Şase ore la coadă pentru 30 de secunde la raclă. Culisele pelerinajului de la Iaşi: o femeie „posedată” s-a zvârcolit lângă raclă, un bărbat şi-a scrântit piciorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva mii de pelerini din toate colţurile ţării au ajuns luni la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva. Potrivit estimărilor „Adevărul”, în cursul zilei de luni, fiecare credincios a avut un timp mediu de 30 de secunde pentru a se ruga la racla Sfintei, unii dintre ei aşteptând la rând şi şase ore.

Credincioşi din toate colţurile ţării au poposit luni la Iaşi pentru a participa la manifestările religioase prilejuite de Sărbătoarea Cuvioasei Parascheva. Deşi sărbătoarea oficială este pe 14 octombrie, când în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi va avea loc şi o slujbă, primii pelerini au început să vină la Iaşi încă de la finele săptămânii trecute, maximul fiind atins în cursul zilei de luni când, după estimările corespondentului „Adevărul”, calculate în funcţie de datele furnizare de autorităţi, aproximativ 10.000 de persoane s-au aşezat la coada din preajma Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru a se închina la moaştele Cuvioasei Parascheva. 

30 de secunde de rugăciune 

Reporterii „Adevărul” au monitorizat câţi pelerini ajung să se închine la moaşte timp de o oră. Calculul a pornit de la timpul efectiv petrecut de fiecare credincios în faţa raclei. A reieşit că, în intervalul de aproximativ 30 de secunde, şase pelerini aveau timp să se roage la Sfânta Parascheva sau să îşi atingă bunurile personale de racla acesteia. Raportat la aceste date, reiese că, într-o oră, în jur de 700-750 de persoane aveau timp efectiv să treacă pentru se ruga la moaşte. Interpelaţi despre acest aspect, reprezentanţii Jandarmeriei au precizat că nu pot oferi cifre exacte cu privire la numărul de persoane care au aşteptat la coadă. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în schimb, estimau luni după-amiază, în jurul orei 17.00, că aproximativ 10.000 de oameni ar fi trecut pe la raclă, după cum ne-a declarat preotul Marian Timofte, purtătorul de cuvânt al insituţiei bisericeşti. 

image


 

Din estimările autorităţilor, timpul maxim de aşteptare a fost de aproximativ 6 ore, fiind însă şi perioade în care credincioşii au ajuns la moaşte în mai puţin de trei ore. 

„Mă rog pe copiii mei”

Mariana Neagu, de 65 de ani, a ajuns luni la Iaşi după un drum de aproximativ trei ore. Femeia a venit de la Galaţi pentru a se ruga la moaştele Sfintei Parascheva şi spune că a mai făcut pelerinajul şi în urmă cu trei ani, atunci când Cuvioasa ar fi ajutat-o în problemele de familie pe care le avea. „M-a ajutat Dumnezeu să ajung şi anul acesta la Cuvioasă. Am venit de dimineaţă şi voi sta până mâine, la o rudă. M-am rugat la Sfânta Parascheva să îmi dea sănătate mie dar şi celor doi copii pe care îi am. Simt o mare bucurie că am reuşit să ajung şi să îi cer ajutorul Cuvioasei”, ne-a spus femeia, care a venit cu un microbuz, din Galaţi. 
 

Un alt pelerin, Dinu Mihalcea, de 49 de ani, a aşteptat 4 ore pentru a ajunge la raclă. „Pentru sănătate în primul rând m-am rugat. În ultimii cinci ani am venit de fiecare dată şi Sfânta m-a ajutat să fiu sănătos”, ne-a spus bărbatul venit din Suceava. 

image

Preotul Marian Timofte ne-a precizat că foarte mulţi pelerini au venit pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva  şi din alte ţări, cum ar fi Serbia sau Bulgaria. Luni seară, în jurul orei 18.00, doar câteva sute de persoane se mai aflau la coadă pentru a se ruga la moaşte. 

Femeia presupus posedată 

Un incident sporadic a fost înregistrat în jurul orei 14.00, când o femeie s-a târât pe jos şi a urlat că ar fi posedată. Jandarmii au transportat-o la un cort în care se acordau îngrijiri medicale, de unde femeia a plecat pe picioarele ei acasă.

image

Imagine surprinsă de fotoreporterul Dan Luca FOTO Ziarul de Iaşi

„Statistic vorbind, acolo unde sunt oameni mai multi, la orice tip de eveniment, nu neaparat religios - poate fi cultural, sportiv, o promoţie la un mall, cu cât sunt mai multe persoane cu atât posibilitatea de a apărea astfel de situaţii este mai mare. O manifestare mai ciudată nu trebuie văzută ca o posedare. Limita între boala psihică şi posedare este foarte, foarte fragilă. Dacă cineva este posedat, asta poate spune doar duhovnicul respectivei persoane”, ne-a mai spus Timofte. 

Şi-a scântit piciorul în timp ce era la coadă 

Până la închiderea ediţiei noastre, reprezentaţii Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, unitate mobilizată la Iaşi pentru a asigura ordinea şi liniştea publică, au raportat un număr de 15 cazuri medicale. În cursul dimineţii, mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza frigului, iar ulterior din cauza unor afecţiuni medicale preexistente. Doar trei persoane fuseseră transportate până la ora 17.30 la spital. Un caz mai special a fost cel al unui pelerin care aştepta în cursul dimineţii la coadă şi care, din cauza întunericului, a căzut cu piciorul între groapă nesemnalizată, suferind o entorsă. Un bărbat care făcea scandal, un caz catalogat ca fiind „minor” de către jandarmi, a primit un avertisment scris din partea oamenilor legii. 
 

„Pentru asigurarea mărurilor de siguranţă publică sunt angrenaţi 700 de lucrători din cadrul Ministerului Afacerilot Interne”, ne-a precizat Ionuţ Catană, purtător de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi bacău. Alături de efectivele acestei unităţi, în dispozitivele ce asigură paza şi protecţia pelerinilor mai sunt implicaţi poliţişti sau angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. 
 

Marţi, la Catedrala Mitropolitană vor avea loc trei slujbe, urmând ca miercuri, la Iaşi să ajungă Moaştele Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul.  

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite