VIDEO Miting în Valea Jiului: peste 1.000 de oameni au cerut salvarea locurilor de muncă şi a oraşelor miniere
0Centrul municipiului Petroşani a fost ocupat astăzi de sute de mineri. Oamenii au participat la un miting în care au solicitat guvernanţilor soluţii viabile pentru salvarea mineritului din Valea Jiului şi a locurilor de muncă din Complexul Energetic Hunedoara.
Complexul Energetic Hunedoara se află într-o situaţie economică dificilă, iar mulţi dintre angajaţii minelor şi termocentralelor din cadrul companiei se tem că îşi vor pierde locurile de muncă.
În ciuda ploii mărute care a căzut în Petroşani, sute de oameni s-au strâns, sâmbătă, în centrul municipiului, pentru a-şi arăta nemulţuirile faţă de faptul că sunt ignoraţi în planurile legate de viitorul CEH.
Acţiunea a fost organizată de Sindicatul Muntele din cadrul CEH, iar la manifestaţia de protest s-au alăturat şi angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia, precum şi reprezentanţi ai Cartelului sindical Alfa.
Minerii au solicitat Guvernului României să găsească soluţii urgente pentru ca locurile de muncă din companie să poată fi păstrate. „Vrem lămpaşe aprinse, nu mâini întinse!”, au scris participanţii la miting pe unele dintre pancartele afişate.
De asemenea, în timpul marşului, a fost purtat un coşciug, pe care era inscripţionat "CEH".
Miting în curtea Complexului Energetic Petroşani (Video: Cristian Istoc)
Complexul Energetic Hunedoara a solicitat anul trecut intrarea în insolvenţă, din cauza datoriilor de peste 1,2 miliarde de lei, înregistrate către furnizori şi către statul român. Peste 6.000 e oameni lucrează în cadrul CEH, la termocentralele Mintia şi Paroşeni şi în exploatările miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan.
Vă recomandăm şi:
Spre sfârşitul anului 1977, Valea Jiului devenise o zonă militarizată, cu o populaţie tulburată de ameninţările autorităţilor, scriau jurnaliştii de la The New York Times. Totul se petrecea după ce în primele zile ale lunii august, peste 35.000 de oameni au protestat în Lupeni, faţă de condiţiile rele de muncă şi de lipsa alimentelor. Ceauşescu însuşi a ajuns în Valea Jiului pentru a-i calma, însă dictatorul nu şi-a respectat promisiunile.
Se împlinesc şapte ani de la una dintre cele mai mari tragedii petrecute în ultimele decenii în minele din Valea Jiului. În 15 noiembrie 2008, două explozii succesive într-un abataj al Petrilei au curmat viaţa a 13 oameni, mineri şi salvatori. Astăzi, minerii şi-au comemorat foştii colegi.
Ultimul vagonet de cărbune adus la suprafaţă din adâncurile Minei Petrila, cea mai veche exploatare minieră din Valea Jiului, a fost înâmpinat cu lacrimi de mineri. Evenimentul a marcat, simbolic, închiderea exploatării de huilă care a funcţionat neîntrerupt timp de 156 de ani.