Video VIDEO Panorama fascinantă din Masivul Parâng. Ce îi lipseşte staţiunii pentru a face faţă concurenţei
0Masivul Parâng se află în topul celor mai înalţi munţi din România şi oferă oaspeţilor săi privelişti spctaculoase, deşi staţiunea este departe de a fi una modernă.
Aflată la 10 kilometri de Petroşani, staţiunea montană Parâng se numără printre atracţiile Văii Jiului. De la înălţimea la care a fost înfiinţată, oaspeţii zonei turistice se pot bucura de panorama încântătoare a masivului şi a oraşelor Văii Jiului.
Staţiunea montană atrage însă mai puţini vizitatori decât „vecina” Straja (Lupeni), din Masivul Vâlcan. O explicaţie pentru acest fapt sunt investiţiile insuficiente din ultimii ani în modernizarea infrastructurii şi a serviciilor oferite în complexul turistic.
O şosea de patru kilometri, care urcă până la aproape 1.600 de metri în Parâng, se află în prezent în construcţie, iar finalizarea lucrărilor este aşteptată în vara acestui an. Este cea mai recentă investiţie derulată în Parâng, după inaugurarea instalaţiei de telescaun de circa doi kilometri din noiembrie 2014.
Panorama din Masivul Parâng.
Noua şosea aflată în şantier, din staţiune.
Masivul Parâng este principala atracţie turistică a amatorilor de excursii care ajung în Valea Jiului. Cele nouă pârtii din domeniul schiabil însumează peste opt kilometri, cea mai lungă dintre ele fiind Pârtia B, de 3,2 kilometri. Munţii Parâng sunt traversaţi de cea mai înaltă şosea din România, Transalpina, care ajunge la altitudinea de peste 2.000 de metri.
În masiv sunt un număr mare de lacuri glaciare, cele mai cunoscute fiind Mija, Călcescu, Roşiile şi Iezerul Îngheţat. Cel mai înalt vârf al masivului, Parângul Mare, are 2.519 metri. Peştera Muierilor, de pe valea Râului Galbena, şi Peştera Polovragi, de pe valea râului Olteţ, completează numărul atracţiilor turistice din zonă, alături de staţiunea Parâng.
Mai puteţi citi şi: