Condiţii de neimaginat la Liceul Pedagogic din Iaşi. Viitorii dascăli învaţă într-o clădire la care nu s-au mai făcut reparaţii de patru decenii
0Liceul Pedagogic ‘’Vasile Lupu’’ din Iaşi, unde învaţă peste 700 de elevi, viitori profesori, este într-o stare avasată de degradare. Ar fi nevoie de 19 milioane de euro pentru reabilitarea clădirii monument istoric, iar în lipsa unor reparaţii capitale atât elevii, cât şi profesorii sunt expuşi unui mare pericol.
Condiţiile în care trebuie să înveţe elevii de la Liceul Pedagogic din Iaşi sunt de neimaginat. Clădirea, deşi monument istoric, nu a mai fost reabilitată de 40 de ani, iar trecerea timpului a lăsat urme adânci. Imobilul este într-o stare avansată de degradare. Cel mai rău este la etaj, unde sunt infiltraţii, iar atunci când plouă, în unele săli de clasă apa se colectează în găleţi.
Deşi este un liceu emblematic, de ceva timp unitatea nu mai are un amfiteatru şi o sală pentru festităţi. Tavanul s-a dărâmat la ultimul cutremur, iar cei care îi trec pragul sunt în pericol. Pardoseala este crăpată, iar în unele săli este frig, umezeală şi chiar igrasie. Conducerea şcolii este mâhnită şi se plânge de condiţiile improprii în care trebuie să stea.
“La etaj sunt infiltraţii, sunt clase în care plouă. Este un mare pericol atât pentru elevi, cât şi pentru profesorii care ne desfăşurăm activitatea în această unitate. Suntem expuşi în cazul unui risc seismic major’’, spune Mariana Purţuc, directorul adjunct al Liceului Pedagogic ‘’Vasile Lupu’’ Iaşi.
Şi elevii sunt nemulţumiţi de condiţiile improprii de studiu. Cel mai tare îi deranjează că nu mai au un spaţiu pentru festivităţi, dar şi frigul pe care îl îndură iarna la ore. ‘’Din păcate, pentru că plafonul de la amfiteatrul nostru a căzut nu mai avem unde să ne desfăşurăm serbările, unde să repetăm. Iarna este cel mai urât pentru că este foarte frig, mai punem pături în geam’’, spune o elevă.
Fondurile europene sunt singura şansă
Despre condiţiile de neimaginat în care învaţă cei 700 de elevi ştiu şi autorităţile. La Primăria din Iaşi s-au făcut zeci de memorii în care li se prezintă situaţia şi li se cere ajutor. Suma de care este nevoie, 19 milioane de euro, este peste puterile municipalităţii care îşi pune speranţa în accesarea unor fonduri europene. “Consolidarea clădirii este o urgenţă, ştim de situaţia de acolo. S-au făcut evaluări de către proiectanţi şi a rezultat că proiectul costă destul de mult, 19 milioane de euro. Speerăm să accesăm banii cu proiecte europene”, spune Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.
Chiar şi după accesarea fondurilor, elevii vor mai avea de aşteptat până vor beneficia de condiţii decente de studiu. Lucrările la imobil ar dura cel puţin doi ani.
Vă mai recomandăm: