Poliţistul Florin Marc, găsit nevinovat. Procurorii au clasat dosarul în care şeful de post a fost acuzat că a luat mită de la căutătorii de comori antice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În martie au avut loc percheziţii la casele pooliţistului. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
În martie au avut loc percheziţii la casele pooliţistului. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Poliţistul Florin Marc, fostul şef al postului de poliţie din Orăştioara de Sus, anchetat pentru patru infracţiuni de luare de mită, într-un dosar privind traficul de comori sustrase din cetăţile dacice a fost scos de sub urmărire penală, după şase luni de cercetări.

Şase luni au trecut de la punerea sub învinuire a poliţistului Florin Marc, pentru patru infracţiuni de luare de mită, a fostului şef de post al comunei Orăştioara de Sus, acuzat de procurori că ar fi sprijinit mai mulţi braconieri ai siturilor arheologice din Munţii Orăştiei (cetăţile dacice). Florin Marc a fost scos de sub învinuire.

„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus prin ordonanţă clasarea cauzei faţă de poliţistul Florin Marc, şeful Postului de Poliţie Orăştioara de Sus. Conform prevederilor în vigoare, poliţistul va fi repus în toate drepturile anterioare apariţiei situaţiei care a generat punerea sa la dispoziţie”, a informat Laura Năstase, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

În 15 martie, casa poliţistului din Orăştioara de Sus şi locuinţele mai multor localnici au fost precheziţionate, în urma unei anchete efectuate într-un dosar instrumentat de Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Atunci, 15 persoane, majoritatea localnici, printre care şi poliţişti din zonă, au fost ridicate şi aduse la audieri, fiind suspectate de implicarea în afaceri cu artefacte descoperite ilegal în siturile fostelor cetăţi dacice.

„Căutătorii de comori naţionale nu respectă legislaţia în domeniu, în sensul că utilizează detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic fără o autorizare prealabilă, iar pentru „protecţia” lor au atras lucrătorii de poliţie arondaţi zonei de cercetare, pe care i-au recompensat cu bunuri mobile şi/sau imobile”, informa Ministerul Public, în comunicatul din 15 martie. A doua zia, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de Florin Iulian Marc, pentru săvârşirea a patru infracţiuni de luare de mită, precum şi faţă de Corhan Călin, Crişan Stănilă Răduţ, Şerban Emil şi Sturza Ioan Sergiu (căutători de comori), pentru dare de mită. Anchetatorii informau că Stănilă Crişan şi Călin Corhan au mai fost judecaţi în dosare privind traficul de comori dacice, sustrase din siturile arheologice din Munţii Orăştiei, în perioada 2013 – 2016, pe raza judeţului Hunedoara, în munţii Orăştiei (zona Sarmizegetusa Regia).

Procurorii l-au acuzat că a primit mită de la braconieri
„Pentru ca şeful postului de poliţie să nu îndeplinească acte ce intrau în atribuţiunile sale de serviciu şi pentru a-i proteja în acţiunile ilegale pe care le desfăşurau, subsumate braconajului arheologic, cei patru inculpaţi căutători de comori au dat mită agentului sub forma efectuării unor lucrări de construcţii, precum şi a unor terenuri”, informa Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat patru dinari imperiali, patru monede dacice din vremea lui Burebista şi un detector de metale neînregistrat, descoperit la domiciliul unui căutător de comori, informau procurorii Parchetului de pe lângă ÎCCJ. A doua zi, un localnic din un vas din bronz, vechi de două milenii. Bărbatul, care efectua lucrări de defrişare în zona drumului de acces către cetatea Costeşti, a găsit artefactul antic preţios, ascuns sub un pod, după ce fusese împachetat într-o pungă din plastic. Şi acest vas ar proveni dintr-o acţiune de braconaj.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Marele secret al „eroului” care a predat 1,2 kilograme de Kosoni. Nemulţumit de oferta statului, bărbatul a traficat în Occident o comoară fabuloasă

Autorităţile statului român au intrat, în urmă cu şapte ani, în posesia unei comori de peste un kilogram de aur, în monede Koson, pe care un hunedorean care s-a recomandat „de bună credinţă” a predat-o. Personajul misterios s-a dovedit a fi un traficant de comori, care a participat la înstrăinarea altor tezaure valoroase, nemulţumit de oferta autorităţilor.

VIDEO Secretul celor 139 de Kosoni din aur găsiţi de copii într-o vizuină a fost aflat în anchetarea lui Adrian Stoicoi

Adrian Stoicoi, arestat preventiv într-un dosar în care a fost acuzat de infracţiuni legate de traficul de tezaure antice, a contestat decizia Judecătoriei Alba Iulia. Dosarul va fi soluţionat luni de Tribunalul Alba. Anchetarea sa are legătură cu găsirea unei comori de 139 de monede dacice din aur, tezaur descoperit de trei copii într-o vizuină de vulpe şi predat autorităţilor.

Secretele celui mai valoros tezaur de monede din Sarmizegetusa Regia: cum a dispărut comoara de 30 de kilograme de aur, vândută de traficanţi în Occident

Cel mai mare tezaur de monede antice din aur, descoperit în ultimul secol în România, a rămas de negăsit la aproape două decenii de la data în care a căzut în mâinile traficanţilor. Darius Liviu Baci şi Mircea Mihăilă, cei doi căutători de comori norocoşi, s-au îmbogăţit de pe urma vânzării celor peste 30 de kilograme de aur în monede antice.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite