Atitudinea cinică a unui manager de spital: „Faptul că a murit după 72 de ore înseamnă că ne-am făcut datoria”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Grigore şi-a pierdut viaţa la 26 de ani FOTO Facebook/ Marian Grigore
Marian Grigore şi-a pierdut viaţa la 26 de ani FOTO Facebook/ Marian Grigore

Managerul Spitalului Municipal din Paşcani consideră că unitatea medicală pe care o reprezintă a îngrijit cu responsabilitate un pacient operat de mai multe ori de chirurgi pentru că nu au identificat sursa sângerării. După trei zile pacientul şi-a pierdut viaţa.

Moartea unui tânăr din Paşcani, judeţul Iaşi, înjunghiat duminică dimineaţa într-o cafenea din oraş, ridică semne de întrebare asupra actului medical de la spitalul municipal din localitate. Marian Grigore, în vârstă de 26 de ani, a fost înjunghiat în abdomen, în partea stângă, în zona inghinală. Victima a ajuns la Spitalul Municipal Paşcani duminică la ora 02.50 şi într-un sfert de oră a fost dus în sala de operaţie, după cum a arătat, ieri, managerul unităţii medicale.

În timpul primei intervenţii, o echipă de specialişti ar fi oprit sângerarea de la nivelul pereţilor abdominali, dar nu ar fi izolat toate sursele de hemoragie. După două ore de la operaţie, pacientul a reintrat în şoc hemoragic şi medicii păşcăneni au decis să reintervină chirurgical. Ulterior, pacientul a fost transferat la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, după aproape opt ore de când a fost înjunghiat. „Acest tânăr pe care eu l-am văzut şi l-am mângâiat a fost îngrijit foarte bine în spitalul nostru. Faptul că nu a fost transportat cu elicopterul, ci cu o salvare obişnuită, în condiţii normale, şi faptul că a decedat după 72 de ore, înseamnă că spitalul şi-a făcut datoria“, a subliniat dr. Costică Pânzaru, managerul Spitalului Municipal Paşcani, după ce, în timpul conferinţei de presă, a ţinut un moment de reculegere în memoria pacientului decedat.

Pacientul a ajuns la spital înjunghiat în zona inghinală

Marian Grigore a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a fost înjunghiat de un cunoscut, Daniel Lungu, în vârstă de 23 de ani. Potrivit conducerii spitalului din Paşcani, victima a ajuns la urgenţe în şoc hemoragic şi în comă alcoolică. La prima intervenţie, chirurgii ar fi identificat o primă sursă de sângerare, respectiv artera femurală.

La a doua intervenţie, specialiştii ar fi observat că, de fapt, sângerarea provenea şi de la artera iliacă. „Pacientul prezenta o plagă penetrantă înjunghiată. La prima intervenţie s-a găsit prima sursă de sângerare care a fost rezolvată, iar după două ore s-a constatat că pacientul a intrat în şoc hemoragic din nou şi s-a reintervenit chirurgical. În toate spitalele din România, inclusiv in Austria, se reintervine chirurgical şi de patru sau cinci ori şi nu este vina medicului. Tânărul avea o plagă penetrantă la care aici s-au rezolvat primii timpi de hemostază. S-a făcut hemostază la pereţii abdominali, s-a ajuns inclusiv până la artera renală, dar - şi de aia a fost transferat la Iaşi - pacientul sângera din artera iliacă, care este o arteră foarte gravă“, a punctat Pânzaru (foto jos, sursă newspascani.com). Conform acestuia, cazul tânărului înjunghiat a avut un grad de complexitate deosebită, iar echipa medicală s-a descurcat foarte bine, întrucât a reuşit să-l stabilizeze şi să-l transfere la Iaşi. 

costica panzaru foto newspascani.com
Este adevărat că după două ore s-a reintervenit chirurgical pentru că era o sursă de sângerare pe care nu am recunoscut-o intraoperator, însă pacientul a fost restabilit şi echilibrat hemodinamic, fapt pentru care l-a primit Iaşul. Dacă pacientul nu ar fi fost reechilibrat, nu îl primeau cei de la Spitalul Spiridon“, a mai declarat managerul Spitalului Municipal Paşcani.

Conform reprezentanţilor UPU-SMURD Iaşi, pacientul a fost transferat la Iaşi în şoc hemoragic, cu o plagă înjunghiată inghinal care atinsese artera iliacă externă din partea stângă. Tânărul a fost transportat cu o ambulanţă SMURD de terapie intensivă, fiind intubat şi ventilat mecanic pe parcursul intervenţiei. Ajuns la Spitalul „Sfântul Spiridon“, pacientul a fost internat şi operat pe clinica de chirurgie vasculară, medicii de aici rezolvându-i leziunea de la nivelul arterei iliace.

Pe tot parcursul internării, pacientul a fost supravegheat în ATI, în stare gravă. Victima şi-a pierdut viaţa miercuri, în jurul orei 05.30. „Pacientul prezenta o plagă înjunghiată abdominală, cu secţiune de arteră iliacă. Tânărul a fost operat la Paşcani, unde se pare că soluţia terapeutică găsită nu a fost şi soluţia definitivă pentru leziunile respective, întrucât hemoragia a dispărut mai mult sau mai puţin. Ulterior, a fost nevoie de transfer la Spitalul «Sfâtul Spiridon» pentru şocul hemoragic. Pacientul a ajuns la Iaşi în şoc hemoragic şi a fost internat în clinica de chirurgie vasculară pentru rezolvarea leziunilor de la nivelul arterei iliace. I s-au făcut multiple transfuzii, dar din păcate, cu toate eforturile depuse, tânărul şi-a pierdut viaţa în urma unor fenomene masive de ischemie“, a explicat profesorul Ştefan Georgescu, director medical la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Daniel Lungu, agresorul tânărului care şi-a pierdut viaţa, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru tentativă de omor. Disputa celor doi tineri ar fi pornit de la un conflict mai vechi dintre familiile lor.

Citeşte şi:

Cum supravieţuieşte spitalul cu patru medici. Încă doi chirurgi ajung la Paşcani

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite