Recordurile inutile cu care românii au uimit lumea: cum am devenit campioni mondiali la cârnaţi afumaţi şi balmoş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu doar mărimea Casei Poporului şi performanţele Nadiei Comăneci au dus România în Cartea Recordurilor, ci şi o serie de fapte care nu au necesitat eforturi considerabile.

Un lung şir de recorduri culinare i-au adus pe români în Cartea Recordurilor. Printre realizările cu care au atacat Guiness Book se numără însă şi câteva recorduri inutile, din alte domenii.

Cârnaţul afumat din Bucureşti
În anul 2008, românii intrau în Cartea Recordurilor cu cel mai mare cârnaţ afumat din lume. A fost preparat în Bucureşti şi inaugurat de fostul primar Sorin oprescu, iar  în reţeta sa au intrat 70 de kilograme de carne, slănină, condimente, usturoi şi ingrediente „secrete”, afirmau bucătarii.

Cea mai mare lingură de lemn
Un meşter popular din Mioveni a intrat în cartea recordurilor realizând cea mai mare lingură de lemn din lume. Obiectul are o lungime de aproape 18 metri şi o lăţime care ajunge până la 1,5 metri. Lingura Uriaşă a fost cioplită de Ioan Rodos şi fiul său Gheorghe Rodos, a fost încrustată cu motive tradiţionale şi expusă la centrul cultural din localitate. Recordul anterior îl reprezenta o lingură de lemn, lungă de 12 metri, din India.

Salata de legume de aproape 20 de tone
Cea mai mare salată de legume şi verdeţuri a fost gătită în România, în 2012. A cântărit peste 19.050 kilograme şi a putut fi degustată la Centrul Expozitional Pantelimon din Bucureşti, Romania. Şase tone de roşii, patru tone de salată verde, patru tone de castraveţi, două tone de ceapă şi două tone de morcovi au fost ingredientele principale ale salatei, la care s-au adăugat 400 de kilograme de măsline, 800 de litri de ulei şi 400 de kilograme de sare.

Cea mai mare pâine rustică
Românii deţin recordul celei mai mari pâini rustice cu cartofi, cu o greutate de aproape 100 de kilograme. Recordul a fost înregistrat în 2013, la târgul Indagra. Pentru coacerea pâinii au fost folosite 57 de kilograme de făină, 10 kilograme de cartofi, 34 de litri de apă, un kilogram de drojdie şi sare. După omologarea recordului, pâinea a fost împărţită la 800 de persoane.

Cel mai mare steag
În mai 2013, românii au intrat din nou în Cartea Recordurilor, prin realizarea elui mai mare steag naţional din lume. Tricolorul desfăşurat pe aerodromul Clinceni de lângă Bucureşti avea o lungime de 330 de metri, o lăţime de 220 de metri şi cântărea cinci tone. Precedentul record a fost omologat cu trei ani mai devreme, în Liban.

Record la ciorba de burtă
Românii deţin recordul şi la capitolul ciorbă de burtă. Cea mai mare cantitate de ciorbă de burtă din lume a fost gătită la un festival culinar din Bucureşti, în 2009, având 1.058 de litri. Ciorba a fost pregătită timp de şapte ore, de opt bucătari, iar din ea au fost oferite peste 5.000 de porţii.

Cea mai lungă scrisoare
Peste 1.000 de copii cu vârste între 8 şi 14 ani au participat în 2008 la scrierea celei mai lungi scrisori adresate lui Moş Crăciun. Timp de zece zile, un sul de hârtie lung de peste 400 de metri a devenit locul unde elevii şcolilor din Braşov şi-au aşternut gândurile şi dorinţele de Crăciun.

Ceapa din Cartea Recordurilor
O statuie ciudată din comuna sălăjană Pericei a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai mare monument dedicat cepei. A  fost realizat de Cornel Dulgheru şi măsoară şase metri, bulbul având o înălţime de 4,5 metri. Statuia a fost dezvelită în 2007, cu prilejul primei ediţii a Festivalului Cepei, iar tot atunci agricultorii sălăjeni au împletit o cunună din 45.000 de cepe, care a avut o lungime de 4.518 metri. Şi cununa a intrat în Cartea Recordurilor.

Cel mai mare balmoş din lume
În toamna anului 2007, un nou record românesc a fost înregistrat în Cartea Recordurilor. Localnicii mai multor sate din Munţii apuseni au gătit împreună cel mai mare balmoş din lume, de peste 500 de kilograme. Pentru entru pregătirea balmoşului s-au folosit 443 de kilograme de smântână, luată de la sătenii din Gârda şi Arieşeni, 4,5 kilograme de sare, 35 de kilograme de făină albă şi peste 55 de kilograme de mălai. Balmoşul a fost împăţit la 2.000 de oameni veniţi la târgul de turism din Arieşeni.

Cea mai mare omletă ţărănească din lume
În 2009, un nou record culinar i-a fost atribuit României. O echipă de peste 20 de bucătari a gătit ce mai mare omletă ţărănească din lume. Au fost folosite ca ingrediente 30.000 de ouă, o tonă şi jumătate de cartofi, 300 de kilograme de legume, 400 de kilograme de caşcaval, 200 de litri de ulei, 30 de kilograme de pătrunjel, 15 kilograme de sare şi trei kilograme de piper, iar rezultatul a fost o omletă de peste 20 de metri pătraţi şi aproape patru tone.

Clujul deţine recordul rujului
În 8 martie 2014, românii au doborât recordul privind cele mai multe persoane care s-au rujat împreună timp de un minut. 1.384 de clienţi ai unui mall din Cluj-Napoca au participat acţiunea organizată în prezenţa unui reprezentant al Guinness Book, care a venit special de la Londra pentru a omologa recordul stabilit de clujeni. Recordul doborât era de 1.002 persoane care şi-au aplicat ruj pe buze, fără pauze, timp de un minut.

Românii mai deţin recordul mondial la cel mai mare gulaş, cel mai lung lanţ de pizza, cel mai mare bulz, cea mai mare pască.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Jurnalistul care a bătut toate recordurile la donări de sânge. A dat zeci de litri, iar lumea vine la uşa lui pentru a-l aduce la centrul de transfuzii

Jurnalistul Amarildo Szekely este cel mai cunoscut donator de sânge din Hunedoara. De aproape trei decenii este „client” fidel al centrului de transfuzii, iar în urmă cu câteva zile a înregistrat donaţia cu numărul 100.  Zeci de litri de sânge i-au fost recoltaţi lui Amarildo Szekely, de-a lungul ultimelor decenii.

Secretele Carpaţilor, locul unde s-au născut strămoşii noştri. Cele mai fascinante curiozităţi despre munţii României

Nenumărate mărturii oferă o aură legendară şi spirituală Carpaţilor, munţii care se întind pe o treime din suprafaţa României. Carpaţii impresionează prin strânsa legătură cu istoria strămoşilor noştri, dar şi prin numeroasele recorduri pe care le înregistrează.

Cele mai stranii întâmplări cu animale: vulpea care îi întâmpină pe turişti în Retezat, câinele salvat de la sinucidere

O pereche de lebede salvată de pe balta îngheţată, caprele negre care nu se tem de călătorii din Ţinutul Momârlanilor şi vulpea care le cere mâncare turiştilor din Retezat au fost vedetele necuvântătoare ale unor întâmplări emoţionante petrecute în Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite