Traficanţii marii comori antice din aur au fost daţi în judecată. Ministerul Culturii cere daune pentru tezaurul dispărut, de patru milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Darius Liviu Baci şi Mircea Mihăilă, doi hunedoreni condamnaţi la închisoare pentru furtul şi traficarea unor tezaure antice estimate la aproape patru milioane de euro, au fost daţi în judecată de Ministerul Culturii, pentru recuperarea prejudiciului.

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale s-a îndreptat pe cale civilă, printr-o acţiune în răspundere delicturală depusă la Tribunalul Hunedoara, împotriva a doi condamnaţi într-un dosar al traficului de comori dacice din aur, sustrase din Sarmizegetusa Regia. Ministerul le solicită daune lui Darius Liviu Baci şi Mircea Mihăilă , după ce aceştia au fost condamnaţi la închisoare, pentru furtul unor tezaure estimate la peste patru milioane de euro.

În 9 decembrie 2016, Curtea de Apel Alba Iulia i-a condamnat, definitiv, pe cei doi inculpaţi, pentru infracţiuni de spălare de bani. Darius Baci a primit patru ani şi patru luni de închisoare, iar Mircea Mihăilă patru ani de închisoare. Instanţa a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă introdusă de minister, pentru recuperarea daunelor, urmînd ca statul român să intoducă acţiunea în faţa instanţei civile.

Iniţial, în dosarul judecat pe fond la Tribunalul Hunedoara, cei doi hunedoreni au fost obligaţi în solidar, să restituie Statului Român, prin Ministerul Culturii, tezaurul alcătuit dintr-un număr de 3.572 monede Lysimach şi Pharnakes, din aur, sau să achite contravaloarea acestora, în sumă de 3.771.950 Euro. De asemenea, erau obligaţi să plătească suma de 22.600 Euro, reprezentând valoarea compensaţiei echitabile plătită de Ministerul Culturii pentru recuperarea unui număr de 28 monede Lysimach, din aur. Statul român recuperase din tezaurele furate de gruparea celor doi 28 monede Lysimach, din aur, 35 denari romani din argint şi o tetradrahmă, precum şi tezaurul alcătuit dintr-un colier cu pandantive şi doi cercei, din aur. De asemenea, autorităţile au pus sechestru pe zeci de terenuri ale celor doi şi a mai confiscat de la Darius Liviu Baci suma de 15.000 Euro provenită din vânzarea colierului cu pandantive şi a doi cercei din aur, iar de la Mircea Mihăilă suma de 35.000 de dolari, provenită din vânzarea unei brăţări spiralice, din aur.


FOTO: Darius Liviu Baci.

image

Comori preţioase

Procurorii au stabilit că în perioada 1998 - 2009, Liviu Darius Baci şi Mircea Mihăilă, cu sprijinul a altor doi inculpaţi Romică Hândorean şi Florin Zvâncă, au desfăşurat activităţi sistematice de detecţii şi săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, în urma cărora au sustras şi valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor mai multe tezaure arheologice, pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional.

Liviu Darius Baci şi Mircea Mihăilă au fost acuzaţi de furtul unui tezaur monetar de peste 3.600 de monede antice din aur. Comoara a fost găsită în Şesul Căprăreţei, în apropiere de zona sacră a Sarmizegetusei Regia. Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, terasa se află în proximitatea zonei unde fraţii Nedelcu au furat în 6 mai 2000 şi 26 mai 2001, tezaurele de 10 brăţări (la Muchea Căprăreţei), respectiv cinci brăţări spiralice din aur (după Muchea Căprăreţei – La Bazine), parţial recuperate de organele judiciare şi depuse la Muzeul Naţional de Istorie a României. În perioada august 1998 - iulie 1999, cei doi au valorificat tezaurele monetare pe piaţa neagră prin intermediul unei filiere de traficanţi sârbi de antichităţi. Cele peste 30 de kilograme de monede Lysimach, Pharnakes şi Asander din aur au fost valorificate la casele de licitaţii din Europa Centrală şi SUA, afirmă anchetatorii.

Un alt tezaur care ar fi fost traficat de cei doi, estimat la 100.000 euro, este alcătuit dintr-un colier cu pandantive şi doi cercei din aur, fiind sustras în 2002 - 2003 din situl cetăţii dacice de la Căpâlna.

Liviu Darius Baci şi Mircea Mihăilă au mai fost acuzaţi şi de traficarea unui tezaur de 35 de denari romani din argint şi o tetradrahmă, descoperite în anul 2000 din punctul arheologic Dâncu Mare.Bunurile au fost recuperate şi se află la muzeul din Alba Iulia.

În prezent, peste 55 de kilograme de aur, în monede şi bijuterii antice, sunt căutate prin INTERPOL, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Valoarea tezaurelor este impresionantă. Astfel, „sunt urmărite în continuare, prin INTERPOL, tezaurele care formează obiectul mai multor dosare penale: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kilograme), din care s-au recuperat 37 piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kilograme), din care s-au recuperat 1.038 piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 280 monede; cinci scuturi regale din fier; 11 brăţări spiralice din aur; tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc”, informa, recent, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.


Vă recomandăm şi:

VIDEO Adrian Stoicoi a fost arestat în dosarul tezaurelor dacice. Ce a declarat la percheziţiile în care au fost găsiţi kosonii şi statuetele unor zeităţi

Adrian Stoicoi, fost condamnat cu suspendare într-un dosar privind furturi de obiecte de patrimoniu, a fost din nou reţinut şi arestat preventiv, într-un dosar în care este cercetat pentru complicitate la furt de artefacte. În timpul percheziţiilor efectuate la casa acestuia de la poalele Sarmizegetusei Regia, Stoicoi a declarat pentru adevarul.ro că este hărţuit de câţiva ani de anchetatori.

Tezaurele fabuloase din Sarmizegetusa Regia. Peste 55 de kilograme de aur în monede antice şi 11 spirale din aur masiv sunt căutate prin Interpol

Curtea de Apel Alba Iulia va da sentinţe definitive în trei dosare penale în care membrii mai multor grupări au fost deja condamnaţi de Tribunalul Hunedoara pentru infracţiuni legate de traficul unor tezaure antice valoroase, sustrase din siturile arheologice din Sarmizegetusa Regia. O grupare a traficanţilor de comori a fost deja condamnată, iar alte anchete se află la Parchet. O cantitate impresionantă de aur este căutată, încă, prin Interpol.

Misterul dispariţiei lui Iulian Ceia, şeful traficanţilor de comori dacice. „Pionul“ condamnat în dosarul tezaurelor din Sarmizegetusa Regia, căutat de doi ani

Iulian Ceia, omul care a coordonat grupările traficanţilor de comori dacice, este de doi ani pe lista urmăriţilor internaţional, după ce Înalta Curte l-a condamnat la închisoare în dosarul tezaurelor din aur furate din Munţii Orăştiei. „Pionul“ a reuşit să se sustragă legii încă din 2014, iar odată cu dispariţia lui au rămas nedezlegate şi multe dintre misterele comorilor rămase nerecuperate de autorităţi.

Cum a pus mafia sârbă mâna pe cele mai valoroase comori dacice: traficul cu brăţări de aur comandat de Ilic Ljubisa

Unul dintre cele mai vechi dosare ale căutătorilor de comori din Munţii Orăştie este aproape de sentinţa definitivă. În dosarul tezaurelor, în care zece oameni sunt condamnaţi pe fond, au fost anchetaţi mai mulţi interlopi sârbi, pentru că au creat o reţea care se preocupa cu traficul de obiecte antice, iar cu ajutorul ei au fost scoase din ţară o serie de artefacte antice extrem de valoroase.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite