Beneficiile gătitului în oale de fontă: „E asemeni călătoriilor în India, îţi plac sau nu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oale de fontă utilizate la gătit FOTO Turnătoria de fontă MAE
Oale de fontă utilizate la gătit FOTO Turnătoria de fontă MAE

Tot mai mulţi pasionaţi de gătit aleg să prepare mâncărurile în recipiente din fontă. Deşi sunt foarte grele, ele sunt recomandate pentru că oferă un gust special preparatelor.

Oalele din fontă sunt la mare căutare în ultimii ani, mai ales de către cei care doresc alimente preparate în recipiente sigure pentru sănătate. „Ele înlocuiesc vasele de aluminiu care sunt acoperite cu un tip de teflon, deoarece acestea devin nociv în timp şi pot reprezenta un pericol pentru sănătate. Pentru că ele formează un înveliş natural din pricina uleiului polimerizat se comportă exact ca teflonul“, explică Alexandru Paicu, reprezentantul Turnătoriei de fontă MAE din Iaşi. 

Un alt avantaj al utilizării acestor tipuri de oameni este durabilitatea. „Sunt unele dintre cele mai durabile. Veţi găsi pe internet de vânzare vase care au şi 200 de ani. Sunt casante, le poţi lovi cu muchia de ceva şi să le spargi, dar în rest sunt foarte rezistente. Este un material care te iartă, e foarte greu să-l strici“, spune ieşeanul care consideră că fonta oferă cel mai bun gust posibil. 

Mai mult, oalele din fontă pot fi folosite în jar, pe cărbuni, în foc, pe aragaz, pe plită cu inducţie, pe plită electrică, în cuptor, peste tot. „Vasele din fontă sunt foarte bune pentru tehnicile de gătit asta înseamnă fierbere, coacere, projire, uscare. Până la urmă, cel mai bun exemplu de gătire pe fontă pe care îl ştie toată lumea sunt scrijelele de cartofi făcute pe plita bunicii. Ăla e un gust şi o asociere inconfundabile, şi oricine ia un vas din fontă în momentul de faţă îşi aminteşte de gustul acela din copilărie“, afirmă Alexandru Paicu. 

Pe de altă parte, principalele dezavantaje sunt greutatea şi modul de îngrijire: „Acesta vase sunt asemeni călătoriilor în India, îţi plac sau nu. Nu e nimic de negociat. Adică sunt cele mai grele vase care pot exista în momentul acesta, dar de aici şi un avantaj foarte mare, că se acumulează temperatura. În acelaşi timp nu sunt vase de gătire rapidă“.  

Totodată, după fiecare utilizare, vasele trebuie spălate, uscate foarte bine pe aragaz, iar apoi unse cu un strat subţiere de ulei. 

Citeşte şi:

Aeroportul din România care a ajuns de la 73.000 de pasageri anual la 76.000 de clienţi într-o singură lună. Este a doua cea mai importantă creştere din Europa

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite