A început cel mai mare pelerinaj din Moldova, la Sfânta Parascheva. Ce a pregătit Mitropolia pentru sutele de mii de credincioşi care vin la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
parascheva

Sute de mii de credincioşi din toată ţara sunt aşteptaţi la Iaşi în săptămâna 10 octombrie-16 octombrie să se închine la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Începând de miercuri, 12 octombrie, pelerinii se vor putea închina şi la moaştele Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul, ce vor fi aduse cu avionul de o delegaţie din Cipru.

Capitala Moldovei intră în sărbătoare în această săptămână, când la Iaşi este hram şi sute de mii de credincioşi sunt aşteptaţi în pelerinaj la Catedrala Mitropolitană pentru a se închina la Cuvioasa Parascheva. Racla cu moaştele Sfintei Parascheva va fi scoasă în curtea Mitropoliei şi pelerinii vor putea să o atingă şi să se închine la ea preţ de câteva minute. Primii credincioşi deja au sosit la Iaşi, deşi reprezentanţii Catedralei Mitropolitane au anunţat că programul religios dedicat sărbătorii Sfintei Parascheva începe de luni, 10 octombrie.

Luni dimineaţă, începând cu ora 06.30, va avea loc procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva, racla fiind scoasă din Mitropolie şi depusă în baldachinul cu flori amenajat pe platoul din faţa Căminului preoţesc pentru ca toţi credincioşii să se poată închina. Tot în dimineaţa primei zile de sărbătoare vor avea loc slujbe de sfinţire a apei şi se va citi Sfântul Maslu, Utrenia şi Sfânta Liturghie, urmând ca seara, începând de la ora 21.00 să se desfăşoare slujba de priveghere.

A doua zi de sărbătoare va fi marcată prin slujbe ce vor avea loc în interiorul Catedralei Mitropolitane, care vor începe de dimineaţă de la ora 07.00 şi se vor încheia după miezul nopţii. În tot timpul, pe la racla cu Sfintele Moaşte ale Cuvioase Parascheva vor trece pelerinii care vor fi dirijaţi de efective numeroase de jandarmi. 

Moaşte aduse din Cipru şi procesiune în centrul oraşului

La fel ca în fiecare an, cu ocazia hramului Cuvioasei Prascheva, la Iaşi vor fi aduse spre închinare şi moaştele altor sfinţi. Miercuri, vor sosi la Iaşi moaştele Sfântului Neofit Zăvorâtul de la Mănăstirea Sfântul Neofit din Pafos, Cipru. Dimineaţa, de la ora 7.30 se va citi Acatistul închinat acestui sfânt, urmând ca la 9.05, moaştele să ajungă pe Aeroportul Internaţional Iaşi. Jumătate de oră mai târziu acestea vor fi aduse de o delegaţie din Cipru la Catedrala Mitropolitană.

Un moment important va avea loc seara, de la ora 19.00, când preţ de o oră şi jumătate se va efectua pelerinajul ’’Calea Sfinţilor’’. Practic, pe cele mai importante artere din oraş va avea loc o procesiune cu moaştele Cuvioasei Parascheva şi a Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul. Acestea vor fi purtate prin centrul oraşului: Strada I. C. Brătianu – Strada Cuza Vodă, Strada Armeană – Biserica „Sfântul Sava cel Sfinţit” – Strada Costache Negri – Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” – Catedrala Mitropolitană. 

Slujbă cu oficialităţi pe pietonalul din centrul oraşului

Joi, 13 octombrie, pelerinii care se vor închina la raclă vor putea participa şi la slujbele de priveghere dedicate celor doi sfinţi. Vineri, 14 octombrie, este cea mai importantă zi din întregul pelerinaj, în calendarul ortodox fiind sărbătorită Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi. La fel ca în anii trecuţi, în această zi de mare sărbătoare şi importanţă pentru toţi creştinii se va oficia slujba Sfintei Liturghii pe o scenă amplasată pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. 

„În fiecare an, sărbătoarea de pe 14 octombrie este o sărbătoare a bucuriei duhovniceşti, a credinţei vii şi mărturisitoare şi o dovadă a dragostei poporului român pentru sfinţii şi Biserica lui Dumnezeu. Această zi şi cele premergătoare marii sărbători oferă lecţii de viaţă, prin credinţa, nădejdea şi răbdarea mulţimii mari de pelerini, veniţi din toate colţurile ţării dar şi din afara graniţelor ei, ca să o cinstească pe sfânta ocrotitoare a Moldovei”, au precizat reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Sunt aşteptaţi să ia parte la această slujbă politicieni din Iaşi, dar şi de la nivel central. Slujbe şi rugăciuni vor fi efectuate şi în weekend, urmând ca duminică să se încheie pelerinajul, iar racla cu sfintele moaşte să fie băgată în Catedrala Mitropolitană. 

Corturi de prim-ajutor, ceai şi sute de forţe de ordine mobilizate

Cel mai mare pelerinaj din Moldova mobilizează 700 de forţe de ordine. Poliţişti, poliţişti de frontieră şi poliţişti locali, pompieri, precum şi jandarmi din Iaşi, Bacău şi Braşov se vor ocupa de ordinea publică pe parcursul Sărbătorilor Iaşului. De asemenea, în curtea Facultăţii de Teologie va fi montat un cort pentru cazarea pelerinilor care nu au unde să doarmă peste noapte, iar în curtea Mitropiliei va fi instalat un cort pentru acordarea primului ajutor. Credincioşii vor primi pachete cu alimente, ceai şi cafea din partea Mitropoliei, iar la nevoie sunt pregătite şi 650 de pelerine de ploaie. 

Autocar cu pelerini, implicat într-un grav accident. Şoferul a murit

Un autocar cu 51 de pasageri din judeţul Ilfov care se îndrepta spre pelerinajul moaştelor Sfintei Parascheva de la Iaşi a fost implicat într-un grav accident rutier în judeţul Vaslui. Accidentul a avut loc pe raza comunei Soleşti după ce şoferului i s-a făcut rău şi s-a prăbuşit inconştient lângă volan. Autocarul a scăpat de sub control şi a intrat într-un cap de pod, a doborât mai multe garduri, a intrat într-o curte şi s-a apropiat în imediata apropiere a sediului Primăriei Soleşti. Din fericire, niciunul dintre cei 51 de pasageri nu a fost rănit, dar conducătorul auto a fost diagnosticat cu accident vascular cerebral şi a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui. Pelerinii au fost transportaţi la Iaşi cu un autocar ce a fost trimis de la Dorohoi. 

Cuvioasa Parascheva, sfânta care i-a îngrijit pe orfani şi şi-a donat averea săracilor

Sfânta Parascheva de la Iaşi s-a născut la începutul secolului al XI-lea, în satul Epivat, la 50 de kilometri de Constantinopol. Copilăria şi-a petrecut-o în casa părinţilor săi, o familie evlavioasă. Deprinderile creştine le-a avut de la vârste fragede. La 10 ani, Cuvioasa Parascheva, pe atunci numai o copilă, a decis să-şi împartă hainele săracilor. În ciuda nemulţumirii părinţilor, Cuvioasa Parascheva şi-a împarţit averea nevoiaşilor după ce a fost impresionată de îndemnul din timpul slujbei Evanghelia după Marcu.

Povestea Sfintei Parascheva spune că a fost cerută în căsătorie de mai mulţi tineri înstăriţi, dar aceasta i-a refuzat pentru că dorinţa ei cea mai mare era să se retragă în pustie. Lucru pe care l-a şi făcut. A plecat de acasă fără să-şi înştiinţeze părinţii, s-a închinat la mănăstirile din Constantinopol, la locurile sfinte din Ierusalim şi s-a retras în Iordan, unde a dus o viaţă de post şi rugăciune.

La 25 de ani s-a întors la familie după ce un înger a îndemnat-o să facă acest lucru. Revenită în satul natal, aici a întemeiat un cămin pentru săraci şi orfani şi a avut grijă de biserica Sfinţilor Apostoli. Doi ani mai târziu a murit şi a  fost îngropată la malul mării. Trupul său a fost dezgropat după ce aceasta li s-a arătat în vis unor localnici cerându-le să fie aşezată într-un loc de cinste. Trupul a fost aşezat în biserica de care a avut grijă, iar după 200 de ani ele au fost mutate Târnovo, apoi la Vidin, Kruşevaţ, Belgrad, Cosntantinopol, Iaşi, Bucureşti şi apoi iar la Iaşi.

Racla cu moaştele sfintei au fost scoase în procesiune prin ţară de două ori. Prima dată în martie 1944, când din cauza războiului, cuvioasa a fost mutată la Mănăstirea Sămurcăşeşti de lângă Bucureşti.  A doua oară în vara anului 1947, în timpul secetei. Atunci racla sfintei a colindat mai multe sate din Moldova aducând în urma ei ploaia.

Vă mai recomandăm:

Programul pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Când pot veni credincioşii să se-nchine la moaşte

          

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite