Traficanţii de icoane valoroase, furate din bisericile vechi, au fost condamnaţi. Vor face ani grei de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Judecătoriei Deva au pronunţat sentinţa în dosarul traficanţilor de icoane, furate din bisericile vechi din satele Hărţăgani, Caraci, Almaşu Mic de Munte, Urisiu de Sus, Urisiu de Jos, Pănet, Sănculeşti şi Chituci.

Judecătoria Deva a pronunţat sentinţa în dosarul jafurilor din bisericile monument istoric. Cinci hunedoreni au fost condamnaţi penru furtul a peste 100 de icoane vechi, de patrimoniu, din bisericile judeţelor Hunedoara, Mureş şi Vâlcea.

În acest dosar, magistraţii i-au condamnat pe Dumitru Vidrighin şi Dumitru Giurcoiu la pedepse a câte opt ani şi patru luni închisoare, pentru mai multe infracţiuni de furt calificat. Traian Căldărar şi Danciu Căldărar au fost condamnaţi la câte şase ani şi opt luni de închisoare, pentru complicitate la furt calificat, iar Danciu Căldărar Jr. a primit o pedeapsă de cinci ani închisoare, pentru complicitate la furt calificat. Un alt inculpat a fost achitat de acuzaţia de tăinuire. Cei cinci condamnaţi vor trebui să plătească fiecare cheltuieli judiciare de până la 16.000 de lei. Sentinţa nu este definitivă.

Potrivit anchetatorilor Mihai Vidrighin, Dumitru Giurcoiu, Ioan Soare, Danciu Căldărar, fiul său Dăncică şi Traian Căldărar au fost acuzaţi de cel mai mare jaf produs în bisericile vechi din satele Hărţăgani, Caraci, Almaşu Mic de Munte, Urisiu de Sus, Urisiu de Jos, Pănet, Sănculeşti şi Chituci.

Gruparea specializată în jefuirea bisericilor vechi a fost destructurată în perioada 2011 – 2012, în urma acţiunilor Poliţiei şi Parchetului. Anchetatorii au stabilit că inculpaţii au participat la furtul a 114 icoane şi alte obiecte bisericeşti, dintre care peste 80 au fost recuperate şi returnate bisericilor.

Hoţi specializaţi în spargeri de biserici

Cei care furau icoanele nu erau însă experţi în artă bisericească, ci doar executau ordinele unor persoane care se ocupau cu traficul de obiecte de patrimoniu. Percheziţiile în urma cărora a fost recuperat o parte din prejudiciu au avut loc la domiciliile hoţilor, din judeţul Sibiu, şi la locuinţele unor colecţionari de obiecte de artă, din Bucureşti.

„Percheziţiile efectuate au avut drept scop identificarea mai multor persoane suspectate de furturi de icoane pictate pe lemn şi pe sticlă, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural - naţional. Din investigaţiile efectuate a reieşit că icoanele au fost sustrase din lăcaşe de cult de pe raza judeţelor Hunedoara, Vâlcea şi Mureş. În urma percheziţiilor efectuate s-au ridicat mai multe icoane pe lemn şi pe sticlă, în continuare efectuându-se cercetări pentru stabilirea provenienţei obiectelor descoperite”, informa Poliţia Română.

Unele dintre piese, susţineau anchetatorii, au fost valorificate ulterior în schimbul unor sume impresionante, de ordinul zecilor de mii de euro, iar prejudiciul estimat iniţial în dosar era de 130.000 de lei. În prezent, inculpaţii sunt judecaţi în stare de libertate.


Vă recomandăm şi:

Traficantul îmbogăţit din jaful cetăţilor dacice a fost condamnat. Adi Stoicoi va plăti daune de 2,6 milioane de euro

Adrian Stoicoi, un hunedorean trimis în judecată pentru traficarea unor obiecte de patrimoniu sustrase din siturile cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei şi apoi traficate pe piaţa neagră, a fost condamnat la închisoare de Tribunalul Hunedoara. El va trebui să plătească daune de aproape 2,6 milioane de euro.

Cetăţile dacice din jurul Sarmizegetusei Regia au fost lăsate pradă profanatorilor

Patru cetăţi dacice din patrimoniul UNESCO, aflate în împrejurimile celebrei Sarmizegetusa Regia, au rămas abandonate la mila profanatorilor şi a braconierilor. Ministerul Culturii s-a opus deocamdată demersurilor autorităţilor judeţene de a administra siturile, însă nici nu a luat alte măsuri pentru a proteja monumentele istorice.

„Flota mocăniţelor“, traficată în Occident. Doi experţi în patrimoniu sunt acuzaţi că au falsificat probe pentru a-l salva pe austriacul Georg Hocevar

Doi experţi au fost puşi sub învinuire pentru falsificarea expertizelor unor locomotive de epocă, pentru a justifica exportul mai multor locomotive din patrimoniul cultural, de către omul de afaceri austriac Georg Hocevar. În depozitele lor s-au găsit 450 de plăcuţe ale unor trenuri vechi.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite