VIDEO Locul blestemat de la poalele cetăţii dacice. Legătura dintre marile tragedii petrecute în 2017 pe calea ferată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai puţin de zece kilometri despart locurile celor mai mari tragedii înregistrate în 2017 pe calea ferată din judeţul Hunedoara. Sâmbătă, trei oameni au murit îngropaţi sub tonele de pământ şi bolovani prăvălite peste ei, în zona Cheilor Băniţei. De cealaltă parte a versantului, în aprilie 2017, doi mecanici de loclomotivă au murit, în trenul deraiat.

Moartea celor trei muncitori, striviţi sub greutatea mai multor tone de pământ şi bolovani din versantul prăbuşit a fost a doua mare tragedie petrecută în 2017, în zona de la poalele Cetăţii dacice Băniţa. În aprilie 2017, la mai puţin de zece kilometri, pe aceeaşi cale ferată, un marfar a deraiat, iar cei doi mecanici ai loclomotivei au murit pe loc în urma accidentului. 

Sâmbătă, în jurul orei 12:00, trei muncitori care lucrau pe un şantier de pe calea ferată Petroşani – Simeria au murit în urma unei alunecări de teren, în zona Cheilor Băniţei. „În 4 noiembrie 2017, la ora 11:49, un apel la 112 anunţa o situaţie de urgenţă, în zona Peştera Bolii, în urma căreia trei persoane care executau lucrări de consolidare la un pod de cale ferată au fost surprinse de un mal de pământ. Din informaţiile primite de la faţa locului s-a constatat faptul că două dintre victime erau acoperite în totalitate de pământ şi bucăţi de rocă, iar cea de a treia victimă a fost surpinsă parţial, având un picior prins sub o bucată de rocă, aceasta din urmă fiind declarată decedată”, informa Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. După cinci ore de la începerea intervenţiei, toţi cei trei muncitori decedaţi în urma alunecării de teren au fost scoşi de sub malul de pământ şi bolovani. Victimele aveau între 45 de ani şi 58 de ani şi erau din judeţul Bacău.

VIDEO: ISU Hunedoara

Lucrările trebuiau finalizate în noiembrie
Intervenţia a fost una dificilă şi a presupus o atenţie sporită din partea salvatorilor, peste 20 de oameni fiind implicaţi în operaţiuni, a informat ISU Hunedoara.

„Muncitorii care executau această lucrare nu sunt ceferişti, sunt angajaţii firmei SC Confer Grup - SC Radaria. Lucrările la podul respectiv sunt incluse in programul de reabilitare poduri-podeţe, lot RCF Timişoara, derulat din fonduri europene. Firma care execută lucrările este Sc Confer Grup - SC Radaria, iar termenul de finalizare a lucrărilor este noiembrie 2017. Facem precizarea că lucrările se executau pe firul II, traficul feroviar fiind operaţional doar pe firul I. Nu a fost oprită circulaţia feroviară, trenurile care tranzitează zona Petroşani - Băniţa circulând pe firul I”, a informat CFR Infrastructură.

Inspectorii de muncă şi procurorii au demarat anchete pentru a stabili împrejurările în care s-a produs tragedia. „În cazul accidentului de muncă de la Peştera Bolii, poliţiştii de la Transporturi Feroviare efectuează cercetări în REM, împreună cu inspectorii de la ITM Hunedoara, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani, pentru ucidere din culpă, neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă, în vederea stabilirii circumstanţelor în care s-a produs incidentul”, a informat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

Tragedia din aprilie, la câteva minute distanţă
În luna aprilie, la doar câţiva kilometri distanţă, pe aceeaşi cale ferată care trece pe la poalele cetăţii dacice Băniţa şi pe lângă Peştera Bolii, s-a petrecut un alt accident cu urmări dezastruoase. Tot într-o sâmbătă, în 8 aprilie 2017, în jurul orelor 14:30, un tren de marfă a deraiat între staţiile CFR Băniţa şi Merişor, în apropiere de Petroşani, iar doi oameni, un mecanic de locomotivă în vârstă de 66 de ani şi ajutorul său, în vârstă de 58 de ani au murit.

Cei doi conduceau o garnitură cu 16 vagoane, aparţinând operatorului privat Unicom Tranzit. Se deplasau dinspre Petroşani spre Simeria, iar scurt timp după ce trenul a părăsit gara Petroşani şi înainte de a intra în staţia Merişor, mecanicul trenului a anunţat defecţiuni la sistemul de frânare. A alertat impiegatul din următoarea gară, Merişor, că nu mai poate controla frânele garniturii şi că trebuie să i se facă loc pe linie. Într-o coborâre lină, cu o declivitate de 16 – 17 la mie, urmată de o curbă, trenul a deraiat. Locomotiva în care se afau cei doi mecanici a sărit de pe şine şi s-a înfipt în terasament, chiar pe viaductul construit peste pârâul Merişor şi DN 666. Viteza locomotivei, la impact, era de 95 de kilometri pe oră, informa ITM Hunedoara, iar cei doi mecanici erau băuţi, potrivit medicilor legişti. Patru vagoane s-au prăbuşit de pe pod, în zgomote infernale, de la o înălţime de peste 10 metri, iar linia ferată a fost distrusă pe o distanţă de peste 100 de metri.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Trei muncitori au murit după ce au fost prinşi sub un mal de pământ. Imagini de la locul tragediei

Tragedie în zona Cetăţii dacice Băniţa şi a Peşterii Bolii, din judeţul Hunedoara. Trei muncitori au murit sâmbătă, 4 noiembrie, după ce un mal de pământ s-a prăbuşit peste ei.

VIDEO Detalii înfiorătoare din trenul deraiat: mecanicii au alertat înainte de a muri că garnitura nu mai avea frâne

Mecanicii trenului marfar cu 16 vagoane, care a deraiat în apropiere de Petroşani, anunţaseră prin staţie defecţiuni la sistemul de frânare al locomotivei, susţin surse din rândul anchetatorilor. Cei doi au murit striviţi între fiarele garniturii, după ce marfarul a ieşit de pe şine, deasupra viaductului peste DN 666, iar mai multe vagoane s-au prăbuşit în râpă.

Un tren de marfă s-a prăbuşit la Hunedoara într-o prăpastie adâncă de 10 metri. Dosar penal pentru ucidere din culpă, după ce doi mecanici au murit

Un tren de marfă format din 16 vagoane, aparţinând unui operator privat, a deraiat, sâmbătă după-amiază, între staţiile Baniţa şi Merişor, din judeţul Hunedoara. Aaccidentul feroviar s-a produs în zona unui viaduct, iar şase vagoane şi locomotiva trenului au căzut într-o râpă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite