Cea mai rapidă şi delicioasă modalitate de a pune castraveţii la murat: reţeta celebrului Costăchel
0O gospodină atentă începe încă din timpul verii să pună murături. Vă prezentăm o reţetă foarte rapidă de castraveţi la murat, folosită de celebrul bucătar Costăchel.
Ingrediente
- castraveţi (într-un borcan de 4,25 l, precum cele de mai sus, încap cam 2,5 kg),
- nsare grunjoasă, neiodată (40 g la 1 l de apă),
- usturoi (măcar o căpăţână mare per borcan),
- mărar semiuscat, cu floare.
Modul de preparare, aşa cum este el prezentat de Costăchel, pe site-ul propriu.
Facultativ, puteţi adăuga şi alte arome, din cele folosite în mod normal pentru variantele de castraveţi muraţi de toamnă, precum frunze de ţelină, boabe depiper etc.
Spălaţi bine castraveţii, uscaţi-i, îndesaţi-i bine în borcane, puneţi printre ei căţei de usturoi şi condimentele facultative, căpăciţi-i cu crengile de mărar, turnaţi deasupra saramura fiartă şi niţel limpezită, acoperiţi-i (nu etanş) şi cu asta basta (dacă-i ţineţi la soare, puneţi, în loc de capace, nişte farfurioare deasupra borcanelor, că o să fermenteze destul de impetuos).
Nu aruncaţi saramura care vă rămâne, fiindcă a doua zi s-ar putea să mai aveţi nevoie de niţică zeamă, ca să fie castraveţii bine acoperiţi (măcar cu un deget de lichid). Când se limpezeşte moarea, gustaţi-i, că probabil sunt gata. Dacă da, atunci închideţi capacele bine şi mutaţi-i la răcoare.