Alertă de rabie la o fermă din judeţul Iaşi: 16 angajaţi internaţi la Boli Infecţioase. „Sperăm că nu s-au contaminat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii au ajuns la spital după trei zile de la sacrificarea animalului suspectat de turbare. Din această cauză, medicii infecţionişti avertizează că tratamentul poate să nu-şi facă efectul.

Autorităţile veterinare şi medicii infecţionişti din Iaşi sunt în stare de alertă după ce, la o fermă din judeţ, a fost depistată o vacă suspectată de rabie. 16 din cele aproximativ 25 de persoane care au intrat în contact cu carnea animalului au ajuns joi, 28 decembrie, la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” pentru tratament de specialitate.

Vaca bolnavă a fost sacrificată la o fermă din localitatea Gorban în prima zi de Crăciun. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Iaşi, animalul ar fi prezentat simptome specifice rabiei cu o seară înainte, când ar fi fost anunţat inclusiv medicul veterinar. După sacrificarea animalului, doctorul a dus probe pentru laboratorul DSVSA. Rezultatelor primelor probe confirmă suspiciunea de rabie. Probele recoltate au fost transmise şi către un laborator din Capitală pentru diagnostic.  

„Medicul veterinar a fost anunţat de primele simptome nervoase la animalul respectiv pe 24 decembrie, noaptea. Vaca a fost sacrificată pe 25 decembrie, dimineaţa. În aceeaşi zi s-au adus capul bovinei la laboratorul DSV Iaşi. S-au făcut mai multe analize pentru mai multe boli cu simptome nervoase şi s-a stabilit un diagnostic de suspiciune de rabie. Probele au fost trimise şi la Bucureşti pentru confirmare. Momentan, sunt încă în lucru”, a precizat Ioan Gaboran, director adjunct al DSVSA Iaşi.  

Joi, 28 decembrie, după trei zile de la sacrificarea animalului, o parte din angajaţii care au intrat în contact animalul suspectat de rabie au început tratamentul antirabic. 

image

„16 persoane care au intrat in contact cu vaca turbată au fost internate joi, urmând să mai ajungă şi alte persoane la spital de la aceeaşi fermă. Pacienţii au ajuns la spital după 72 de ore de la sacrificarea animalului – interval standard în care ar trebui să se prezinte la centrul antirabic pentru seroprofilaxie. Acum, din punct de vedere medical, le administrăm ser şi vaccin, cu speranţa că nu s-au contaminat destul de intens astfel încât serul sau vaccinul sau nu îşi facă efectul’, a precizat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi (foto alăturat). 

În următoarele zece zile, animalele din fermă vor fi examinate zilnic de medicul veterinar. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite