Scriitorul Eugen Evu a fost sărbătoritul campaniei „Premianţii fără premii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poetul Eugen Evu a fost invitatul special al organizatorilor campaniei civice „Premianţii fără premii”, menită să răsplătească oamenii valoroşi ai societăţii. Hunedoreanul a fost premiat simbolic în centrul Devei, pentru acitivitatea sa culturală.

Eugen Evu a fost astăzi invitatul special al campaniei „Premianţii fără premii”. Poetul din Hunedoara a venit în faţa devenilor strânşi în Piaţa Victoriei. Scriitorul a fost premiat simbolic pentru activitatea sa culturală şi literară.

„Eugen Evu a reuşit în 70 de ani de viaţă să trăiască şi să rămână de vioiciune şi agerime mai viu decât mulţi confraţi mai tineri. Ca vârstă, desigur, pentru că Eugen transcende vârstele şi domină prin fiinţare cu o naivitate de om bun şi cu o curăţenie sufletească la fel cu a mielului nevinovat la a cărui tăiere participăm toţi, până la atingerea singurei certitudini a existenţei: moartea. Din limpezimea existenţei şi a trăirilor sale, a vrut şi o face mereu, să ofere celor din jur motivele trăirii în bucurie pe care el le-a găsit prin poezie şi pe care nu le-a vrut doar pentru sine. Eugen Evu a refuzat să plece din Hunedoara sperând că vocea lui nu va răsuna în pustiu. Numai că peste vocea lui, furtunile pe care le-a îndurat în viaţă fac pustiu în jurul lui. Mai sunt câţiva care nu uită că la Hunedoara trăieşte într-o modestie de pustnic, poate cel  mai mare poet român al  momentului”, l-au prezentat iniţiatorii campaniei civice.

Eugen Evu este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi a publicat peste 40 de volume de proză şi poezie. Este un nume popular printre scriitorii actuali, deşi scrisul nu i-a adus satisfacţii materiale. A fondat mai multe reviste culturale, printre care Provincia Corvina şi Semne. De asemenea, scriitorul este cetăţean de onoare al municipiului Hunedoara şi al judeţului Hunedoara.


Vă recomandăm şi:

Patimile lui Eugen Evu, poetul hăituit de fosta Securitate pentru o anonimă adresată lui Nicolae Ceauşescu

Eugen Evu şi-a făcut publice dosarele CNSAS. Timp de două decenii, scriitorul s-a aflat în atenţia Securităţii, fiind considerat un “element cu manifestări duşmănoase la adresa orânduirii socialiste”. A fost turnat de vecini, prieteni şi colegi, însă cele mai mari probleme le-a avut după ce în 1982 i-a trimis o scrisoare anonimă lui Nicolae Ceauşescu.

Marş istovitor în memoria lui Avram Iancu: a parcurs 100 de kilometri desculţ până la mormântul „crăişorului”

Scriitorul Laurian Stănchescu a ajuns astăzi la Ţebea, unde se află locul de veci al celui supranumit „crăişorul munţilor”, Avram Iancu. Laurian a parcurs desculţ drumul dintre Vidra de Sus, unde s-a născut liderul românilor din Transilvania din vremea Revoluţiei de la 1848, şi Ţebea, unde a fost înmormântat Avram Iancu.

Eugen Evu povesteşte despre cenzura cărţilor

Povesteşte, hâtru şi puţin aplecat de ani, că ar fi vrut să fie jurnalist, însă pentru că tatăl său era pastor penticostal, comisia de exeminare a decis că nu are „origini sănătoase”, aşa că a trebuit să renunţe la studiile pe care intenţiona să le facă la Academia „Ştefan Gheorghiu”. Până la urmă, „morbul” cuvintelor l-a adus însă tot în zona literaturii, hunedoreanul publicând versuri, eseistică, proză, memorialistică, dar şi literatură pentru copii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite