Unde şi până când mai pot fi depuse cererile pentru constituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prefectura Hunedoara.
Prefectura Hunedoara.

Românii pot formula cereri în vederea constituirii sau reconstituirii dreptului de proprietate asupra terenurilor cooperativizate, a terenurilor din zone necooperativizate sau a celor trecute în proprietatea Statului Român aferente locuinţelor, a informat Prefectura Hunedoara.

Prefectura judeţului Hunedoara face precizări cu privire la cele mai recente modificări ale Legii fondului funciar, destinate persoanelor care doresc să îşi reglementeze din punct de vedere juridic dreptul de proprietate cu privire la terenurile cooperativizate, terenurile din zone necooperativizate sau cele trecute în proprietatea Statului Român aferente locuinţelor.

În luna august 2018 a intrat în vigoare Legea nr. 231/2018 pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, iar în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare, mai precis până în data de 6 decembrie 2018, persoanele fizice şi juridice pot formula cereri în vederea constituirii şi/sau reconstituirii dreptului de proprietate privind suprafaţa de teren aferent casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul acestora care sunt evidenţiate ca atare în actele de proprietate, în cartea funciară, în registrul agricol sau în alte documente funciare, la data intrării în cooperativa agricolă de producţie sau în lipsa acestora, prin orice mijloace de probă, inclusiv declaraţii autentice de martori.

Potrivit reglementărilor menţionate de Prefectura Hunedoara, în cazul terenurilor aferente locuinţei, care nu au fost cooperativizate, deţinătorii sau moştenitorii acestora pot solicita comisiei judeţene emiterea titlului de proprietate, astfel: dacă solicitanţii figurează în registrele agricole sau registrele cadastrale şi în evidenţele fiscale,  dacă terenul este în proprietatea statului român şi persoanele solicitante au calitatea de proprietari ai construcţiilor de pe terenurile care fac obiectul prezentei legi. Subliniem faptul că nu fac obiectul acestei legi dosarele aflate în curs de soluţionare prin proceduri administrative ori judiciare.

De asemenea, actul normativ aduce modificări ale Legii fondului funciar nr.18/1991 şi cu privire la scoaterea definitivă sau temporară, respectiv introducerea în circuitul agricol a terenurilor.
„În acest sens, rugăm toate persoanele interesate să depună cereri la comisiile locale de fond funciar. Cererile vor fi depuse la primăriile pe raza cărora sunt situate terenurile. Orice alte cereri depuse după împlinirea termenului menţionat mai sus vor fi respinse ca fiind lovite de tardivitate. Pentru mai multe informaţii vă rugăm să vă adresaţi Comisiilor Locale de Fond Funciar, din unitatea administrativ-teritorială pe a cărei rază se află imobilul pentru care se va depune cererea”, a informat Prefectura Hunedoara.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Zeci de oameni au pichetat Prefectura, nemulţumiţi de transferul contribuţiilor sociale la angajaţi

VIDEO Protestul lui Vladimir Brilinsky împotriva politicienilor: „Am renunţat la viaţa mea ca să pot lupta liber”

VIDEO Momente emoţionante: cum au fost omagiaţi oamenii care au reprezentat oraşul la Marea Unire din 1918

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite