Ce se întâmplă la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi după validarea lui Tudorel Toader ca ministru al Justiţiei. Prima declaraţie a rectorului după nominalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul judecător constituţional Tudorel Toader este propunerea oficială a coaliţiei de guvernământ pentru postul de ministru al Justiţiei vacantat de Florin Iordache. Toader a câştigat mandatul de rector la Universitatea „Al. I. Cuza“ la începutul anului 2016. Astăzi, Toader a anunţat că intenţionează să facă o cerere la Ministerul Educaţiei pentru suspendarea din funcţia pe care a ocupat-o doar câteva luni.

După câştigarea alegerilor pentru funcţia de rector al universităţii din Iaşi, la începutul lunii februarie 2016, Tudorel Toader şi-a dus la sfârşit mandatul de judecător la Curtea Constituţională şi a preluat conducerea instituţiei de învăţământ abia la mijlocul lunii iulie 2016.

Odată cu numirea profesorului universitar doctor Tudorel Toader la conducerea Ministerului Justiţiei, dacă va fi validat de către preşedintele Klaus Iohannis, funcţia de rector va fi suspendată la Universitatea "Al. I. Cuza". „Activitatea de la Universitatea se va desfăşura în mod normal, chiar dacă domnul rector ajunge ministru al Justiţiei. Bănuiesc că în asemenea cazuri va fi numit un ordonator de credite cu aprobarea Senatului universităţii şi va fi unul dintre actualii prorectori. Deocamdată nici nu a fost făcută numirea, dacă va fi anunţat oficial va avea loc o şedinţă a Senatului şi vom decide“, a declarat prof. univ. dr. Corneliu Iaţu, prorector pentru strategie, dezvoltare instituţională şi managementul calităţii. Universitatea „Cuza“ are şase prorectori numiţi de către rector pe baza consultării Senatului.

Pe lângă prof. univ. dr. Corneliu Iaţu, din lista prorectorilor mai fac parte prof. univ. dr. Gheorghe Iacob – prorector pentru programe de licenţă şi activităţi de formare a personalului didactic din învăţământul preuniversitar, prof. univ. dr. Cătălin Tănase – prorector pentru programe de masterat şi studii doctorale, prof. univ. dr. Ionel Mangalagiu  – prorector pentru programe de cercetare ştiinţifică şi transfer de cunoştinţe, prof. univ. dr. Henri Luchian – prorector pentru relaţii internaţionale şi parteneriate de studii şi cercetare şi prof. univ. dr. Mihaela Onofrei – prorector pentru activităţi studenţeşti şi parteneriate cu mediul economic şi sectorul public.

În perioada în care Tudorel Toader a fost suspendat din funcţie pentru a-şi termina mandatul la Curtea Constituţională, martie-iulie 2016, ordonator de credite a fost prorectorul Gheorghe Iacob – care avea ca domeniu de expertiză programele de licenţă şi activităţile de formare a personalului didactic din învăţământul preuniversitar.

 „Cred că Iaşul şi Moldova merită nu numai un ministru, ci mai mulţi. Propunerea de la Justiţie este o încununare a calităţilor pe care domnul rector le-a demonstrat de-a lungul timpului şi a profesionalismului de care dă dovadă. Este un domeniu sensibil care are nevoie de experienţa profesională a domnului Tudorel Toader“, a afirmat prorectorul prof. univ. dr. Corneliu Iaţu.

Rectorul de la Cuza a făcut miercuri prima declaraţie după nominalizarea pentru funcţia de la Justiţie legată de soarta universităţii.

„Aştept să vedem validarea de către preşedinte şi, după depunerea jurământului, intenţionez să fac o cerere la Ministerul Educaţiei Naţionale pentru suspendarea din funcţia de rector şi desemnarea unui ordonator de credite. Eu am convingerea că este un câştig şi pentru universitate, nu doar unul de imagine”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, pentru Ziarul de Iaşi.

Citeşte şi:

Fostul judecător constituţional Tudorel Toader, propunerea premierului la Ministerul Justiţiei. Toader, printre puţinii rectori care nu au criticat OUG 13

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite