Câţi criminali, violatori şi tâlhari au ieşit din cea mai mare închisoare din Moldova cu recursul compensatoriu. Violatorul notoriu care a recidivat după câteva zile
0Cei mai mulţi dintre deţinuţii eliberaţi de la Iaşi în baza recursului compensatoriu au executat pedepse pentru omor, viol sau tâlhărie.
În jur de 380 de deţinuţi încarceraţi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi au fost eliberaţi în baza recursului compensatoriu, de la intrarea în vigoare a acestei legi.
Dintre aceştia, în jur de 150 fuseseră condamnaţi pentru trei dintre cele mai grave infracţiuni: omor, viol şi tâlhărie. 224 au fost eliberaţi condiţionat, iar 159 au fost eliberaţi la termen, se arată într-un răspuns al Penitenciarului Iaşi.
De la Iaşi, toţi deţinuţii au beneficiat de prevederile acestei legi, condiţiile închisorii de aici fiind improprii.
Unii puşcăriaşi, cum ar fi Jan Buliga, un violator notoriu, a fost eliberat cu aproape 400 de zile mai devreme după ce li s-a scăzut din pedeapsă câte şase zile pentru fiecare lună de detenţie. Ca şi alţi infractori, Buliga a recidivat în doar câteva săptămâni şi a violat o adolescent de 16 ani, fiind reîncarcerat.
Măsura de compensare a deţinuţilor a fost luată după ce România a fost sancţionată de CEDO pentru condiţiile improprii din penitenciare. Ea a intrat în vigoare în octombrie 2017 şi prevede că, pentru fiecare 30 de zile petrecute în condiţii de detenţie improprii, un infractor primeşte 6 zile câştig din pedeapsă. Zilele trecute, o crimă ce a avut loc la Mediaş a readus în opinia publică subiectul recursului compensatoriu.