Staţiunea montană Straja face ultimele pregătiri înaintea sezonului de schi. Şoseaua a intrat în reparaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul spre Straja. FOTO: Lucian Resmeriţă. Facebook.
Drumul spre Straja. FOTO: Lucian Resmeriţă. Facebook.

Staţiunea montană Straja se pregăteşte de sezonul turistic. Şoseaua de 10 kilometri dintre Lupeni şi zona alpină a intrat în reparaţii.

Lucrările de reabilitare a Drumului judeţean 664 care leagă municipiul Lupeni de staţiunea Straja au demarat. Este turnat un strat de uzură pe circa trei kilometri, din cei 10 ai traseului, cheltuielile fiind suportate de Consiliul Judeţean Hunedoara.

Abia anul viitor, drumul judeţean va fi restaurat în totalitate susţin reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara, care administrează drumul. Aproape 300 de locuri noi de parcare vor fi amenajate la poalele muntelui, în zona telegondolei, a informat recent Primăria Lupeni.

Povestea staţiunii

Staţiunea Straja din Masivul Vâlcan se numără printre cele mai importante atracţii turistice din ţară. Este vizitată în special iarna, de iubitorii de schi, însă este şi un loc istoric şi o destinaţie pentru pelerini. În masivul Straja, unul din locurile de hotar din trecutul Transilvaniei, în Primul Război Mondial au murit peste 1.000 de soldaţi, o parte din ei fiind înmormântaţi în cimitirul eroilor din Lupeni. În memoria lor au fost ridicate, pe munte, schitul Sfinţilor Constantin şi Elena şi Crucea Eroilor.

Staţiunea se află la o altitudine de 1.445 de metri, la opt kilometri de municipiul Lupeni. Prima datare a localităţii Lupeni este făcută în urmă cu 350 de ani. Pe atunci, principala ocupaţie a locuitorilor acestor zone era creşterea animalelor şi vânătoarea. Începând cu secolul al 19-lea, odată cu descoperirea zăcămintelor de cărbune, această zonă a fost intens colonizată, Lupeniul devenind un puternic centru industrial carbonifer al României.

În Straja sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu (teleschi). Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă. Prin cele 12 pârtii de schi, staţiunea Straja însumează aproximativ 26 kilometri de domeniu schiabil. În Straja sunt 11 instalaţii de transport pe cablu, dintre care două telescaune şi o telegondolă. În urma construirii telegondolei şi a telescaunului de pe Vf. Straja, au apărut pârtii noi, cea mai lungă fiind Pârtia Straja, cu o lungime de peste opt kilometri. În sezonul 2016-2017 a fost inaugurat telescaunul de pe Pârtia Constantinescu, iar din sezonul 2017-2018 un telescaun care a luat locul teleschiului 2.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Staţiunea care se transformă într-un loc de pelerinaj. Povestea tunelului celor 365 de sfinţi şi a „minunilor” din Straja

Aniversarea ursului Baloo, vedeta staţiunii Straja. Mărturia celui care l-a salvat: „L-am găsit inconştient, înfometat şi pierdut de familie“

Cum să fabrici un brand religios de România cu o „icoană care a plâns de trei ori” într-un restaurant. Călugării au făcut minuni cu Sf. Varvara, la Straja

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite