A fost sau n-a fost Balena Albastră? Elevii care au mimat moartea la şcoală au revenit la cursuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru dintre elevii care au fost implicaţi într-un joc periculos la Şcoala Gimnazială „Veronica Micle” din Iaşi au revenit la cursuri. Toţi şcolarii din unitatea de învăţământ sunt implicaţi săptămâna aceasta în activităţi de informare desfăşurate de reprezentanţii Poliţiei, Jandarmeriei şi ISU Iaşi.

Cei cinci elevi din Iaşi care şi-au pus viaţa în pericol în timp ce se aflau la şcoală vineri, 17 martie, au fost externaţi din spitalul în care au primit îngrijiri medicale.

Copiii internaţi cu tulburări de respiraţie, atacuri de panică, traumatisme uşoare ale coloanei şi capului - după ce s-au luat la întrecere să vadă cine îşi ţine cel mai mult respiraţia - au ieşit din spital cu starea ameliorată completă. Patru pacienţi au fost externaţi de către medicii Spitalului de Copii “Sfânta Maria” luni, iar al cincilea marţi, 21 martie. Fata externată ieri a rămas o zi în plus în spital pentru consiliere psihologică.

La finalul săptămânii trecute, într-o pauză dintre ore, adolescenţii au pus în practică un joc periculos despre care au declarat că îl cunosc de mai mult timp. Doi dintre ei au intrat în stare de inconştienţă şi au fost găsiţi căzuţi într-o toaletă. Alţi doi au suferit tulburări de respiraţie şi atacuri de panică din cauza aceluiaşi joc. A cincea victimă a necesitat îngrijiri medicale după ce a văzut că li s-a făcut rău celorlalţi patru colegi.

Anchetă în şcoală

Incidentul din şcoala ieşeană s-a finalizat cu o anchetă ale cărei rezultate vor fi transmise în cursul zilei de 22 martie Inspectoratului Şcolar Judeţean. Potrivit profesorului Gabriel Gavriluţ, directorul unităţii de învăţământ, unul dintre elevi i-a îndemnat pe ceilalţi colegi să-şi ţină respiraţia, să joace un joc numit Ortu’ Popii pe care îl cunoşteau de mai demult, dar pe care nu-l mai puseseră în practică.

Profesorul a precizat pentru “Adevărul” că şcolarii care au declarat la ieşirea din şcoală că colegii lor au jucat Balena Albastră au făcut, de fapt, o confuzie. „Incidentul care s-a petrecut în şcoală nu are nicio legătură cu jocul Balena Albastră. Vineri, în pauze, au vorbit despre jocul respectiv, dar cei cinci elevi care au fost transportaţi la spital nu erau implicaţi în nicio formă într-o astfel de activitate. Adolescenţii şi-au pus viaţa în pericol în timpul programului de la şcoală, ceea ce este foarte grav. De aceea vom vedea ce măsuri vom lua în ceea ce-I priveşte pe cei responsabili”, a arătat Gabriel Gavriluţ.

Profesorul a menţionat că, de luni, şcolarii sunt implicaţi în diferite activităţi de informare derulate de Poliţie, Jandarmi şi ISU Iaşi. Părinţii elevilor, de asemenea, au fost chemaţi la şcoală pentru sfaturi şi recomandări. „Reprezentaţii Poliţiei au fost astăzi în şcoală şi le-au prezentat măsuri de siguranţă pe internet. Jandarmii vin mâine, reprezentanţii ISU vin până vineri să le arate cum să ofere primul ajutor”, a mai adăugat profesorul.

Sfaturile Poliţiei Române

În urma incidentului de la Iaşi, asociat iniţial cu jocul Balena Albastră, Poliţia Română a transmis, printr-un comunicat de presă, o serie de sfaturi pentru cei care petrecut timp pe reţelele sociale. IGPR îndeamnă, în primul rând, la prudenţă.

Redăm mai jos comunicatul de presă emis de Inspectoratul General al Poliţiei Române:

Fiţi prudenţi în a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre voi sau familie, cum ar fi: numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, şcoala la care învaţaţi ori locul de muncă.

Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar persoane pe care le şi cunoaşteţi în realitate.

În cazul în care persoane cu care comunicaţi pe internet vă jignesc, ameninţă, vă transmit mesaje cu tentă sexuală sau poze cu conţinut pornografic, vă îndeamnă să consumaţi alcool ori droguri, ori vă provoacă să vă faceţi rău, anunţaţi apropiaţii şi faceţi o sesizare la Poliţie.

Nu acceptaţi niciodată să vă întâlniţi direct cu o persoană cunoscută pe Internet -  oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt şi astfel puteţi deveni victima traficului de persoane sau a altor întâmplări tragice.

Nu spuneţi parola de la e-mail altor persoane, deoarece acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele vostru sau pot intra pe site-uri interzise.

Manifestaţi atenţie în utilizarea reţelelor de socializare. Este de preferat să restricţionaţi accesul la acestea, astfel încât să poată fi vizualizate doar de către prieteni.

Evitaţi postarea pe Internet a fotografiilor personale.

Aveţi în vedere că nu tot ceea ce citiţi sau vedeţi pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, adult sau copil, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată.

Nu instalaţi pe calculator programe sau aplicaţii, din surse nesigure sau din link-uri primite pe e-mail. Ele pot conţine viruşi şi pot produce pagube irecuperabile.

În cazul în care primiţi pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschideţi. De asemenea, nu accesaţi link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje.

Citeşte şi:

UPDATE Cinci elevi, sufocaţi după ce au mimat moartea în clasă. Medic: „Un copil ne-a spus că nu jucau Balena Albastră“
 


 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite