Video VIDEO Sărbătoare la Mănăstirea Prislop. Mii de oameni au venit în pelerinaj de Rusalii, la mormântul lui Arsenie Boca
0De Rusalii, mii de pelerini au ajuns la mănăstirea Prislop din judeţul Hunedoara, pentru a asista la slujba religioasă şi pentru a se ruga la mormântul călugărului Arsenie Boca.
Mănăstirea Prislop a fost, duminică, la Sărbătoarea Rusaliilor, unul dintre cele mai vizitate locuri din vestul ţării.
Duminică, mii de oameni au venit în pelerinaj la mănăstirea din Ţara Haţegului, unde se află mormântul călugărului Arsenie Boca. De la primele ore ale dimineţii oamenii s-au aşezat la coadă pe aleea care duce spre cimitir ori au participat la slujba religioasă ţinută în foişorul din faţa bisericii medievale.
„Am profitat de vremea bună şi de vacanţă pentru a vizita mănăstirea. Am aşteptat la rând circa jumătate de oră pentru a spune o rugăciune în faţa mormântului părintelui Arsenie Boca”, a relatat Carmen, venită cu un grup de pelerini din Timişoara.
Nu doar Rusaliile au adus atmosfera de sărbătoare la Mănăstirea Prislop. Vineri, părintele Gurie, episcopul Devei şi al Hunedoarei, a ţinut slujba de sfinţire a noului corp de chilii al aşezării. „Noua clădire a fost finalizată în această primăvară, după mai mulţi ani de lucrări, fiind necesară pentru buna desfăşurare a activităţilor mănăstirii”, a informat Episcopia Devei şi Hunedoarei. Şi tot de la sfârşitul acestei săptămâni, elevele Seminarului Teologic „Sfânta Ecaterina” de la Mănăstirea Prislop, au celebrat finalul de an şcolar.
Biserica veche de şase secole
Biserica medievală Prislop datează din secolul al XIV-lea. Este locul în preajma căruia a vieţuit în urmă cu cinci secole, călugărul Ioan, canonizat de Biserica Ortodoxă Română. Ioan şi-a săpat o chilie în stâncă, în pădurea Silvaşului. A murit însă înainte de a termina de dăltuit fereastra acesteia, ucis de vânătorii care l-ar fi confundat cu un animal sălbatic.
La Mănăstirea Prislop se află mormântul şi piatra funerară a domniţei Zamfira, fiica domnitorului muntean Moise Vodă Basarab. La mijlocul secolului al XVI-lea, domniţa s-a refugiat în Ardeal, după ce tatăl ei a fost ucis. A vizitat mănăstirea din Ţara Haţegului, iar potrivit unor legende, după ce a băut din apa izvorului de la Prislop s-a vindecat de boala de care suferea. Atunci a decis să restaureze din temelii biserica şi să-i dăruiască odoare scumpe şi „o icoană făcătoare de minuni”. Tot aici a fost înmormântat duhovnicul Arsenie Boca, una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei. Duhovnicul a slujit la mănăstirea Prislop din anul 1948, după ce fusese mutat din mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş. În zilele de sărbătoare, mii de pelerini în mănăstirea din Ţara Haţegului, pentru a se ruga în faţa mormântului său. Mănăstirea Prislop are două hramuri, unul în 8 mai, când e sărbătorit Sfântul Ioan Evanghelistul, ocrotitorul lăcaşului, iar al doilea în 14 septembrie, de Ziua Crucii. În 28 noiembrie, dată la care a murit călugărul Arsenie Boca, este de asemenea, zi de sărbătoare la mănăstirea din Ţara Haţegului.
Vă recomandăm să citiţi şi: