Controverse în cazul unui copil de 4 ani care a murit după ce a fost suspectat de rujeolă. „A fost o dramă aici”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Cel de-al 50-lea deces la un copil cu rujeolă, raportat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT), s-a înregistrat la o fetiţă de 4 ani, care figura vaccinată cu o doză de ROR.

Cel de-al 50-lea deces la un copil cu rujeolă, raportat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT), s-a înregistrat în judeţul Iaşi. O fetiţă de patru ani din municipiul Iaşi, care cântărea sub greutatea normală pentru vârsta ei, a murit pe 23 aprilie, după o suferinţă de aproape o lună. 

Cazul micuţei este deosebit prin faptul că, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, testele de sânge efectuate la Institutul Cantacuzino din Bucureşti nu au confirmat observaţia medicilor de rujeolă. Diagnosticul a fost pus post-mortem, după ce probele recoltate din plămân au arătat că micuţa a avut rujeolă. Conform DSP Iaşi, confirmarea de rujeolă a venit pe 25 aprilie, după necropsie. 

Victima a fost internată în ultima lună în două spitale din Iaşi, la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” şi la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”. În ambele unităţi medicale, diagnosticul pacientei a fost de mononucleoză infecţioasă. „Fetiţa a fost internată de pe 29 martie până pe 4 aprilie la Pediatrie, cu diagnosticul de mononucleoază infecţioasă. Ea prezenta febră, o erupţie atipică şi un teren deficitar foarte sensibil: avea un indice ponderal de 0,68. De pe 4 pe 14 aprilie a stat acasă, cu febră şi erupţii. Pe 14 aprilie, mama o aduce la Spitalul de Boli Infecţioase şi i se pune diagnosticul de mononucleoază, fiind trimisă la Pediatrie”, a explicat dr. Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi. 

Medicul a mai precizat că mama şi fetiţa s-au internat a doua oară la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” pe 19 aprilie, în stare şi mai gravă. Atunci medicii au luat în calcul posibilitatea ca pacienta să aibă rujeolă, întrucât simptomele nu cedau la tratament.

„I s-au recoltat probe de sânge şi s-au trimis la Institutul Cantacuzino, la Bucureşti, dar au venit negative pentru rujeolă. Pe 23 aprilie fetiţa a decedat şi dat fiind faptul că se ştia că rezultatele erau negative pentru rujeolă pe certificatul de deces este trecută mononucleoza infecţioasă. Pe 24 i s-a făcut necropsia, s-a recoltat probă de pulmon şi pe 25 s-a primit rezultatul pozitiv. A fost o dramă aici pentru că fetiţa avea terenul deficitar, anemie, mononucleoză, indice ponderal foarte mic. Menţionez că fetiţa avea o doză de vaccin făcută la 12 luni”, a mai specificat şeful DSP Iaşi. 

Potrivit CNSCBT, în săptămâna 23-27 aprilie, în judeţul Iaşi s-au mai confirmat 22 de cazuri de rujeolă. Cele mai multe cazuri noi din ţară, 97, s-au confirmat în judeţul Bacău.

Rujeola este o infecţie virală cauzată de virusul rujeolic. Simptomatologia se dezvoltă, de obicei, după opt zile de la expunerea la virus. Simptomele iniţiale cuprind febră, tuse persistentă, secreţii nazale, uneori diaree. Ulterior, apar pete mici de culare alb-gri în interiorul gurii, urmate de o erupţie cutanată. La nivel naţional, de la debutul epidemiei de rujeolă, s-au diagnosticat 12.648 de cazuri şi s-au înregistrat 50 de decese. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite