Povestea secretă a ultimului miting anticomunist înainte de urgia sovietică. Ostaşul rus snopit în bătaie de ţărani
0
Note secrete păstrate la arhive dezvăluie atmosfera ultimelor mitinguri ale partidelor istorice în primii ani de comunism, dinainte de desfiinţarea lor şi eliminarea celor mai de seamă reprezentanţi ai acestora. La un astfel de eveniment, chiar şi soldaţii sovietici au avut de suferit de pe urma furiei mulţimii.
Un raport al Siguranţei, păstrat în Arhivele Naţionale – judeţul Hunedoara, dezvăluia atmosfera tensionată din jurul ultimelor mitinguri ale simpatizanţilor partidelor istorice, înainte ca regimul comunism susţinut de sovietici să le desfiinţeze şi să le anihileze liderii. Notele secrete dezvăluiau incidentele din timpul unui miting organizat de fruntaşii Partidului Naţional Liberal în Haţeg, înainte de alegerile din anul 1946.
Mitingul a avut loc în 25 martie 1946, în Haţeg, şi s-a soldat cu incidente. Un ostaş sovietic a fost bătut, iar poliţia a arestat mai multe persoane. Iată cum era descris evenimentul, în notele secrete ale Biroului de Siguranţă al Poliţiei Deva.
Darea de seamă
„În dimineaţa zilei de 25 martie 1946, au început să sosească în localitate cu maşini mici şi cu autobuze delegaţii PNL Brătienist, pentru a discuta alegerea noului Comitet de conducere al Partidului în judeţul Hunedoara. Afost aleasă această zi pentru că în această localitate ziua întâi a fiecărei săptămâni este zi de târg, astfel ţăranii din împrejurimi vin să îşi vândă produsele aici. În aceeaşi dimineaţă a sosit în localitate o maşină cu circa 30 de muncitori din Valea Jiului, care au venit să asiste la dezbaterile congresului. Pe la orele 10 au sosisit dinspre Toteşti şase călăreţi pavoazaţi cu diagonale tricolore, urmaţi de un grup de circa 200 de indivizi mergând pe jos, având cu ei muzică şi fanfară. Ei veneau cântând şi strigând fel de fel de lozinci ale partidelor istorice. Congresul a fost deschis în jurul orei 10:30. La auzul muzicii şi al imnului regal, mulţimea de ţărani veniţi la târg s-a adunat în curtea Cooperativei Ţara Haţegului şi pe stradă”, informa raportul Siguranţei.
Incident provocat de un agitator
Constantin Bursan, fost deputat la acea vreme şi preşedinte de onoare al partidului şi avocatul Iuliu Nasta, şef al liberalilor din judeţul Hunedoara, au luat cuvântul în deschiderea manifestrii. „Printre altele dl. Nasta a accentuat că dacă poporul este stăpân, el, poporul, poate să-l ridice la rangul de conducere pe acela care merită şi poate să înlăture pe aceia nevrednici de conducere. Oare liberalii nu conduc mai bine ţara? Au urmat strigăte jos huliganii etc”, informa nota secretă.
În timpul discursului, un localnic pe nume Voicon Cornel a strigat „Trăiască Frontul Plugarilor şi ţăranii, talpa ţării”. „A fost înhăţat imediat de doi bărbaţi din Haţeg, Ioan Hulpuş şi Vasile Deneş, îmbrâncit şi apoi producându-se o încăierare în urma căreia Voicon a fost lovit cu ciomagele. Văzând această încăierare, un soldat sovietic ce se afla în localitate cu o maşină şi care asista şi el la acest congres, a tras un foc de armă în sus, cu scopul de a linişti spiritele. Hulpaş, împreună cu alţi ţărani liberali au încercat să dezarmeze ostaşul, îmbrâncindu-l şi lovindu-l. A intervenit imediat poliţia locală şi gardianul Ioanci Ignat, care a luat arma dela ostaşul sovietic şi l-a apărat de loviturile bătăuşilor, conducându-l apoi la sediul PCR din localitate”, se arăta în nota informativă a Biroului de Siguranţă.
Mai mulţi localnici au reclamat că au fost loviţi în timpul încăierării, iar spiritele au fost calmate după intervenţia forţelor de ordine. Mitingul a continuat, însă o parte din mulţime a fost dispersată, rămânând circa 500 de oameni să asculte discursurile liderilor PNL.
Discursurile politicienilor
„Oratorul Iuliu Nasta a arătat că liberalii au făcut legea conversiunii şi că în colaborare cu PNŢ Maniu şi perfectă unire cu M.S. Regele Mihai I au făcut actul măreţ de la 23 august 1944. A arătat că PCR este mare vinovat în ţara românească şi că mai vinovaţi decât comuniştii sunt cozile lor de topor ca Frontul Plugarilor etc., care s-au pus în slujba comuniştilor (strigăte: jos jidanii, jos comuniştii)”, consemnau informatorii. Constantin Sporea, director de liceu în Deva şi vicepreşedinte al partidului le-a spus oamenilro strânşi la miting că face politicăliberală de 45 de ani, îndemnându-i să se strângă în jurul PNL Brătianu. „A urmat la cuvânt plugarul Dăncesc Leonte din comuna Boşorod, care a arătat că în trecut ţăranii români o duceau bine, înfrăţiţi fiind săracii şi bogaţii, iar astăzi nu au sare, alimente vite şi nimica, acentuând cu următoarele cuvinte: nouă atunci ne-a mers bine, când au condus liberalii ţara. S-au făcut apoi exproprieri ilegale. Nouă nu ne trebuie pământ, ci ne trebuie ulei (petrol) şi sare”, se arăta în raportul Siguranţei. Au mai luat cuvântul avocatul Septimiu Roşu, din Geoagiu, şi Ion Banciu, de la minele de aur Brad, care le-au transmis localnicilor mesaje anticomuniste şi împotriva lui Petru Groza.

Valea Jiului - Valea Plângerii
„Valea Jiului este astăzi Valea Plângerii”, le-a spus Ioan Balomiri, un avocat din Petroşani. „Tabla de la sediul PNL din Petroşani a fost furată de comunişti. În casele oamenilor sunt aruncate bombe şi ne ameninţă cu moartea. Noi încă suntem mândri că la noi în ţară aşa va fi, cum veţi spune voi, poporul. Noi nu ne temem de bombele lor şi nici de geamuri sparte. Noi pierim dar nu vrem ca ţara să piară. Nu ne speriem de nişte ticăloşi. Românii noştri au luptat contra nemţilor şi ne putem lăsa la o mână de oameni”, a continuat liberalul. „Au urmat strigăte: Libertate, Jos cu ei, şi adăugând, a spus să vă faceţi datoria că dacă pierdem luta alegerilro, pierdem tot”, informa autorul notei secrete, păstrată la arhive.
După mai multe discursuri, congresul s-a ncheiat cu mesajul de mulţumire al fostului deputat Constantin Bursan, care îi elogia pe Dinu Brătianu, „tot ceea ce reprezintă tradiţia noastră” şi pe Iuliu Maniu, care „reprezintă în sufletul nostru luptele de odinioară”, arăta raportul secret. La scurt timp mai mulţi dintre participanţii la miting au fost arestaţi, iar câteva luni mai tâziu, în urma alegerilor fraudate, partidele istorice au obţinut scoruri mici în defavoarea comuniştilor.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Două fotografii vechi de peste şapte decenii, păstrate la Arhive, oferă detalii mai puţin cunoscute despre dezastrele celui De-al Doilea Război Mondial. Imaginile arată urmările unui raid aerian din toamna anului 1944, soldat cu nouă morţi şi patru răniţi.
O scrisoare rară, expediată de o tânără îndrăgostită de un fost prizonier sovietic, Vladimir, fugar spre frontul de vest al ţării în toamna anului 1944, a fost descoperită în arhivele Hunedoarei. Scrisoarea unică oferă detalii mai puţin ştiute despre anii tulburi ai războiului mondial şi despre dramele sale.
Detalii mai puţin ştiute despre ororile comise de ostaşii sovietici care au tranzitat Hunedoara în toamna anului 1944 au fost păstrate la arhive. Cel mai cumplit caz a fost masacrul din Sulighete, petrecut după ce un soldat care pornise la jefuit prin sat a fost lovit şi dezarmat de un localnic, căruia îi împuşcase porcul.
O crimă înfiorătoare comisă asupra unei femei, de doi ostaşi sovietici, a fost pedepsită într-un mod neobişnuit pentru toamna anului 1944, când Armata Roşie se afla în trecere prin judeţul Hunedoara. Arhivele naţionale păstrează detalii despre deznodământul celor doi tanchişti care au ucis o localnică pentru că a refuzat să fie siluită, diferit de al multor altor soldaţi anchetaţi pentru crimele săvârşite.