Caz de cartea Recordurilor: curiosul caz al bătrânelului din Iaşi care împarte un apartament cu 100 de basarabeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ieşeanul Ştefan Ariton a fost trimis în judecată după ce a primit în spaţiu peste 110 basarabeni FOTO Adevărul/Arhivă
Ieşeanul Ştefan Ariton a fost trimis în judecată după ce a primit în spaţiu peste 110 basarabeni FOTO Adevărul/Arhivă

Un ieşean de 63 de ani a fost trimis în judecată după ce a primit în spaţiu, folosindu-se de un act ce nu mai era valabil, 110 persoane care doreau să obţină acte de identitate româneşti.

Ştefan Ariton a locuit până în 2007 într-un apartament din cartierul ieşean Dacia. După ce soţia sa a decedat, apartamentul a fost împărţit între între Ariton şi fiica acestuia, bărbatul rămânând în imobil. După anul 2010, datoriile la întreţinere ale lui Ştefan Ariton au explodat, iar apartamentul a fost scos la vânzare, fiind cum­părat la licitaţie de o altă persoană.

În martie 2014, Ştefan Ariton a mers la Direcţia Locală de Evidenţă a Populaţiei pentru a-şi schimba cartea de identitate. Acolo a aflat că ar putea face bani dintr-o afacere pe care legislaţia românească nu o pedepseşte: primirea în spaţiu a unor cetăţeni străini. În primă fază, Ştefan Ariton a zărit trei persoane care ajutau, chiar în sediul Evidenţei Populaţiei, basarabeni să obţină buletin de România. 

„Inculpatul Ariton Ştefan a discutat cu cele trei persoane, iar la solicitarea uneia dintre persoanele de sex feminin pentru a lua în spaţiu persoane cu dublă cetăţenie, română şi moldovenească, contra sumei de 30 de lei de persoană, Ariton Ştefan a fost de acord cu toate că nu avea nicio locuinţă în proprietate, inculpa­tul deţinând originalul certificatului de moştenitor din 2007“, au menţionat anchetatorii. În următoarele două luni, Ariton a mers astfel la sediul Evidenţei Po­pulaţiei şi, folosindu-se de actul care nu mai era valabil, a primit în spaţiu în apartamentul din Dacia ce îi aparţinuse nu mai puţin de 110 de basarabeni. 76 dintre aceştia au reuşit să obţină şi buletin de România. 

În judeţul Iaşi, sunt comune, cum ar fi Moşna, Grajduri sau Scânteia, unde în imobile de sub 100 de metri pătraţi locuiesc, pe hârtie, şi câteva mii de basara­beni. Neexistând o limită cu privire la numărul de persoane ce pot fi primite în spaţiul locativ, anchetatorii nu pot pedepsi persoanele care iau în spaţiu ba­sarabeni contra cost, doar pentru ca aceştia să poată obţine carte de identitate românească. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite