VIDEO Osemintele „puiului de dac” şi ale războinicului antic îngropat cu pumnalul său au fost expuse în premieră. Ce enigme ascunde cimitirul dacic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rămăşiţele pruncului din Antichitate. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Rămăşiţele pruncului din Antichitate. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Osemintele unui copil, descoperite de arheologi în situl unei necropole dacice din grădina Castelului Corvinilor, au fost expuse în premieră. Scheletul pruncului reprezintă una dintre atracţiile expoziţiei inaugurate la Hunedoara, alături de rămăşiţele unui războinic dac, îngropate într-o urnă funerară, alături de armura şi arma sa.

Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie din Hunedoara a expus pentru prima dată osemintele unuia dintre copiii înhumaţi în primul secol ale erei noastre la poalele unei aşezări dacice al cărui sit se află în prezent în grădina Castelului Corvinilor. Rămăşiţele pruncului provin dintr-un mormânt de epocă dacică. Au fost expuse lângă urna funerară a unui războinic dac incinerat şi înhumat apoi alături de pumnalul săi şi de armura sa.

„Am ilustrat în expoziţia Preistoria şi Protoistoria Hunedoarei unul dintre mormintele de înhumaţie, dar şi un mormânt de incineraţie. O mare parte dintre defuncţii cercetaţi în această necropolă sunt copii, cu vârste fragede, resturile osoase măsurând până la 60 de centimetri. Au fost o serie întreagă de ipoteze, care au mers de la cea a otrăvirii copiilor de către părinţi pentru a nu ajunge sclavi, până la o ipoteză care pare veridică, a faptului că în cazul acestor copii se considera că sunt puri şi atunci puteau fi îngropaţi fără a mai fi purificaţi prin foc. Sperăm ca prin continuarea acestor cercetări arheologice, realizată în cursul acestui an, să aducă noi informaţii cu privire la această necropolă de epocă dacică şi cu privire la viaţa spirituală a dacilor”, a declarat Sorin Tincu, directorul Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie Hunedoara.

morminte antice

Misterele necropolei antice

Necropola din care provin osemintele pruncului ascunde încă numeroase mistere. Ea a fost scoasă la iveală la începutul anilor 2000, în Grădina Castelului Corvinilor. Aici, cercetările efectuate de arheologi au dus la descoperirea unui cimitir dacic, cu 30 de depuneri în care se aflau rămăşiţele a peste 50 de defuncţi, cei mai mulţi fiind copii, ale căror trupuri au fost transformate în cenuşă sau îngropate în pământ, alături de obiectele lor de preţ. Mormintele sunt datate în jurul secolului I d. Hr., într-o vreme în care în zona Hunedoarei exista o aşezare a dacilor. Cadavrele au fost înhumate fără a fi săpate gropi, ci doar au fost depuse în găurile din solul accidentat şi acoperite cu rocă spartă. În Grădina Castelului Corvinilor au mai fost descoperite o serie de piese de armament, dar şi obiecte de podoabă asociate cu defuncţi înhumaţi şi incineraţi, obiecte din bronz, argint, sticlă şi chiar din aur.

Osemintele unui copil dac şi rămăşiţele unui războinic antic

Războinicul şi armura de zale
În vecinătatea Castelului Covinilor au fost scoase la iveală mormintele unor războinici daci, incineraţi şi înhumaţi alături de armele lor. Într-unul dintre morminte se afla o urnă cu cenuşă, îngropată alături de sica (pumnalul dacic) şi lancea defunctului. Istoricii susţin că zona vechii cetăţi dacice la poalele căreia ar fi fost ridicat Castelul Corvinilor a avut un rol strategic. Pe valea Zlaştiului şi a Govâjdiei şi în Munţii Poiana Ruscăi au fost exploatata încă din Antichitate zăcămintele de fier, iar localnicii care au prosperat de pe urma lor, aveau tot interesul în a le apăra.

Toate aceste piese au fost expuse pentru prima dată în Hunedoara, în cadrul expoziţiei inaugurate miercuri. „În anii 1980 – 2000 au mai fost încercări de a realiza la Hunedoara o asemenea expoziţie, din păcate nereuşite. Aici se află unele dintre cele mai importante descoperiri arheologice din ultimii 30 de ani, efectuate în jurul Castelului Corvinilor, în punctele Grădina Castelului, Cimitirul Bisericii Reformate şi Dealul Sânpetru. Avem prin această expoziţie, o secvenţă extrem de relevantă care începe din preistoria Hunedoarei, undeva cu 100.000 de ani în urmă, şi ajunge, cu etapele de rigoare, până în contemporaneitate”, a declarat Cristian Roman, directorul Castelului Corvinilor. Cei care ajung la muzeul din Hunedoara, mai pot vizita expoziţia „Dacii de la Munte. Dacii de la Câmpie”, inaugurată miercuri, care ilustrează aspecte comparative ale vieţii dacilor din Transilvania şi Banat.

morminte antice

Vă recomandăm şi:

Elisabeta Szilagyi, regina din Hunedoara. Zece mituri despre „mama-eroină“ care l-a făcut pe Matia Corvin rege al Ungariei

Elisabeta Szilagyi, soţia lui Ioan de Hunedoara şi mama regelui Matia Corvin, a jucat un rol importat în istoria poporului român, chiar dacă povestea „reginei din Hunedoara“ este presărată de controverse.

Castelul Corvinilor ascunde un mare secret: o criptă veche de şase secole, construită pentru Ioan de Hunedoara

Un număr impresionant de legende circulă despre Castelul Corvinilor din Hunedoara, însă multe dintre ele sunt ştiute de foarte puţini dintre vizitatorii monumentului. Una dintre ele, documentată de arheologi, este cea a criptei în care, cel mai probabil, urma să fie înmormântat Ioan de Hunedoara. Încăperea se află sub capela castelui.

Cele mai ascunse secrete ale Castelului Corvinilor: domniţa decapitată, beciul celor uitaţi, omul găsit mort în fântână

Castelul Corvinilor a fost nominalizat printre destinaţiile turistice de excelenţă din întreaga lume, potrivit site-ului tripadvisor.com, care a evaluat recenziile trimise de străinii care au vizitat monumentul. Turiştii au fost fascinaţi de castel, însă cei mai mulţi nu îi cunosc tainele înfiorătoare.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite