Ce riscuri implică purtarea lentilelor de contact. „Folosite fără aviz, se poate ajunge la pierderea globului ocular“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medic oftalmolog a explicat pentru „Adevărul” care sunt riscurile pe care le implică purtarea lentilelor de contact.

Lentilele de contact pot fi purtate doar după consultarea medicului oftalmolog.

Camelia Bogdănici, medic primar în Clinica de Oftalmologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, a subliniat pentru „Adevărul” că riscurile pe care le implică purtarea lentilelor de contact sunt multiple şi că, pentru a le evita, trebuie urmate sfaturile doctorului curant şi instrucţiunile de pe cutia acestora.

Medicul a subliniat, în primul rând, că indiferent de tipul lentilelor de contact – oftalmologice sau cosmetice - acestea pot fi purtate doar după consultarea unui specialist.

„Chiar dacă vorbim despre lentile cosmetice, trebuie cerut sfatul unui medic specialist pentru că există multiple riscuri. De exemplu, persoana care doreşte să poarte lentilele cosmetice poate să aibă o conjuctivită alergică şi atunci folosirea lor irită corneea. Pe de altă parte, persoana respectivă poate să aibă conjunctivită bacteriană şi purtarea lentilelelor de contact agravează situaţia. De asemenea, dacă are o leziune mică corneană purtarea lentilelor de contact dăunează şi se poate ajunge la un ulcer cornean sau chiar la pierderea globului ocular”, a precizat Camelia Bogdănici, medic primar oftalmolog.



Potrivit specialistului, cel mai importante aspect în folosirea lentilelor de contact este igiena. Pe de o parte, mâinile trebuie spălate de fiecare dată când intră în contact cu produsele şi, pe de altă parte, cutia cu lentilele de contact şi lichidul în care se menţin acestea trebuie păstrate în condiţii de igienă.

„Dacă persoana care poartă lentile de contact nu respectă reguli elementare de igienă pot apărea infecţii. Fac referire aici la igiena mâinilor şi la modul în care sunt păstare lentilele de contact. În primul rând, indiferent de tipul lentilelor de contact, înainte de a le ataşa, trebuie să ne spălăm mâinile cu apă şi săpun - de preferinţă unul care nu lasă urme – şi să le ştergem de o batistă - nu de un prosop care lasă puf şi care în contact cu ochiul provoacă senzaţia de corp străin. Atenţie la unghii, pentru că dacă sunt prea lungi se poate zgâria corneea”, a mai completat medicul.

Lentilele de contact se păstrează conform indicaţiilor de pe cutia în care sunt ambalate. Oftalmologul ieşean a apreciat că lentilele trebuie menţinute regulat într-o soluţie specială care le curăţă. De asemenea, potrivit medicului, recipientul în care sunt menţinute lentilele în lichid special trebuie schimbat o dată la două-trei săptămâni.

Citeşte şi:

Ochelari sau lentile de contact? Sfaturi utile despre cum să facem alegerea corectă pentru o vedere sănătoasă
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite