Sporurile minerilor vor fi tăiate. Cum a explicat administratorul CEH denunţarea Contractului Colectiv de Muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mineri au protestat vineri faţă de decizia administratorului judiciar al Complexului Energetic Hunedoara de a denunţa Contractul Colectiv de Muncă. Mai multe beneficii ale angajaţilor CEH vor fi înlăturate. Printre ele se numără sporuri pentru sărbătorirea Crăciunului şi pentru Ziua Femeii.

Contractul Colectiv de Muncă încheiat în 2014 între patronatul Complexului Energetic Hunedoara şi salariaţii companiei a fost considerat dezavantajos de către administratorul judiciar al societăţii, Casa de Insolvenţă GMC S.P.R.L.

”Considerăm că acest contract colectiv de muncă (CCM), aşa cum este negociat la ora actuală, ţinând cont de faptul că societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. se află în faţa unui blocaj financiar (în prezent se efectuează numai plăţile strict necesare), a înregistrat pierderi semnificative începând cu anul 2013, bugetul de venituri şi cheltuieli este aprobat pe pierdere, nu face altceva decât să conducă societatea spre un faliment iminent”, a informat administratorul judiciar într-un raport privind cauzele care au condus la insolvenţa CEH, dpus la Tribunalul Hunedoara.

Ce drepturi vor fi eliminate

Prin denunţarea Contractului Colectiv de Muncă, cei peste 6.100 de angajaţi ai CEH nu vor mai beneficia de următoarele avantaje: tichete de masă, tichete cadou, masa caldă pentru salariaţii care îşi desfăşoară activitatea în condiţii speciale de muncă în procent de 100 la sută, zile destinate activităţilor sindicale, adaos pentru sărbătorirea Zilei meseriei, adaos pentru sărbătorirea Crăciunului, adaos pentru Ziua Femeii (8 martie), cota combustibil (energie electrică şi termică), cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, ajutoare financiare, ajutoare pentru calamităţi naturale declarate de autorităţile locale sau centrale, incendii sau explozii la locurile de domiciliu ale salariaţilor, ajutor boli grave si incurabile, accidente de muncă - conform regulamentului aprobat de Comisia paritară administraţie sindicat, adaos pentru ziua salariatului, prima jubiliară, transport gratuit la şi de la locul de muncă, zile libere plătite în cazul unor evenimente familiale deosebite sau alte situaţii, precum şi cu ocazia zilei meseriei.

De asemenea, informează reprezentanţii CEH, se mai pierd unele drepturi acordate doar în cazul concedierii: plăţi compensatorii acordate la concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului, plăţi compensatorii acordate în cazul concedierii colective. ”În legătură cu acestea, la Ministerul Energiei a fost depusă o solicitare privind includerea Complexului Energetic Hunedoara pe lista societăţilor ai căror angajaţi beneficiază de măsuri de protecţie socială în caz de disponibilizări colective, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 36/2013, cu modificările şi completările ulterioare”, a informatadministratorul judiciar al CEH.

”Ne aflăm în situaţia în care, pentru salariaţii pentru care se acordă masă caldă pe lângă această se acordă tichete cadou. Toate aceste avantaje acordate salariaţilor, la ora actuală se fac fără a fi plătite contribuţiile angajatorului la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale. De asemenea, pentru salariaţii care se pensionează, contribuţia la asigurările sociale se achită nominal pentru ca aceştia să beneficieze de stagiul complet de cotizare. Toate aceste cheltuieli trebuie analizate ţinând cont de faptul că la sumele brute acordate se adaugă şi contribuţiile angajatorului ceea ce semnifică o majorare a costurilor cu circa 23 la sută”, a informat Casa de Insolvenţă GMC S.P.R.L, în raportul publicat.

Se anunţă disponibilizări

Denunţarea Contractului Colectiv de Muncă era inevitabilă şi va fi urmată de o analiză riguroasă a structurii personalului, pentru a rămâne în activitate doar personalul direct productiv, precum şi reducerea posturilor dublate (reaşezarea organigramei), fiind singurele măsuri ce se mai pot lua pentru diminuarea cheltuielilor cu muncă vie. Ulterior, se va proceda la renegocierea contractului colectiv de muncă aşa cum prevede Legea 53/2003, privind Codul muncii, a informat administratorul judiciar.

”Nu suntem împotriva măsurilor active de combatere a şomajului, însă în prezent situaţia dificilă pe care o traversează Complexul Energetic Hunedoara S.A. determină ca o parte din aceste avantaje să nu poată fi acordate. Mai mult decât atât, nu considerăm că este echitabil ca unui salariat care are dreptul la pensie şi se poate bucura de dreptul său, să-i fie şi remunerat suplimentar acest drept (6 salarii tarifare de încadrare avute în luna anterioară pensionării pentru fiecare salariat, dar nu mai mult de 13.000 lei brut/salariat). Urmare parcurgerii contractului colectiv de muncă, opinia noastră este că acesta a fost negociat doar în favoarea salariaţilor, între acesteia şi societate, raporturile de muncă fiind inegale”, se mai arată în raportul casei de insolvenţă.

Drepturile acordate conform Contractului Individual de Muncă care nu vor fi afectate de denunţarea Contractului Colectiv de Muncă  sunt următoarele:  salariul de bază lunar brut, spor pentru vechimea în muncă, spor pentru fidelitate, spor de periculozitate,  spor de front, spor de şef echipă, brigadă, schimb, spor pentru radiaţii, spor pentru condiţii nocive şi periculoase, spor pentru mobilitate, spor pentru confidenţialitate, spor pentru condiţii deosebite, spor pentru lucru în timpul nopţii, spor pentru lucru efectuat în zilele de sâmbătă, duminică şi în zilele de sărbători legale, spor pentru orele lucrate suplimentar faţă de norma lunii, zilele de concediu negociate în CIM, precum şi alte drepturi prevăzute de lege (indemnizaţia de concediu, indemnizaţia pentru concedii medicale, zile libere pentru donarea de sânge conform legii, diurna conform legii), a informat administratorul CEH.

Contractul colectiv de muncă al salariaţilor din cadrul Complexului Energetic Hunedoara a fost denunţat de administratorul judiciar al companiei aflete în insolvenţă. Peste 6.000 de oameni sunt afectaţi deaceastă decizie. ”Urmare acestui fapt, relaţia angajat - angajator va fi reglementată în conformitate cu prevederile contractelor individuale de muncă, beneficiile şi sporurile stipulate expres (valoric şi procentual) în cadrul acestora nefiind afectate”, a informat reprezentantul Complexului Energetic Hunedoara.

Complexul Energetic Hunedoara a solicitat anul trecut intrarea în insolvenţă, din cauza datoriilor de peste 1,2 miliarde de lei, înregistrate către furnizori şi către statul român. În prezent, peste 6.100 de oameni lucrează în cadrul CEH, la termocentralele Mintia şi Paroşeni şi în exploatările miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan.


Vă recomandăm şi:

Ceferiştii au protestat în faţa Prefecturii Hunedoara, necăjiţi de soarta companiei

Angajaţii Căilor Ferate Române şi pensionarii ceferişti au participat marţi la o acţiune de protest, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei nefavorabile în care se află. Participarea a fost redusă, mai puţin de 30 de persoane fiind prezente în faţa Prefecturii Hunedoara.

Ce s-a ales de mineri la 17 ani după bătălia de la Costeşti. Culisele violenţelor încheiate cu Pacea de la Cozia şi decăderea apocaliptică a oraşelor-mină

Evenimentele care au culminat, pe 23 ianuarie 1999, cu Pacea de la Cozia au rămas în istorie ca apogeul puterii minerilor din Valea Jiului. De acolo nu se mai putea merge decât în jos. Şi s-a ajuns atât de jos, încât localităţile prospere de acum 25 de ani au devenit ruine, iar titanii acelor vremuri scormonesc în munţii de bolovani în căutare de cărbune ca să aibă ce mânca.

Greva care a cutremurat România lui Ceauşescu, relatată de americani: cum au fost umiliţi miniştrii care au venit să îi calmeze pe mineri

Spre sfârşitul anului 1977, Valea Jiului devenise o zonă militarizată, cu o populaţie tulburată de ameninţările autorităţilor, scriau jurnaliştii de la The New York Times. Totul se petrecea după ce în primele zile ale lunii august, peste 35.000 de oameni au protestat în Lupeni, faţă de condiţiile rele de muncă şi de lipsa alimentelor. Ceauşescu însuşi a ajuns în Valea Jiului pentru a-i calma, însă dictatorul nu şi-a respectat promisiunile.

Şapte ani de la marea tragedie din Mina Petrila: 13 mineri au murit şi 15 au fost răniţi în exploziile din subteran

Se împlinesc şapte ani de la una dintre cele mai mari tragedii petrecute în ultimele decenii în minele din Valea Jiului. În 15 noiembrie 2008, două explozii succesive într-un abataj al Petrilei au curmat viaţa a 13 oameni, mineri şi salvatori. Astăzi, minerii şi-au comemorat foştii colegi.

Lacrimile ortacilor la închiderea Minei Petrila: „Am adăugat încă o tragedie şirului de drame din minerit“

Ultimul vagonet de cărbune adus la suprafaţă din adâncurile Minei Petrila, cea mai veche exploatare minieră din Valea Jiului, a fost înâmpinat cu lacrimi de mineri. Evenimentul a marcat, simbolic, închiderea exploatării de huilă care a funcţionat neîntrerupt timp de 156 de ani.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite