VIDEO Cum trăiau dacii din aşezările de munte şi de câmpie. O expoziţie deschisă la Deva reconstituie viaţa strămoşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţie la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Expoziţie la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Muzeul din Deva a deschis, miercuri, o expoziţie inedită menită să ofere informaţii preţioase despre comunităţile care au populat actualul ţinut al Transilvaniei în urmă cu două milenii.

Expoziţia „Dacii de la munte, dacii de la câmpie”, cuprinde peste 120 de piese, apărute atât întâmplător, cât şi descoperite cu prilejul cercetărilor arheologice sistematice sau preventive, aproximativ 70 dintre aceste artefacte provenind de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

De asemenea, vizitatorii pot afla informaţii despre modul de viaţă al strămoşilor nostril, din suita de panouri explicative cu texte şi fotografii.

„A venit rândul vizitatorilor din judeţul Hunedoara să se bucure de aceste piese, cele mai multe dintre ele inedite, care, expuse fiind, reconstitue frânturi din viaţa dacilor, frânturi organizate de noi în aşa fel încât expoziţia să aibă şi un aspect didactic, şi în acelaşi timp şi estetic. Am încercat să scoatem în evidenţă materialele de cronstrucţie utilizate de daci în mod intens precum lemnul, piatra, metalele, dar şi uneltele cu care au realizat de toate, precum şi arme”, a declarat Iosif Ferencz, cercetător ştiinţific la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

Expoziţie la Muzeul Deva

Expoziţie despre daci la muzeul din Deva

Expoziţia Dacii de la munte, dacii de la câmpie

Vizitatorii muzeului din Deva vor putea vedea expoziţia până la sfârşitul acestei veri. Organizarea expoziei a fost rezultatul unei colaborîri dintre Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Universitatea de Vest Timişoara, Asociaţia ArheoVest Timişoara şi Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie Hunedoara.

muzeu deva
muzeu deva
deva muzeu
deva muzeu
deva muzeu

Vă recomandăm şi:

Şapte monede antice din aur şi argint, furate din Munţii Orăştiei, au fost repatriate din Marea Britanie

Şapte monede antice din aur şi din argint, ce fac parte din tezaure monetare provenind din zona Munţilor Orăştiei, au fost recuperate de la o casă de licitaţie din Marea Britanie, a informat Ministerul Public. Bunurile erau date în urmărire internaţională.

Marele secret al „eroului” care a predat 1,2 kilograme de Kosoni. Nemulţumit de oferta statului, bărbatul a traficat în Occident o comoară fabuloasă

Autorităţile statului român au intrat, în urmă cu şapte ani, în posesia unei comori de peste un kilogram de aur, în monede Koson, pe care un hunedorean care s-a recomandat „de bună credinţă” a predat-o. Personajul misterios s-a dovedit a fi un traficant de comori, care a participat la înstrăinarea altor tezaure valoroase, nemulţumit de oferta autorităţilor.

Secretele celui mai valoros tezaur de monede din Sarmizegetusa Regia: cum a dispărut comoara de 30 de kilograme de aur, vândută de traficanţi în Occident

Cel mai mare tezaur de monede antice din aur, descoperit în ultimul secol în România, a rămas de negăsit la aproape două decenii de la data în care a căzut în mâinile traficanţilor. Darius Liviu Baci şi Mircea Mihăilă, cei doi căutători de comori norocoşi, s-au îmbogăţit de pe urma vânzării celor peste 30 de kilograme de aur în monede antice.

VIDEO Adrian Stoicoi a fost arestat în dosarul tezaurelor dacice. Ce a declarat la percheziţiile în care au fost găsiţi kosonii şi statuetele unor zeităţi

Adrian Stoicoi, fost condamnat cu suspendare într-un dosar privind furturi de obiecte de patrimoniu, a fost din nou reţinut şi arestat preventiv, într-un dosar în care este cercetat pentru complicitate la furt de artefacte. În timpul percheziţiilor efectuate la casa acestuia de la poalele Sarmizegetusei Regia, Stoicoi a declarat pentru adevarul.ro că este hărţuit de câţiva ani de anchetatori.

Tezaurele fabuloase din Sarmizegetusa Regia. Peste 55 de kilograme de aur în monede antice şi 11 spirale din aur masiv sunt căutate prin Interpol

Curtea de Apel Alba Iulia va da sentinţe definitive în trei dosare penale în care membrii mai multor grupări au fost deja condamnaţi de Tribunalul Hunedoara pentru infracţiuni legate de traficul unor tezaure antice valoroase, sustrase din siturile arheologice din Sarmizegetusa Regia. O grupare a traficanţilor de comori a fost deja condamnată, iar alte anchete se află la Parchet. O cantitate impresionantă de aur este căutată, încă, prin Interpol.

Misterul dispariţiei lui Iulian Ceia, şeful traficanţilor de comori dacice. „Pionul“ condamnat în dosarul tezaurelor din Sarmizegetusa Regia, căutat de doi ani

Iulian Ceia, omul care a coordonat grupările traficanţilor de comori dacice, este de doi ani pe lista urmăriţilor internaţional, după ce Înalta Curte l-a condamnat la închisoare în dosarul tezaurelor din aur furate din Munţii Orăştiei. „Pionul“ a reuşit să se sustragă legii încă din 2014, iar odată cu dispariţia lui au rămas nedezlegate şi multe dintre misterele comorilor rămase nerecuperate de autorităţi.

Cum a pus mafia sârbă mâna pe cele mai valoroase comori dacice: traficul cu brăţări de aur comandat de Ilic Ljubisa

Unul dintre cele mai vechi dosare ale căutătorilor de comori din Munţii Orăştie este aproape de sentinţa definitivă. În dosarul tezaurelor, în care zece oameni sunt condamnaţi pe fond, au fost anchetaţi mai mulţi interlopi sârbi, pentru că au creat o reţea care se preocupa cu traficul de obiecte antice, iar cu ajutorul ei au fost scoase din ţară o serie de artefacte antice extrem de valoroase.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite