Omul de afaceri Mircea Ilisei, arestat pentru evaziune, a cerut să fie eliberat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În luna iunie, Ilisei a fost arestat în urma unor percheziţii la sediul firmelor sale.
În luna iunie, Ilisei a fost arestat în urma unor percheziţii la sediul firmelor sale.

După două luni petrecute în arest preventiv, managerul Valmet Production din Hunedoara, Mircea Ilisei, a fost înfăţişat instanţei Tribunalului Hunedoara.

Mircea Ilisei a cerut eliberarea din arest preventiv. Unul dintre motivele invocate a fost faptul că au trecut două luni de la trimiterea după gratii a hunedoreanului şi acesta nu ar mai putea influenţa cursul anchetei. „Instanţa a respins cererea formulată de inculpat. Împotriva soluţiei poate fi declarat recurs”, a declarat Ildiko Glăman, purtătoarea de cuvânt a Tribunalului Hunedoara.

Mircea Ilisei este director al unei firme de producţie de materiale siderurgice şi a fost acuzat că împreună cu alţi oameni de afaceri a prejudiciat statul român cu circa un milion de euro, în urma unor tranzacţii fictive efectuate prin firmele controlate de acesta. Ilisei se află în arest de la mijlocul lunii iunie.

Infracţiuni economice
Dosarul în care e anchatat Mircea Ilisei a fost disjuns dintr-un alt dosar de evaziune fiscală, în care inculpaţi au fost oameni de afaceri din Suceava şi Bihor, iar prejudiciul stabilit de anchetatori depăşea un milion de euro.
Cercetările în cazul firmei de producţii de materiale siderurgice Valmet au fost preluate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Potrivit anchetatorilor, cei şase inculpaţi şi asociaţii lor au produs prejudicii de aproape un million de euro în urma unor infracţiuni de spălare de bani, fals în înscrisuri şi evaziune fiscală. Afaceriştii cercetaţi în dosarul DIICOT s-au folosit de societăţile lor aflate în insolvenţă şi de societăţi fantomă pentru a crea un circuit de schimburi de mărfuri şi achiziţii fictive, în urma cărora reuşeau să obţină sume importante din deducerea TVA-ului.


Operaţiuni complexe în contabilitate

„Liderii grupării au creat un circuit scriptic al mărfurilor derulate prin societăţile comerciale  controlate direct, astfel încât, după facturări succesive realizate prin intermediul unor firme fantomă, înregistrate pe numele celorlalţi membri ai grupului infracţional organizat, produsele să revină cu o TVA deductibilă, săvârşindu-se în acest mod infracţiunea de evaziune fiscală. Sumele de bani obţinute prin compensarea TVA de plată cu cea înregistrată scriptic ca urmare a operaţiunilor fictive erau utilizate în efectuarea de tranzacţii ulterioare, disimulându-se astfel provenienţa reală a acestora”, a comunicat DIICOT.
 

Vă recomandăm şi:

Mafia fierului vechi: afacerist din Hunedoara arestat pentru spălare de bani într-un dosar de crimă organizată

Încă o zonă centrală din Deva a intrat în modernizare: proiect european de 38 de milioane de lei pentru „Opera”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite