăria Iaşi a intrat spre avizare un Plan Urbanistic Zonal pentru un ansambli de locuinţe şi spaţii comerciale pe o suprafaţă de 24 de hectare, terenuri cumpărate de compania Sticknet Investment SRL, între 2009 şi 2011. 

Potrivit Ziarul de Iaşi, proiectul Sticknet a primit avizul de oportunitate de la Comisia de arhitecţi, solicitarea principală a urbaniştilor fiind să fie analizate mai bine fluxurile de circulaţie, deoarece zona este deja aglomerată. Proiectul presupune în jur de 50 de blocuri, dintre care trei chiar cu 20 de etaje, nouă clădiri cu 11 etaje şi peste 30 de blocuri cu 6 sau 11 etaje. În total, aproape 4.000 de apartamente. Totodată, proiectul mai vizează amenajarea unui complex comercial cu subsol, parter şi două etaje.

La mijlocul anului trecut, mai multe avize urbanistice au fost aprobate de consilierii locali ieşeni. Aleşii au aprobat construcţia de viitoare hoteluri şi pensiuni în zone centrale sau în cartiere rezidenţiale, unele dintre proiecte ridicând numeroase semne de întrebare. 

În şedinţele de Consiliu Local din Iaşi au existat numeroase discuţii legate de faptul că oraşul nu are nici acum finalizat un PUG nou, iar avizele se dau în baza unui plan expirat din 2007. Mai mult, oraşul a avut şi un arhitect-şef care a ajuns la „performanţa“ de a pica de două ori examenul pentru ocuparea definitivă a postului.

Abia la mijlocul lunii decembrie 2017, primarul Mihai Chirica a anunţat înlocuirea lui Alexandru Mustiaţă cu Andreea - Raluca Mocanu, însă funcţia va fi ocupată prin rotaţie de angajaţi ai Direcţiei de Arhitectură şi Urbanism care au pregătirea necesară până la ocuparea prin concurs a postului

La finalul lunii octombrie, fostul interimar pe funcţia de arhitect şef, Alexandru Mustiaţă, a picat examenul pentru a doua oară. Acesta a obţinut doar 58,8 puncte, baremul minim fiind 70 de puncte.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite